paleo dieet

Zoete Aardappelen & Klassieke Aardappelen, Wat Is Het Verschil?

Aardappelen, groenten en een stukje vlees of vis. De klassieke aardappel ofwel ‘pieper’ is in veel huishoudens een maaltijddrager. Logisch, want het is voedzaam, makkelijk te verkrijgen en eenvoudig te bereiden. Als jij aardappel-liefhebber bent, eet je dan ook wel eens zoete aardappelen?

Sinds enige tijd zien we dit relatief nieuwe product in het ‘aardappelschap’.

Althans, de zoete aardappel is al eeuwen oud, maar doet nu voorzichtig zijn intrede in onze keuken. Wat weet jij van deze oranje patat? Past zoete aardappel binnen het Paleo dieet? En wat het verschil tussen zoete aardappelen en klassieke aardappelen?

Wat is een zoete aardappel?

De naam doet het je niet vermoeden, maar de zoete aardappel is helemaal geen aardappel. Het is een knolgewas, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika.

De zoete aardappel wordt veel in de Surinaamse keuken gebruikt. Ook in Amerika worden zoete aardappelen veel gegeten, hier noemen ze het ‘yams’.

De zoete aardappel bestaat in verschillende vormen, zowel de schil als de kleur binnenin kunnen variëren. Vaak is de schil oranje/bruin of paars en de binnenkant oranje, wit of paars.

Zoete aardappel, ook wel ‘bataat’ genoemd, mag dan wel geen echte aardappel zijn maar heeft wél overeenkomsten met de klassieke aardappel. De grootste overeenkomst is de aanwezigheid van zetmeel, een vorm van koolhydraten.

Maar Paleo is toch geen grote fan van koolhydraten? Dat klopt, niet in de grote hoeveelheden die tegenwoordig worden gegeten.

Wanneer je de klassieke of de zoete aardappel met mate eet, is er dus helemaal niks aan de hand. Plus, de zoete aardappel heeft zóveel goede eigenschappen, dat dit de koolhydraten meer dan waard maakt!

Zoete aardappelen = Power Patat

Zoete aardappelen zijn niet alleen lekker en veelzijdig te gebruiken, het is ook een gezonde keuze. Deze power knol zit tjokvol goede stoffen die jouw lichaam op alle fronten blij maken.

Zoete aardappelen zijn rijk aan verschillende soorten goodies in hoge concentraties:

  • Vitamine A (in de vorm van bètacaroteen) – goed voor je huid, ogen en weerstand.
  • Vitamine B6 – cholesterol verlagend, goed voor je bloedvaten, immuunsysteem, stofwisseling en hormoonhuishouding.
  • Kalium – regelt je vochtbalans en verlaagt de bloeddruk.
  • Vezels – zorgen voor een goede spijsvertering en verzadigd gevoel.
  • Anti-oxidanten (een verzamelnaam voor vitamine C, E en spoorelementen) – vangen vrije radicalen op zodat deze geen schade kunnen leveren aan je cellen en weefsel.

Tip 1: Wist je dat veel van deze stoffen vooral in de schil zitten? Maak de schil goed schoon en eet de zoete aardappel dus in zijn jasje!

Tip 2: combineer zoete aardappel altijd met wat vetten. Denk aan kokos- of olijfolie. Dit zorgt ervoor dat de gezonde stoffen (met name bètacaroteen) maximaal worden opgenomen.

Maar. Naast goede eigenschappen heeft bijna ieder voedingsproduct ook minder goede en soms zelfs slechte eigenschappen. Hoe zit dit met de zoete aardappel?

Lage Glycemische Index, is dit goed?

De Glycemische Index (GI) is een maat die het effect op jouw bloedsuikerspiegel aangeeft. Hoe lager de GI, hoe minder groot het effect op je suikerspiegel, wat dus goed is.

De zoete aardappel wordt vaak geroemd om zijn lage Glycemische Index omdat er minder zetmeel inzit dan in bijvoorbeeld de klassieke aardappel. Als je alleen hiernaar kijkt, dan klopt dit helemaal en is er nog geen vuiltje aan de lucht.

De maar: zoete aardappelen bevatten ook fructose, een vorm van suiker waar je lichaam meer moeite voor moet doen deze op te nemen en spreekt je vetopslag aan. Geen man overboord, je zal niet ontbijten, lunchen én dineren met zoete aardappelen. Met mate is hier dus het sleutelwoord.

Wat is nu het verschil tussen zoete aardappelen en klassieke aardappelen?

Ok, je weet nu de ins en outs van zoete aardappelen. Hoe is deze oranje rakker nu te vergelijken de normale aardappelen? We kunnen hier heel kort over zijn: ze verschillen niet zoveel van elkaar!

De ene heeft weer wat meer voedingsstoffen van een bepaald soort dan de ander en omgekeerd. Zo bevatten zoete aardappelen meer vitamine A en klassieke aardappelen meer vitamine C. De zoete aardappel heeft een lagere Glycemische Index, maar de klassieke aardappel telt weer minder koolhydraten.

Conclusie

Zoete aardappelen passen goed binnen het Paleo dieet, ondanks het feit dat zoete aardappelen koolhydraten bevatten. Ze zitten namelijk ook boordevol goede stoffen die je lichaam versterken. Exact hetzelfde geldt voor de klassieke aardappel. Varieer dus tussen deze twee en zorg dat je in balans blijft met de andere producten van de Paleo voedingslijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.