paleo dieet

Zink Tijdens Paleo, Wat Betekent Het Voor Jou?

Voeding die rijk is aan gezonde voedingsstoffen waaronder onmisbare vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels horen thuis in ieder gezond dieet.

Maar bevat ook het Paleo dieet voldoende van al deze gezonde voedingsstoffen en hoe is het gesteld met zink tijdens Paleo?

Hoeveel zink hebben we nodig tijdens Paleo?

Zink is een van de vele spoorelementen en onderdelen van een groot aantal enzymen in je lichaam. Zink is een mineraal dat centraal staat bij je metabolisme of stofwisseling en onmisbaar is voor de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van je lichaamsweefsels en voor een goed immuunsysteem.

Je vindt zink tijdens Paleo in heel wat voedingsmiddelen en vooral in vlees, kaas, graanproducten, in noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen, oesters en mosselen. (Uitgerekend deze voeding staat centraal in het Paleo dieet) – waardoor je een speciaal supplement als dit eigenlijk bijna nooit zal nodig hebben.

Om goed te kunnen functioneren hebben mannen 11mg en vrouwen 8mg zink nodig per dag.

Een gebrek aan zink komt bij ons weinig of niet voor. Een gebrek aan zink komt vooral voor bij topsporters.

Zink bevindt zich hoofdzakelijk in je spieren. Om zich van de geleverde inspanningen te herstellen spreken je spieren de dichtstbijzijnde zinkreserves aan. Deze reserve moet je dan weer aanvullen met zink uit je dagelijkse Paleo voeding.

Zink afkomstig uit plantaardige voeding wordt door je lichaam trager opgenomen dan zink uit vlees en vis.

Wat doet zink met je gezondheid?

Zink tijdens Paleo ersterkt de werking van vitamine A en is belangrijk bij de stofwisseling van vooral alcoholkoolhydraten en vetzuren. Verder beschermt zink je tegen vrije radicalen die je gezondheid bedreigen en je verouderingsproces versnellen. Zink versterkt je immuunsysteem en zorgt voor een hogere natuurlijke weerstand.

Belangrijkste symptomen van een te kort aan zink tijdens Paleo

Bij ons komt een gebrek aan zink zelden voor. Het manifesteert zich in afwijkingen van je huid, slijmvliezen en skelet; in een veranderde reuk- en smaakzin; een vertraagde groeiontwikkeling; een verminderde afweer tegen infecties; en in nachtblindheid.

Een tekort aan zink zorgt bij mannen voor een verlaagd libido en vruchtbaarheid. Vrouwen met een gebrek aan zink kampen met een verstoorde menstruele cyclus, haarverlies, en een gebrek aan eetlust.

Bij een tekort aan zink zullen wondjes ook trager genezen.

De gevolgen van teveel zink

Net zoals dit bij een gebrek aan zink het geval is, heeft ook een teveel nadelige gevolgen voor je gezondheid. Een teveel aan zink veroorzaakt misselijkheid, braken, spijsverteringsproblemen, diarree, een verminderde natuurlijke weerstand, aderverkalking, een verstoorde stofwisseling, een slechte werking van je alvliesklier en zelfs bloedarmoede.

In het Paleo dieet staan groenten, vlees en vis centraal. Voor een tekort aan zink tijdens Paleo bestaat er dus eigenlijk geen gevaar.

Met het Paleo dieet eet je gezond en gevarieerd. Noten, zaden en pitten staan geregeld op het menu.

Als je zelf dus leeft volgens de Paleo lifestyle, maak je dan maar geen zorgen over zink tijdens Paleo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.