paleo dieet

Wat Zijn Koolhydraten En Waarom Vermijd Je Ze Beter?

Wat zijn koolhydraten? Het is begrijpelijk dat ze jou verwarren.

Aan de ene kant hoor je dat koolhydraten een belangrijke energieleverancier zou zijn en je ze dus hard nodig hebt. Aan de andere kant worden koolhydraten vaak als eerste geschrapt wanneer je wilt afvallen.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk écht met die koolhydraten?

In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat koolhydraten zijn en wat ze voor je doen. We verklappen alvast dat bijna iedereen teveel koolhydraten eet.

Uiteraard heeft Paleo hier ook een antwoord op!

 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn energieleveranciers voor het lichaam, die uit een chemische verbinding van atomen als koolstof, zuurstof en waterstof ontstaan.

Ons lichaam zet koolhydraten om in kleine deeltjes (glucose) die energie afgeven aan ons lichaam. Maar gek genoeg zijn deze deeltjes ook suikers. En die suikers, daar hebben we weinig aan. Want een suikeroverschot slaat ons lichaam op als vet. Zo ontstaat dat buikje en die vervelende love-handles…

We hebben dus maar een heel klein beetje koolhydraten nodig per dag!

Goede en slechte koolhydraten

Het Paleo dieet leert je gezonde hoeveelheden en goede koolhydraten te eten, maar vooral gezonde vetten. Gezonde vetten moeten koolhydraten vervangen als brandstof voor je lichaam.

Je hebt goede/complexe en slechte/enkelvoudige koolhydraten. De goede koolhydraten verteren langzaam en hebben dus meer energiewaarde.

De slechte koolhydraten worden direct omgezet in suikers. Het Paleo dieet wil voorkomen dat we slechte koolhydraten in het lichaam krijgen en raadt daarom deze producten af. Goede koolhydraten hebben we wel nodig, maar met mate. Verspreid het eten van koolhydraten door de dag heen.

Maar we hebben toch onze boterham nodig? Dat voelt misschien nu nog zo, je zal straks merken dat je systeem juist veel beter gaat werken met minder koolhydraten. We gaan de koolhydraten vervangen voor gezonde vetten. Wat? Vet? Jazeker, de gezonde vetten gaan juist zorgen voor verbranding!

Wat zijn koolhydraten producten?

Slechte/enkelvoudige koolhydraten zitten voornamelijk in brood, pasta, aardappelen, rijst, kaas, bier, frisdranken, gebak, koekjes, chips, ijs, sauzen en dressings.

Als je deze opsomming ziet is het waarschijnlijk geen verrassing dat de meeste mensen veel teveel koolhydraten eten. Brood, aardappelen, pasta en rijst zijn vaak het middelpunt van het gemiddelde Belgische en Nederlandse eetpatroon.

Goede/complexe koolhydraten vind je bijvoorbeeld in banaan, kersen, peulvruchten, bladgroenten, knolgewassen, champignons, zoete aardappel, tofu, spruiten en halfvolle melk.

Geen koolhydraten maar gezonde vetten

Wie overgaat van koolhydraten naar een focus op gezonde vetten, leert zijn of haar lichaam om te schakelen en meer te verbranden. Eerlijk is eerlijk, hiervoor zal je even moeten doorbijten.

Want om die omslag op gang te krijgen kan je het beste eerst helemaal stoppen met het eten van koolhydraten. Er moet een verandering in gang gezet worden. Van koolhydraten als brandstof ga je naar gezonde vetten als brandstof voor je lichaam. Dan wordt vet weer verbrandt.

In plaats van dat je vet kweekt, omdat het overtollige suiker hierin wordt opgeslagen, ga je jouw lichaamsvet verbranden.

Producten met gezonde vetten

Ok, waar het op neerkomt is dat je dus heel anders gaat eten. Want wat ga je eten in plaats van je boterham en je bord pasta?

Gezonde vetten vind je onder andere in: avocado, vette vis, olijfolie, noten, zaden, pitten, lever, kokos, cacao en biologisch vlees.

Conclusie: wat zijn koolhydraten?

Slechte/complexe koolhydraten zijn suikers die je beperkt nodig hebt. Je lichaam gaat juist meer verbranden met gezonde vetten als brandstof. Wanneer deze vetten het verbranden van lichaamsvet in gang zetten, krijg je een positief resultaat. Je gaat afvallen!

Een gezond en energiek lichaam, waarbij je zonder te diëten afvalt: volg de Paleo lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.