paleo dieet

Wat Is Het Metabolisme En Welke Invloed Heeft Dit Op Je Gezondheid?

Je metabolisme of stofwisseling speelt een hoofdrol in je strijd tegen overgewicht.

Inderdaad, wie zijn overgewicht definitief kwijt wil, moet zijn metabolisme optimaliseren, en in de eerste plaats versnellen om extra vet te verbranden.

Wat is het metabolisme precies en welke invloed heeft het op je gewicht?

Wat is het metabolisme?

Om te weten wat je metabolisme doet met overgewicht, moeten we eerst weten wat dit metabolisme is. Je metabolisme of stofwisseling is niets anders dan het systeem waarmee je lichaam de beschikbare energie omzet en verbruikt. Je metabolisme wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder je ademhaling en de vertering van het opgenomen voedsel, je spieropbouw, de opslag van vetten, en je bloedcirculatie. Wat is het metabolisme? Kortom, Alles wat te maken heeft met het omzetten van energie in activiteit.

Opslag van energie

Wat is het metabolisme? Je metabolisme wordt gevormd door meerdere processen. In de eerste plaats door allerlei anabolische reacties. Deze zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van gezonde cel structuren, en voor de opslag van onmisbare energie. Een ander proces wordt gevormd door de katabolische reacties, waarbij moleculen worden afgebroken en omgezet in energie.
Hoe meer spieren en hoe kleiner je vetpercentage, hoe sneller je metabolisme zal werken.

Je metabolisme en overgewicht

Wat is het metabolisme en welke invloed heeft het op je overgewicht? Wil je gezond vermageren, dan zal je dus je metabolisme moeten versnellen. Hoe sneller je metabolisme functioneert, hoe meer vet je zal verbranden. Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn efficiënte manieren om je metabolisme te versnellen.

Je metabolisme versnellen met:

Groenten: eet vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, groene kool of savooikool, sla, waterkers, en zuurkool

Fruit: appelen, peren, citrusvruchten en alle soorten bessen

Seafood: zeewier, algen, kelp

Eiwitten: vlees, vis, brood, peulvruchten (erwten, linzen, kikkererwten), noten en champignons

Vis: alle soorten vis maar vooral vette vis zoals zalm, paling, forel, makreel, sardienen, haring en ansjovis

Kruiden: chili pepers, rozemarijn

Drinken: drink dagelijks minstens twee liter water, zwarte koffie, zwarte en vooral groene thee

Extra spieropbouw: krachttraining

Voldoende slaap: minstens acht uur per nacht

De snelheid van je metabolisme wordt ook nog door een aantal andere factoren beïnvloed. Zo zorgen onze genen er voor dat sommigen die nochtans gezond eten, zelfs van water drinken aankomen.

Anderen mogen eten wat ze willen, en zullen nooit aankomen. Je leeftijd speelt eveneens een belangrijke rol. Hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme zal werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.