paleo dieet

Wat is foliumzuur en wat doet het met je?

Foliumzuur is een vitamine die in water oplosbaar is. De vitamine wordt in verrijkte voedingsmiddelen en in supplementen gebruikt en wordt van nature in veel voedingsmiddelen aangetroffen. De vitamine is niet van nature door het lichaam aan te maken, wat betekent dat je het via de voeding binnen moet krijgen. Heb je hier moeite mee of heb je op dit moment juist meer foliumzuur nodig, dan kunnen supplementen een fijne uitkomst bieden.

Uit welke voedingsmiddelen kun je de vitamine krijgen?

Foliumzuur haal je uit voedingsmiddelen als runderlever, eieren, citrusvruchten, avocado, broccoli, boerenkool en spinazie. Ook wordt het toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals brood, meel en kant-en-klare ontbijtgranen. Je lichaam heeft deze vitamine nodig voor onder meer:

  • Celdeling
  • Het omzetten van homocysteïne in methionine
  • De rijping van rode bloedcellen

Het supplement speelt een cruciale rol op het gebied van een paar vitale metabolische processen

Wist je dat deze vitamine een cruciale rol op het gebied van een paar vitale metabolische processen speelt? Heb je een tekort aan de vitamine, dan kan dit leiden tot een serie aan negatieve gezondheidsresultaten. Denk hierbij aan een verhoogd risico op hartaandoeningen, megaloblastaire anemie, een aantal varianten van kanker en een geboorteafwijkingen waar de moeder gedurende de zwangerschap een tekort aan het dit supplement bleek te hebben. De oorzaken van een tekort kunnen onder meer een slechte opname via de voeding, ziekten of operaties, geneesmiddelen die de absorptie van het supplement beïnvloeden, alcoholisme en een zwangerschap zijn.

Wat is foliumzuurDe voorraden worden in de lever opgeslagen

Zodra je de supplementen inneemt, wordt het grootste deel in de lever opgeslagen. De hoeveelheid die vervolgens overblijft, wordt in het bloed en in de weefsels opgeslagen. De voorraden in het lichaam verschillen van 10 tot 30 mg. Normale bloedspiegels van foliumzuur kunnen verschillen van 5 tot aan 15 ng / ml. De belangrijkste vorm van het supplement in het bloed wordt 5-methyltetrahydrofolaat genoemd (1, 5).

Van een synthetisch supplement wordt de conclusie getrokken dat het volledig op te nemen is heeft als je het inneemt op een lege maag. Foliumzuur dat je terug kunt vinden in verrijkte voedingsmiddelen, kan slechts 85% worden geabsorbeerd.

De aanbevolen hoeveelheid per dag

1 mcg DFE’s = 1 mcg een zuur dat van nature voorkomt in voedsel
= op een lege maag: 0,5 mcg zuur ingenomen in de vorm van supplementen
= inname met voedsel: 0,6 mcg aan het supplement.

Volwassenen hebben iedere dag ongeveer 400 mcg DFE aan supplement nodig om op deze manier het dagelijkse verlies goed aan te kunnen vullen. Vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen die zwanger zijn, hebben een verhoogde behoefte aan het supplement en moeten ongeveer tussen de 500 mcg en de 600 mcg DFE aan het supplement per dag opnemen. De ADH voor de allerkleinsten onder ons, voor tieners en voor kinderen is als volgt:

  • Geboorte tot 6 maanden: 65 mcg DFE
  • Leeftijden 7 – 12 maanden: 80 mcg DFE
  • Leeftijden 1 – 3 jaar: 150 mcg DFE
  • Leeftijden 4 – 8 jaar: 200 mcg DFE
  • Leeftijden 9 – 13 jaar: 300 mcg DFE
  • Leeftijden 14 – 18 jaar: 400 mcg DFE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.