paleo dieet

Wat Is Het Belang Van Voedingsstoffendichtheid?

Hoewel het lijkt dat het auto-immuunprotocol slechts een eliminatie-dieet is, is er meer dan alleen bepaalde voedingsmiddelen of voedingstoffen vermijden.

Sterker nog, ik geloof dat het negeren van de voedingsstoffendichtheid één van de grootste obstakels is om succes te hebben in het auto-immuundieet, en niet perse het eten van bepaalde “foute” voedingsmiddelen.

Wat betekent voedingsstoffendichtheid nu concreet? Dat er een grote hoeveelheid aan goede voedingsstoffen aanwezig zijn in de voeding die je eet. Hoe meer voedingsstoffen per stukje voeding, hoe groter de voedingsstoffendichtheid dus.

Er is waarschijnlijk veel aandacht voor het elimineren van granen, bonen, zuivel, noten, zaden en nachtschade uit jouw dieet. Maar net zo belangrijk is het toevoegen van goede voedingsstoffen en voedingsrijk voedsel aan je dieet.

Dit zijn voedingsmiddelen die een bijzonder hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten hebben. Deze voedingsstoffen zijn nodig om je lichaam te genezen van het eten van ‘leeg’ voedsel (voedsel zonder of met weinig voedingsstoffen).

Zoals ik net al aanwees, één van de grootste redenen waarom jij en anderen geen succes hebben met het auto-immuunprotocol is omdat jij het concept van voedingsstoffendichtheid hebt genegeerd.

Als jij kipfilet, broccoli en kokosolie hebt lopen eten tijdens jouw eliminatie-dieet, dan ben ik hier om jou aan te moedigen een stap buiten je comfort zone te zetten. En dit omvat een aantal voedingsmiddelen die zullen voeden en genezen in plaats van je alleen naar de volgende maaltijd te krijgen.

Nu, hoe implementeer jij voedingsstoffendichtheid in jouw routine? Zorg ervoor dat je orgaanvlees als lever en nieren eet. Vette vis en schelpdieren, gefermenteerd voedsel en veel kleurrijke stukken groenten en fruit, helpen je alvast ook een groot stuk op weg.

Als je naar deze lijst keek en dacht: “Ik eet deze voedingsmiddelen niet vaak.” Ben ik hier om te vertellen dat je wat werk te doen hebt.

(Een deel van) de voedingsmiddelen die jouw prioriteit moeten worden

Deze lijst is zeker niet volledig, maar ik heb mijn aandacht gevestigd op voedsel dat moeilijker te verkrijgen is. En die bijzonder belangrijk zijn voor de genezing van auto-immuniteit.

Vitamine A – lever en visleverolie (voor retinol, is voorgevormde vitamine A en de meest biologisch beschikbare), geel-oranje fruit (voor beta-caroteen, een vitamine A precursor). Het is belangrijk niet alleen op beta-caroteen te vertrouwen als bron voor vitamine A. Want de meeste mensen hebben een slechte omzetting van beta-caroteen in de lever.

Vitamine D – lever en visleverolie, vette vis en verantwoorde blootstelling aan zon licht

Omega 3-vetzuren – vette vis en visleverolie (beste bron), orgaanvlees en weide vlees

B vitaminen – vlees en vis (vooral schaaldieren en orgaanvlees), kleurrijke groenten, zeewier

Ijzer – orgaanvlees, schelpdieren en rood vlees zoals rundvlees of lamsvlees

Zink – schelpdieren, orgaanvlees, spiervlees, groene bladgroenten (in mindere mate)

Selenium – vis en schelpdieren (beste bron), orgaanvlees, spiervlees

Jodium – vis, schelpdieren, zeewier

Probiotica – gefermenteerde groenten, kombucha, kefir-water

Een ding om op te merken is dat de kwaliteit van het eten grote invloed heeft op de dichtheid van de voedingsstoffen. In bijzonder de balans van omega-3 en omega-6 vetten in orgaan- en spiervlees. Dieren gevoed met mais en soja hebben meer omega-6 vetten, wat meer kans op ontstekingen geeft.

Gras gevoed vlees heeft een veel betere verhouding van omega-3 en omaga-6 vetten. Daarom wordt dit aanbevolen. Als jij je dit niet kan veroorloven, of niet kan vinden, kan het nodig zijn om meer vis te eten. Zodat jouw omega 3/6 meer in balans is.

Jouw volgende vraag is waarschijnlijk “hoeveel van deze voedingsmiddelen moet ik eten?”. Mitchel Van Duuren van de Paleo Revolutie adviseert dat we toch enkele keren per week orgaanvlees & schaal- en schelpdieren eten. De rest van onze eiwit behoeften vullen we aan met met-gras-gevoed-rood-vlees en pluimvlee.

Voeg dagelijks probiotische voedingsmiddelen toe, gebruik botbouillon in recepten, net als zeewier gesprinkeld over je maaltijd hier en daar. Volg jij deze aanwijzingen dan zal je gemakkelijk de voedingsstoffendichtheid raken.

Hoe verwerk ik dit in mijn routine? Ik zal eerlijk zijn, ik vind het eten van orgaanvlees voor een paar keer per week moeilijk. Ik maak eens in de paar weken een grote hoeveelheid bacon leverpastei. Vries de helft en eet 3-4 porties gedurende de week.

Om de paar weken maak ik een maaltijd met hart, nieren, of ander orgaan vlees. Hoewel ik moet toegeven dat ik hier niet bijzonder naar uit kijk. Maar ik weet dat het goed is voor mijn gezondheid.

Ik hou van vis, dus ik eet ook vaak zalm. Dagelijks gebruik ik botbouillon bij het koken van soepen en stoofpotten in de herfst en winter. In de zomer wanneer ik meer salades eet, drink ik het in een keer. Tijdens het ontbijt eet ik altijd een lepel gefermenteerde groenten, en ik drink een glas kombucha, bijna iedere dag.

Neem voedingstoffendichtheid serieus

Ik heb dit al eerder gezegd en ik zeg het nogmaals, ik merkte een groot verschil in mijn gezondheid toen ik de dichtheid van voedingsstoffen een stuk serieuzer nam. Ik merk ook dat als ik op reis ben en voor een week of twee geen toegang heb tot orgaan vlees, gefermenteerde groenten of botten bouillon, ik mij minder goed voel.

Als je het auto-immuun protocol al voor enige tijd aan het volgen bent en je het gevoel hebt dat het tijd is om het naar een volgend niveau te nemen, hoop ik dat dit artikel jou de moed heeft gegeven om buiten je comfort zone te gaan. Zelfs als dat betekent om meer voedsel te eten waar jij je niet aangetrokken tot voelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.