paleo dieet

4 Vervangers Voor Pasta En Rijst

Vervangers voor pasta en rijst kunnen helpen bij de overgang naar het Paleo dieet. In het begin kan het best lastig zijn om graanvrije maaltijden te bedenken, vooral wanneer je gewend was om veel pasta en rijst te eten.

Gelukkig zijn er diverse Paleo-proof vervangers die je hetzelfde gevoel geven als rijst en pasta. Ook al hebben deze vervangers niet altijd dezelfde smaak en textuur, als je smaakpapillen eenmaal aan deze voeding gewend zijn dan geniet je waarschijnlijk net zoveel van de vervangers als je voorheen deed van pasta en rijst.

Extraatje: groenten bevatten veel voedingsstoffen dus zijn een uitstekende vervanger voor granen en zetmeel producten.

#1: Suggestie voor een vervanger van pasta en rijst: courgette noedels.

Courgette noedels zijn waarschijnlijk mijn favoriete pasta vervanger, omdat ze mild van smaak zijn en eenvoudig om te maken. Het nadeel hiervan is dat ze nogal waterig kunnen zijn na het koken, maar daar is een eenvoudige oplossing voor: om waterige noedels te voorkomen, dien je ze te zouten voordat je ze kookt.

Zo doe je dit:

 1. Stop de noedels in een vergiet en besprenkel deze met zout
 2. Plaats het vergiet in de wasbak of bovenop een schaal want er zal water vanaf druipen.
 3. Spoel de noedels na 15-20 minuten af met water.
 4. Knijp vervolgens voorzichtig het vocht eruit.
 5. Eet de noedels rauw of gekookt.

Hoe maak je courgette noedels? Er zijn twee manieren: gebruik een julienne dunschiller of een spiraalsnijder.

Ik geef de voorkeur aan de Julienne dunschiller omdat de noedels dan fijner worden en het schilmesje is goedkoop en klein. Veel mensen vinden een spiraalsnijder erg prettiger omdat het een stuk sneller gaat. Je kunt op deze manier ook noedels maken van aardappelen of bietjes.

#2: Een andere Paleo vervanger voor pasta: pompoen spaghetti.

Pompoen spaghetti heeft ook een heerlijke noedel textuur en een heel andere smaak dan een noedel gemaakt van bloem. Het is een populaire vervanger voor pasta binnen het Paleo dieet.

Bak de pompoen eerst en gebruik vervolgens een vork om de binnenkant van de pompoen los te maken in slierten. Dit geeft de pompoen een unieke textuur die je waarschijnlijk nog niet eerder geproefd hebt.

Er zijn verschillende manier om pompoen spaghetti te bereiden. Mijn favoriete manier is roosteren:

 1. Verwarm de oven voor op 204 graden Celsius.
 2. Bedek de bakplaat met folie of bakpapier.
 3. Snijd een plak van de bovenkant van de pompoen af zodat deze niet rond rolt op je snijplank.
 4. Snijd de pompoen vervolgens in twee helften en verwijder de pitten. (De pitten zijn overigens heerlijk als je apart roostert met wat zout en peper).
 5. Leg beide helften met de binnenkant naar boven en besprenkel de binnenkant met olie, peper en zout.
 6. Rooster de pompoen voor zo’n 45 minuten en laat ‘m vervolgens afkoelen.
 7. Schraap de binnenkant uit met een vork waardoor je spaghetti krijgt.

Je kunt de pompoen ook in de magnetron garen door de pompoen in een klein laagje water met de binnenkant naar beneden op een bord te leggen voor circa 10 minuten.

Of als je erg dapper bent kun je ook een HELEBOEL gaatjes in de pompoen prikken en de pompoen in zijn geheel in de magnetron garen. Ik raad deze manier overigens niet aan omdat het mij een keer is overkomen dat de pompoen uit elkaar spatte. Het opruimen hiervan was niet bepaald een pretje.

#3: Een Paleo vervanger voor rijst: bloemkool rijst.

Oké, dit mag dan nog steeds naar bloemkool smaken, maar de textuur lijkt op rijst indien je het niet rauw of overgaar eet. Ik heb zelfs eens vrienden voor de gek gehouden tijdens een feestje. Een Paleo vriendin probeerde onder het proeven van mijn gerecht uit te komen omdat ze dacht dat het echte rijst was.

Het voordeel van bloemkool rijst is dat je er elke gewenste smaak aan toe kan voegen: Aziatisch, Indisch en Mexicaans zijn mijn favorieten.

Bloemkool rijst is relatief eenvoudig te maken als je een keukenmachine hebt. Pluk de roosjes van de bloemkool eerst los. Vervolgens plaats je het versnipper mes (het gemakkelijkst) of een gewoon mes in je keukenmachine en pulseer je het tot fijne stukjes totdat het ongeveer de afmeting van een rijstkorrel heeft.

Indien je geen keukenmachine hebt kun je een blender met water en bloemkool roosjes vullen en zet de blender een paar seconden aan totdat je kleine stukjes hebt. Laat ze vervolgens uitlekken in een fijne zeef. Zelf heb ik deze methode nog nooit uitgeprobeerd maar van diverse mensen heb ik gehoord dat dit goed werkt.

De kunst van het maken van bloemkool rijst is om het relatief snel op een hoge temperatuur te koken (denk aan roerbakken). Op deze manier wordt de rijst niet klef. Als je de rijst nog iets fijner hakt dan kun je het eten als couscous.

#4: Nog een Paleo vervanger voor pasta: zeewier of mountain yam noedels.

Het is niet mijn favoriete gluten-vrije noedel, maar zeewier en mountain yam noedels (Yam is een benaming voor een eetbare wortelknol) zijn redelijk smaakloos en komen het dichtst in de buurt van echte noedels.

In het algemeen hebben ze geen hele hoge voedingswaarde (zeker niet zoveel als groenten) maar ze hebben wel een laag koolhydraten gehalte (low carb).

Deze noedels zijn vooral ideaal om zo nu en dan eens in je soep te verwerken, maar ik zou ze zijn zeker niet dagelijks klaarmaken.

Meer over gluten vrije noedels.

Tegenwoordig vind je op de gluten-vrije afdeling diverse soorten noedels gemaakt van verschillende soorten gluten-vrij zetmeel zoals rijst, tapioca, aardappel, quinoa, mais etc.

Belangrijk om te weten: sommige van deze producten worden vermeden binnen het Paleodieet en in vergelijking met groenten (zoals groentenoedels) bevatten ze veel minder voedingstoffen.

Ook bevatten sommige van deze producten proteïne welke alsnog problematisch kunnen zijn voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten.

Zoveel mogelijk voedingstoffen binnenkrijgen en voldoende groenten eten is zeer belangrijk binnen het Paleodieet. Dus mijn advies is om te kiezen voor groente noedels of bloemkool rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.