paleo dieet

Tips tegen lage bloeddruk

Tips tegen lage bloeddruk worden niet vaak gezocht. Want alhoewel nagenoeg iedereen bekend is met de risico’s die een hoge bloeddruk met zich meebrengt, is dit niet het geval voor een lage bloeddruk.

Dit kan echter ook een serieuze aandoening zijn.

Bij hypotensie, of een lage bloeddruk, kunnen symptomen onder meer duizeligheid en flauwtes zijn. Dit is niet altijd problematisch, maar wel hinderlijk in het dagelijks leven. Al kan dit onder controle worden gehouden met, onder andere, een gezonde voeding. Het Paleo dieet is hier een goede keus voor.

Wat is een lage bloeddruk?

De gemiddelde persoon heeft een bloeddruk van ongeveer 120/80 mmHg. We spreken van een lage bloeddruk bij waarden onder 110/70 mmHg voor mannen, en 100/60 mmHg voor vrouwen. De bloeddruk wordt echter pas ‘te’ laag genoemd wanneer de symptomen problematisch worden.

Gevolgen lage bloeddruk

Doorgaans zul je niet zo snel merken dat je een lage bloeddruk hebt. Dit komt in de meeste gevallen pas naar voren bij een routine-onderzoek bij de huisarts. Vaak is een lage bloeddruk iets wat je van nature al hebt.

Alhoewel hinderlijk, is het over het algemeen niet gevaarlijk. Alleen wanneer bepaalde symptomen de overhand krijgen, kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld als de lage bloeddruk op latere leeftijd de kans op flauwvallen verhoogd.

Algemene tips tegen lage bloeddruk

Een lage bloeddruk kan vooral op twee momenten leiden tot een ongemakkelijk gevoel: na een maaltijd, of bij het overeind komen uit een zittende of liggende houding. Er zijn een aantal specifieke tips om dit te voorkomen:

Lage bloeddruk na de maaltijd

 • Eet regelmatig kleinere maaltijden (zes kleine maaltijden in plaats van drie grote);
 • Eet voldoende voedingsvezels, zoals volkoren brood en groenten, om het legen van de maag te vertragen;
 • Eet niet te veel vet en niet teveel koolhydraten;
 • Eet voldoende zout;
 • Drink genoeg bij of na elke maaltijd voldoende (2 glazen water);
 • Drink bij of na elke maaltijd een kop (liefst sterke) koffie;
 • Doe voor circa anderhalf uur na de maaltijd nog even rustig aan.

Lage bloeddruk bij het overeind komen

 • Kom rustig overeind uit een zittende of liggende houding. Neem de tijd om rustig uit bed of uit een stoel te komen, met beide voeten op de grond. Adem goed in en uit en kom langzaam overeind.
 • Bij duizeligheid, neem een moment om even te zitten of hurken. Blijf niet overeind staan.
 • Zorg voor een dik kussen of een gekanteld bed, waarbij het hoofdeinde 20-30 cm hoger is dan het lichaam
 • Ga overdag niet op bed liggen, blijf staan of zitten
 • Bij duizeligheid, span de buik- en beenspieren aan. Dit houdt het bloed langer vast.
 • Mannen: ga bij duizeligheid zittend plassen

Overige tips tegen lage bloeddruk

Benen omhoog

Bij duizeligheid door een lage bloeddruk, zul je als eerste het bloed weer beter door je lichaam moeten laten stromen. Ga op een bed of bank liggen, met je benen boven de rest van je lichaam. Dan stroomt het bloed weer terug naar je hersenen.

Water drinken

Door mineraalwater komt er extra zuurstof in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat het bloed ook meer zuurstof door het lichaam vervoert. Zorg daarvoor dat je voldoende drinkt en voldoende vocht binnenhoudt. Drink alcohol en koffie met mate, aangezien dit juist uitdroogt.

Eet zoutproducten

Alhoewel zout niet aan te raden is voor mensen met een hoge bloeddruk, heeft het een positieve werking op een lage bloeddruk. Door zout houdt het lichaam meer vocht vast, en hoe meer vocht in het lichaam, hoe beter het bloed rondgestuwd kan worden. Door zoutjes, chips, pindanootjes of zoute soep kun je je bloeddruk omhoog krijgen.

Regelmatig sporten

Door beweging wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Zo zal het hart ook meer bloed naar je spieren pompen, wat weer leidt tot extra zuurstof in de spieren en organen. Dit werkt goed tegen een lage bloeddruk, mits je na het sporten voldoende rust neemt. Duursporten zijn hier bij uitstek geschikt voor – hardlopen, zwemmen, wandelen.

Medicatie

Als de symptomen van een lage bloeddruk te problematisch worden, kun je in overleg met de arts overwegen om medicatie voor een lage bloeddruk in te nemen. Veelgebruikte medicijnen zijn Fludrocortisone en Midodrine.

Vermijd stilstaan

Vermijd om voor langere periodes stil te staan, en blijf daarbij je voeten zoveel mogelijk bewegen (door op je tenen te gaan staan) of kruis je benen. Ook kun je een stoel meenemen of zorgen dat je ergens kan zitten.

Vermijd overmatige hitte

Vermijd zaken als zonnebaden, sauna, warme baden, alles wat de bloedvaten uit laat zetten of tot een daling in bloeddruk kan leiden. Sta rustig op na een dergelijke activiteit, of gebruik koud water om de benen en voeten af te koelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.