paleo dieet

Waarom Moet Je Tijd Maken Om Te Eten?

Slaat het onderstaande op jou?

 • Je ontbijt uit de hand eten terwijl je rond rent om zo snel mogelijk de deur uit te kunnen.
 • Je lunch aan je bureau eten terwijl je met drie verschillende dingen tegelijk bezig bent.
 • Avondeten: soms thuis, soms in de auto, soms uit een Tupperwarebakje op een willekeurige plek. (bij je dochters pianoles, de sportschool of de wachtkamer bij de dokter…)

Het is verklaarbaar: we hebben het allemaal druk en tijd maken om te eten lukt niet meer elke dag. Wie heeft er nu wel alle tijd van de wereld om een zelf klaargemaakte Paleo maaltijd aan tafel te eten?

Als je uitgebreid wilt ontbijten, moet je eerder opstaan en blijft er minder tijd over om te slapen en is dat ook niet slecht voor je? Wat wordt er nou precies van ons verwacht?

Het probleem met onderweg eten is: het is bijna altijd een snelle, ongezonde hap. Maar ook al eet je gezond, het naar binnen proppen terwijl je haast hebt is niet ideaal.

Geef het prioriteit om rustig voor de maaltijd te zitten en wat meer aandacht te schenken aan je eten. In ieder geval zeker voor het avondeten.

Verzadiging en voedselinname.

De belangrijkste reden om rustig de tijd te nemen om te eten is dat je minder snel teveel zult eten.

Je hoeft geen calorieën te tellen binnen het Paleo dieet want je eet geen voedsel dat hongeraanvallen veroorzaakt.

Maar als je je email leest terwijl je met één hand je eten naar binnen schuift dan luister je niet naar je lichaam. Als je afgeleid bent dan merk je het “ik ben vol gevoel” niet zo snel.

Er is een studie die vier etende personen in een verschillende situatie bestudeerde: tijdens het rijden, televisie kijken, het praten met andere mensen en alleen eten. Een aantal van de bevindingen:

 • Mensen die televisie keken aten het meest.
 • Mensen die alleen aten hadden minder verlangen om nog meer te eten na de maaltijd, maar mensen die al rijdend aten hadden dit niet (met andere woorden: eten maakte hen niet minder hongerig).
 • Na het eten van dezelfde hoeveelheid voeding voelden de afgeleide proefpersonen zich minder vol na het eten.

Dezelfde studie toont ook aan dat vrouwen die tijdens het spelen van een computerspel eten minder vol zijn naderhand dan vrouwen die niet afgeleid zijn tijdens het eten.

Hadden de computerende vrouwen geen vaste hoeveelheid voedsel gehad van de onderzoekers dan hadden ze waarschijnlijk meer gegeten dan de niet afgeleide groep vrouwen om een vol gevoel te krijgen.

Dit effect krijg je vooral wanneer je een energierijke maaltijd nuttigt (denk aan: noten mix, guacamole, gedroogd fruit, Paleo repen en andere Paleo voeding). Gehaast eten wordt ook geassocieerd met overeten.

Deze resultaten betekenen dat je waarschijnlijk gauw teveel eet wanneer je afgeleid bent. Je eet meer omdat je lichaam zijn best moet doen om gehoord te worden. En je eet vaak sneller, dus eet je ook meer voordat je lichaam het “Ik heb genoeg gegeten” signaal afgeeft aan je hersenen.

Wanneer je luistert naar de natuurlijke signalen van je lichaam, dan wordt calorieën tellen overbodig.

Tijd maken om te eten en aan tafel zitten met de familie kan een van de redenen zijn voor het tegengaan van overgewicht bij kinderen en pubers vooral wanneer er een positieve sfeer hangt. De tijd maken om te eten heeft een positief effect op je gewicht in tegenstelling tot je eten verwaarlozen terwijl je je ergens druk over maakt.

Kun je niet rustig tijd maken om te eten:

 • Eet niet uit je meegebrachte trommel. Schep zoveel als je wilt eten op een bord en stop de trommel weg. Dit helpt tegen overeten. Zelfs als je geen aandacht aan het eten schenkt. Simpelweg omdat er dan niet meer eten binnen handbereik is.
 • Vervang een familie maaltijd aan tafel voor een andere manier van communicatie zoals een film of spelletjesavond met vrienden.

Voedingswaarde.

Het probleem schuilt vaak in het soort eten wat je onderweg eet. En dat is niet alleen maar junk-food. Zelfs als je Paleo eet kan het zijn dat je niet de beste voeding binnenkrijgt.

Groenten bijvoorbeeld, zijn moeilijk om te snel te eten. Ze zijn omvangrijk, lastiger met je mee te brengen, het kost meer tijd om ze te eten en je hebt vaak bestek nodig om ze te eten. Als je naar iets eenvoudigs op zoek bent om even snel in de auto op te eten dan zijn groenten niet het meest voor de hand liggend.

Genoeg groenten eten schiet er vaak bij in als je snel even wat eet. In plaats hiervan eet men bijvoorbeeld een Paleo reep of noten mix.

Maar noten als hoofdmaaltijd valt niet binnen de Paleo stijl. Er zit onvoldoende proteïne in, teveel Omega-6 vetten en je eet al snel teveel van noten.

Kun je niet rustig tijd maken om te eten:

 • Neem reepjes wortel, paprika, plakjes komkommer of andere groenten mee die gemakkelijk uit de hand eten.
 • Probeer van-tevoren-klaar-gemaakte ontbijtrecepten als proteïne bron in plaats van noten.
 • Breng salade in een glazen pot mee naar je werk om meer groente binnen te krijgen tijdens de lunch

Stress en spijsvertering.

Stress is ook een factor waarom snelle meeneem maaltijden geen goed idee zijn. Zittende maaltijden geven ons tijd om te relaxen, het rustig aan te doen en van de ‘vecht of vlucht’ modus over te gaan op de ‘rust en verteer’ stand.

Rustig zitten voor de lunch kan voorkomen dat je de ochtendstress meeneemt naar de middag. Je komt aan rusten toe en het verandert je perspectief voor de middag.
Rustig de tijd nemen tijdens het avondeten geeft je de mogelijkheid om bij te komen van een drukke werkdag en dit zal voor een betere nachtrust zorgen.

Met andere woorden, traditionele maaltijden helpen bij het beheren van de constante stroom aan stress die voorkomt uit de moderne wereld. Laat je een goede maaltijd weg dan onthoud je jezelf van een manier om stress te reduceren.

Dat is al ernstig genoeg op zich. Maar eet je te gehaast dan heeft dat ook nog eens negatieve gevolgen voor de spijsvertering. Stress en drukte haalt de bloedstroom weg uit je darmen en stuurt het in plaats daarvan naar je spieren. Precies het tegengestelde van waar je het wilt hebben voor je spijsvertering. Als je het gevoel hebt dat je eten ‘als een steen op je maag ligt’ als je druk en gestrest bent, dan is dat de oorzaak.

Kun je niet rustig tijd maken om te eten:

 • Zoek naar een andere manier om stress te reduceren zodat je evengoed van de voordelen kunt profiteren die je anders zou doen met het rustig zitten tijdens een maaltijd. Je zou bijvoorbeeld tijd kunnen maken om te mediteren, een dagboek te schrijven of een creatieve hobby.
 • Verlaag je stress niveau wanneer je eet. Als je toch moet eten terwijl je werkt, probeer dan rustig te werken. Niet tijdens een deadline. Als je in de auto moet eten, adem dan diep in en laat irritaties los voordat je een hap neemt.

Samengevat.

Snel een maaltijd naar binnen proppen onderweg is niet ideaal.

Het zorgt ervoor dat veel mensen teveel eten, het geeft stress (wat je spijsvertering in de weg kan zitten) en je eet sneller een ongezonde maaltijd. Ook al eet je Paleo voeding in plaats van een afhaalmaaltijd. Er zijn manieren om schade tegen te gaan zoals het meenemen van verse groenten en door erbij stil te staan hoeveel je eet.

Het is absoluut beter om bij deze manieren stil te staan dan het niet te doen. Maar het beste wat je kunt doen is dus tijd maken om te eten, rustig zitten voor een maaltijd en ervan te genieten. Het is niet alleen gezonder maar ook plezieriger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.