paleo dieet

Symptomen van suikerziekte: hoe herken je diabetes?

De symptomen van suikerziekte zijn vaak redelijk eenduidig. Bij de heftigere vorm, diabetes type 1, zal dit zich binnen korte tijd snel manifesteren en tot grote ongemakken leiden. Dit is dan ook een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam zijn eigen afweersysteem aanvalt. Iets wat niet zomaar onopgemerkt blijft.

Daarentegen zullen de symptomen van suikerziekte voor dat andere type, diabetes type 2, vaak minder duidelijk zijn. Hierbij kun je voor jaren doorleven met vage klachten zonder dat hier een stempel op gedrukt wordt. Vaak wordt dit dan ook bij routineonderzoek ontdekt.

Symptomen diabetes type 2

Vaak lopen mensen voor langere tijd door met klachten die op diabetes type 2 kunnen duiden. Echter zijn deze klachten vaak vaag. Daarom worden ze niet snel opgemerkt. Echter zal bij ondergenoemde symptomen een belletje moeten gaan rinkelen:

  • vaak dorst, veel plassen
  • veel moe zijn
  • last van ogen (zoals rode/branderige ogen, wazig zien, dubbel zien, slecht zien)
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid
  • pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Symptomen diabetes type 1

Afhankelijk van de hoogte van het bloedsuikerpeil, kunnen verschillende symptomen zich openbaren. Zo zijn de volgende symptomen vaak een eerste indicatie van diabetes type 1. Deze blijven echter vaak onopgemerkt.

  • Veel dorst en vaak plassen
  • Vermoeidheid, slaperigheid
  • Oogproblemen: wazig zicht, rode ogen
  • Het verliezen van gevoel in de voeten, of juist tintelingen in de voeten
  • Gewichtsverlies

Onderstaande symptomen kunnen ook een eerste indicatie van diabetes zijn, maar komen vooral voor als het bloedsuikerpeil al verhoogd is:

  • Snelle ademhaling
  • Droge huid, mond en tong
  • Roodgekleurd gezicht
  • Fruitige adem (Ketose)
  • Misselijkheid en/of braken
  • Maagpijn en spierpijn

Vanaf de eerste manifestatie een gevaarlijk hoge of lage bloedsuikerspiegel zich al snel ontwikkelen. Meer serieuze symptomen zijn:

  • Snelle hartslag
  • Hoofdpijn
  • Hongergevoel
  • Nervositeit
  • Trillen en transpireren
  • Zwak gevoel en duizeligheid

Herken je symptomen van suikerziekte?

Vermoed je dat een of meerdere van bovengenoemde symptomen op jou van toepassing zijn? Wacht dat niet te lang. Natuurlijk kan iedereen wel eens maagpijn hebben, of een periode vermoeider zijn dan normaal.

Echter is het belangrijk op je lichaam te letten. Als je voor een langere, aaneengesloten periode meerdere symptomen vertoont, is het altijd raadzaam naar de huisarts te gaan.

Door een enkele test met een enkel druppeltje bloed uit je vinger kan deze direct zien of je misschien diabetes hebt. Hoe eerder je erachter komt, hoe beter. Soms kan medicatie nodig zijn om je bloedsuikerpeil te reguleren. Zolang dit niet gebeurt, blijft de hoeveelheid suikers in het bloed veel te hoog. Met alle gevolgen van dien.

Een extreem hoog bloedsuikerpeil kan je ontzettend ziek maken, of zelfs leiden tot een coma.

Omgaan met symptomen van suikerziekte

Mocht de huisarts vastgesteld hebben dat je inderdaad behoort tot die 10% van de bevolking die symptomen van suikerziekte vertoont, is een aanpassing van je levensstijl sterk aan te raden. Niet alleen medicatie kan diabetes onder controle houden. Ook een gezonde levensstijl kan een groot verschil in je leven maken.

Onder een gezonde levensstijl valt niet enkel voldoende beweging. Ook verantwoorde voeding maakt hier een groot onderdeel van uit. Zo is het voor diabetici belangrijk om producten te mijden die in het lichaam omgezet worden in de verkeerde suikers.

Natuurlijk geldt dit niet enkel voor de bekende suikers, die in snoep en gebak zitten. Ook gluten en koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suikers, die het bloedsuikerpeil onnodig omhoog brengen.

Voedingstips voor diabetici

PALEO DIEET

Kies een dieet dat bestaat uit verse, onbewerkte producten en weinig koolhydraten en gluten. Het Paleo dieet is erg geschikt voor diabetici. Dit komt door de aandacht voor verse producten, veel vlees en vis, gezonde groenten en fruit, en voldoende noten en zaden.

VEZELRIJK

Mijd producten als pasta, rijst en brood, of eet deze met mate. Kies altijd voor de volkoren variant, of bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst. Binnen het Paleo dieet worden producten als pasta, rijst en brood vermeden. Mocht je dit niet kunnen missen, let dan op de vezelrijke varianten. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder én trager.

PEULVRUCHTEN

Kies vaker voor peulvruchten, zoals erwten, linzen of bonen. Hier zitten ook veel vezels in. Goed voor een geleidelijke stijging van het bloedsuiker, dus.

VERKEERDE KOOLHYDRATEN

Vermijd producten die rijk zijn aan de verkeerde koolhydraten. Denk daarbij aan suiker, jam, honing, stroop, witte meelproducten, aardappelpuree. Dit soort producten laten de bloedsuikerspiegel omhoog schieten. Kijk ook hiervoor naar het Paleo dieet, aangezien daar weinig koolhydraten in voorkomen.

ALCOHOL

Ook in alcohol zitten verkeerde koolhydraten, al worden deze pas na een paar uur actief. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag.

FRISDRANKEN

Vermijd frisdranken en vruchtensappen, die vol zitten met slechte suikers. Goede alternatieven zijn water, of koffie of thee zonder suiker. Mocht je echt behoefte hebben aan een bepaalde frisdrank, kies dan de light-variant. Let daarbij nog steeds op de verpakking omdat er alsnog wat suiker in kan zitten.

BAKPRODUCTEN

Bak met gezonde, onverzadigde vetten die vloeibaar zijn als ze koud zijn. Dit zijn dus onder andere olie, vloeibare margarine of vloeibaar frituurvet. Voor op brood kun je kiezen voor zachte margarine of halvarine.

GEZONDE VETTEN

Kies vaker producten met de goede soorten vet. Voorbeelden hiervan zijn noten, vis, olijven en avocado. Eet minstens eenmaal per week vette vis, zoals zalm of haring.

GOUDEN TIP

Een gouden tip voor diabetici is om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Dit doet wonderen voor je bloedsuiker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.