paleo dieet

Toen Ik Besloot Om Te Stoppen Met Suiker…

Onderstaand artikel heb ik enkele maanden geleden reeds geschreven, maar nooit gepubliceerd. Vandaag heb ik besloten om dit toch gewoon te doen. Het speelt zich af op het moment dat ik beslist heb om definitief te stoppen met suiker (of althans toch zoveel als mogelijk).

Weten wanneer het genoeg is geweest…. en er naar handelen. Ik heb een suiker detox nodig, ik ga stoppen met suiker!

Een tijd terug nam ik een pauze van het bloggen, dit betekende niet dat ik rustig op het strand lag, mojito’s drinkend een boek aan het schrijven was. Nee, het was de meest stressvolle en uitdagende periode van mijn leven.

Ik sliep slechts 3,5 tot 4 uur per nacht. Niet omdat ik dat wilde maar omdat mijn bijnieren in een staat van paniek waren. Ik staarde naar een computerscherm voor 19 uur per dag (alleen voor eten en weg gaan liet ik de computer achter). Ik bewerkte een 330 pagina tellend boek en schreef vanuit het niets een scriptie van 150 pagina’s.

Ik liet mijn wekelijkse fitness- en sprintoefeningen links liggen, en ik zei “Laat het, ik ga alles van alles eten, ik moet door deze periode komen”.

Gelukkig, “alles wat ik nodig heb” zijn muesli- of biologische donkere chocolade– repen. Dus mijn gezondheid was niet in serieus gevaar door zomaar alles te gaan eten waar ik zin in had.

Maar de stress….

Die ik had gedurende twee jaar en zorgde voor deze climax..

Ik kan niet uitdrukken hoe gebroken ik mij voelde.

En voel.

Terwijl ik blog (en met veel enthousiasme trouwens) over Paleo, mijn vruchtbaarheid, libido en een gezonde geest in een gezond lichaam, zijn er eigenlijk veel dingen serieus mis met mij.

Ik heb last van hartkloppingen. Ik ben buitengewoon gevoelig voor niet overeengestemde electrolytes. Ik kan mijn hart voelen bonzen in mijn borst voor ten minste 50 procent van mijn leven (niet een fijn gevoel, zeker niet als je probeert te slapen). Ik ben ongetwijfeld verschrikkelijk resistent voor cortisol (hormoon die wordt gemaakt in de bijnierschors uit cholesterol) en in fase 600 van bijniervermoeidheid.

suiker soortenIk blijk niet in staat te slapen voor meer dan vier uur achter elkaar. Ik word vaak midden in de nacht wakker, zwetend, heet en misselijk. Ik ben bijna altijd uitgeput en nerveus. Mijn gewicht blijft schommelen ondanks mijn uiterste best om het te stoppen. Ik ben emotioneel kwetsbaarder dan ik ooit in mijn hele leven ben geweest, ik heb een angstig gevoel en kan huilen of woedend worden vanuit het niets.

Maar het slapen is het ergst. Absoluut het ergste. In de afgelopen maanden heb ik zeven nachten meer dan zes uur geslapen. Ik weet dat als ik meer en regelmatiger kan slapen, ik mijn dopamine- en serotonineniveaus kan herstellen.

Terwijl ik probeer te genezen, zorgt bijna niks voor verandering. Hoe hard ik ook probeer.

Ik weet dat deze stress mij een dolle suikerverslaafde heeft gemaakt. Waarvan ik vermoed dat het gerelateerd is aan enkele van mijn problemen, moest ik toch gaan stoppen met suiker?

Bloedsuiker-ontregeling heeft te maken met het wakker worden midden in de nacht, opvliegers gepaard met misselijkheid, oncontroleerbare voedselinname en een gestreste bijnier.

Tuurlijk, ik was gezond en blij met het eten van meer koolhydraten voor bijna het hele afgelopen jaar. Het leek niet alsof ik aankwam of dat ik last had van negatieve symptomen, niet eens schommelingen van mijn bloedsuikerspiegel. Maar zo weinig slaap en zoveel stress zorgt voor zoveel minder voedingsstoffen in mijn lichaam. Magnesium is een van deze, misschien wel de meest belangrijke. En het brengt dopamine en serotonine niveaus naar beneden.

Dus nu, in het kielzog van mijn stressvolle periode, heb ik deze neurotransmitters hard nodig. Als gevolg ben ik verslaafd aan suiker. Het eten van suiker is een van de weinige dingen die ik kan doen om mezelf rustig en gezond te voelen. Ik weet dat dit tegenstrijdig klinkt, maar als jij zoveel moeite met slapen en het opheffen van stress hebt als ik (en deze dingen zijn niet makkelijk te herstellen), dan neem je wat je kunt krijgen.

Niettemin is het tijd om de realiteit onder ogen te komen.

Ik zit vast aan de cortisol-suiker-serotonine-cyclus. Van deze cyclus afstappen zal niet makkelijk zijn. Ik heb het al geprobeerd in de afgelopen weken, in mijn nieuw gevonden vrijheid en met wat vrije tijd. Uiteindelijk ben ik zo moe en hunker ik naar suiker, en wil ik goed voor mezelf zijn, dus geef ik toe. Als mijn lichaam de serotonine nodig heeft, waarom ontkennen?

Maar ik vermoed dat het ervan afstappen pas op de lange termijn helpt. Toch? Dus ik doe het!

Ik zal alles doen om beter te kunnen slapen. Minder koolhydraten eten heeft nog niet gewerkt in mijn recente inspanningen, maar misschien heb ik tijd nodig, en een serieuze inzet.

Yikes.

Gelukkig heb ik een briljante expert ontdekt in de wereld van suiker detoxen, Eva Van Zeeland (Miss Natural), en zij gaat mijn gids worden in het stoppen met suiker.

Ik heb nog nooit, niet een keer in mijn leven, mijn gezondheid in de handen van een “expert” die mij een “programma” voorschrijft gelaten.

Tot vandaag. Ik wil dit blog niet omzetten in een verkooppraatje voor Eva’s boeken. Maar ik kan je dit vertellen, ze heeft gelijk over alles.

Ik vertrouw haar, ze heeft gelijk. Mijn hoge en lage bloedsuikerspiegel lijdt tot een cortisol-reactie, die insuline niveaus verhoogt, die op hun beurt bloedsuikerniveaus drastisch verandert. En ik moet toegeven, door zo gestresst te zijn en mij depressief te voelen, heb ik iemand nodig die mij bij de hand neemt en mij gerust stelt. Eva doet dit met mij.

Gezondheid en in het bijzonder hormoon, schildklier- en bijniersystemen hebben tijd nodig. Dus ik ga mijn lichaam vertrouwen, deze kennis vertrouwen, en doen wat ik kan doen om af te treden van deze lange kronkelige weg van herstel van de meest bijzondere stress die ik ooit heb meegemaakt.

Ik deel dit vandaag met jullie, want ik heb jou nodig om te laten weten dat gezondheidsgoeroes ook strijden. Soms ben ik het toppunt van gezondheid en zo vaak weet ik dat ik het ‘gemaakt’ heb, maar dan gebeurt het leven. Dat doet het gewoon. Je valt en staat op, hoofd omhoog, en je duwt door, vooruit.

Ik heb de mogelijkheid om op de spiraal naar beneden te blijven gaan met mijn gezondheidsproblemen. Maar ik weet diep van binnen, dat ik al het mogelijke moet doen om te genezen. Het is niet makkelijk en ik ben zo moe van het proberen. Sommige dagen is het zo moeilijk om door te gaan met alles, door te gaan met voedsel. Een eenvoudig hulpmiddel om me wakker en functionerend te houden. Ik weet ook dat stoppen met suiker, niet alles regelt. Er is veel meer aan de hand. Tekorten aan voedingsstoffen. Slaapritmestoringen. Misschien noodzaak voor bijnierhulpmiddelen.

Dit gaat een lange, lange tijd in beslag nemen.

Gezondheid is een reis met hobbels in de weg. We lopen de hele reis, want we moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.