paleo dieet

Spek Met Eieren Gezond? Zeker Weten! (Ontdek Waarom)

Je volgt het Paleo dieet en eet nu elke ochtend spek met eieren. Wellicht vraag je jezelf nu af of dit wel de bedoeling is. En ook: is het wel echt gezond?

De traditionele voedingsleer laat ons toch weten dat we spek met eieren juist zoveel mogelijk moeten vermijden? Spek en eieren bevatten zowel eiwitten als ook veel vetten. Jij hebt nu net altijd te horen gekregen dat deze niet goed zijn voor je gezondheid…

Klopt?

Maar wat is nu het perspectief over spek met eieren vanuit het Paleo dieet? En wat doet spek met eieren precies met je lichaam?

Spek met eieren – Gezond of niet?

Vanuit het Paleo perspectief zijn eieren één van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten. Ze bevatten voldoende eiwitten die als bouwstof dienen voor je spieren. Ze bevatten ook gezonde vetten en cholesterol die de gezondheid van je brein bevorderen. Daarnaast bevatten ze ook veel vitaminen in de exacte hoeveelheid die ons lichaam nodig heeft. Volgens heel wat mensen in de paleowereld is spek zelfs beter dan de vegetarische spek-alternatieven!

Spek is echter ook niet ongezond, ondanks dat spek veel verzadigde vetten bevat. De traditionele voedingsleer mag ons dan vertellen dat verzadigde vetten erg ongezond zijn, recente studies hebben aangetoond dat verzadigde vetten juist een belangrijk onderdeel vormen van een gezond voedingspatroon.

Door in de ochtend spek met eieren te eten hou je langer een verzadigd gevoel. Zo zal je ook niet zo snel naar een tussendoortjes grijpen. Omdat het gerecht ook voldoende vetten en eiwitten bevat, blijft je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel, waardoor je niet zo snel lijdt onder het welbekende 4-uurs-dipje.

Hoeveel spek met eieren is te veel?

Natuurlijk is het nooit gezond om te veel van een bepaald voedingsmiddel te eten. Zo geldt dat ook voor spek met eieren tijdens het Paleo dieet.

Maar als je echter gedurende de dag voor voldoende afwisseling zorgt in je voeding, is het zeker niet slecht om elke ochtend spek met eieren als ontbijt te eten. Sterker nog, vooral als je wilt afvallen is dit een goede beslissing.

Doordat het gerecht namelijk zoveel eiwit bevat, gaat ook je stofwisseling een pitje naar boven. Recente studies hebben zelfs aangetoond dat een eiwitrijk ontbijt zorgt voor een 60% snellere stofwisseling dan wanneer je een ontbijt eet dat veel koolhydraten bevat.

Je hoeft je daarbij ook niet te beperken tot alleen maar een eitje en kunt gerust een aantal (gekookte) eieren per dag eten.

Het belangrijkste is dat je er een gevarieerd voedingspatroon op nahoudt, waarbij er dus voor moet zorgen dat je ook voldoende andere producten tijdens de dag nuttigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.