paleo dieet

Alles Over Rijst En Paleo!

Er wordt vaak veel positiefs verteld over rijst, vooral omdat het zo sterk geassocieerd wordt met het traditionele Japanse/Chinese dieet en de vele beroemde/gezonde mensen die vaak rijst eten.

Maar omdat iets gestereotypeerd wordt als “health food”, maakt het dat niet meteen Paleo: hoe meer iets gezien wordt als “mirakel-voedsel”, hoe meer kans er is dat het niet Paleo-vriendelijk is (Tofu bijvoorbeeld).

De verleiding is groot om rijst ook te beschrijven als één van deze ongezonde “health foods”. Voor de pure Paleo-liefhebber zal het meteen duidelijk zijn: rijst is een graan, en granen zijn geen Paleo. Zaak gesloten!

Inderdaad, rijst is een graan. Maar er zijn ook enkele speciale omstandigheden die het toch de moeite maken om rijst eventueel te overwegen.

Is rijst een schaap in een wolvenvacht?

Ja en nee..

Koolhydraten en Paleo: Een Snel Overzicht

Als je al weet dat Paleo geen koolhydraatarm-dieet is, dan kun je dit stukje overslaan.

Als dit wel nieuw is voor jou, dan is het belangrijk dat je weet dat het er bij Paleo niet om draait om de koolhydraten uit je leven te bannen. Niet alle koolhydraatarme voeding is Paleo, en niet alle Paleo voeding is koolhydraatarm.

Een matige inname van koolhydraten kan je vaak een boost geven qua energie, je gemoedstoestand, je atletische prestaties, de gezondheid van de schildklier, de vruchtbaarheid, het immuunsysteem, en gewoon algehele goede gezondheid.

Granen zijn niet slecht omdat ze koolhydraten bevatten. Ze zijn slecht omdat ze verschillende anti-nutriënten en stoffen die de darm irriteren bevatten. Het menselijk lichaam is (nog) niet aangepast om granen optimaal te verteren. Koolhydraat-dichte voeding die deze eigenschappen niet bevatten, worden vaak “veilig zetmeel” genoemd. Dit gaat dan over aardappelen (ja, vaak ook de gewone witte), zoete aardappelen en bananen.

Op voorwaarde dat je koolhydraten uit de “veilige-zetmeel”-voeding komt in plaats van uit granen, kan je tijdens Paleo een heel uitgebreid scala van koolhydraten eten, afhankelijk van je voorkeur.

De vraag blijft dan nog steeds: behoort rijst tot de groep van “veilige-zetmeel”-voeding?

Witte Rijst vs. Bruine Rijst en Paleo

De reden om granen te vermijden tijdens het Paleo dieet is omdat ze anti-nutriënten en stoffen die de darm irriteren bevatten.

Van uit het perspectief van een plant zijn al deze onderdelen natuurlijk wel zeer nuttig: ze dienen als ingebouwde zonnecrème, muggenspray, en beschermen tegen schimmel. Dit is allemaal top voor de plant, maar minder positief voor de persoon die de plant wil opeten.

Maar denk even als moeder natuur. Als een plant “zonnecrème” nodig zou hebben, waar zou dit zijn? Aan de buitenkant van de plant, juist? En hetzelfde voor de andere bescherming: je wil de insecten verjagen voordat ze de plant of het graan opgegeten hebben. De bescherming moet aan de buitenkant zitten, zoals een schild.

In het geval van de rijst is dit exact wat er gebeurt. Elke rijst- of graankorrel heeft een beschermlaagje aan de buitenkant. En dit laagje bevat alle mico-nutriënten van de plant, maar ook alle potentieel giftige onderdelen. Het is een beetje zoals een kogelwerende vest voor het zetmeel binnenin.

Die buitenste laag is donkerder dan de rest en bevat al deze potentieel schadelijke stoffen. Eénmaal voorbij de buitenste laag, is de binnenkant voornamelijk zetmeel. Het bevat amper nutriënten, maar ook geen giftige stoffen. Wat er overblijft is enkel glucose of zetmeel.

Deze binnenste kern wordt verkocht als witte rijst. Witte rijst is dus eigenlijk puur koolhydraten (tenzij je het versterkt met extra vitamines). Het is zoals een koolhydraat-supplement.

Omdat het geen anti-nutriënten bevat en ook geen stoffen die de darm kunnen irriteren, gaat het typische Paleo argument tegen granen niet op voor witte rijst.

Witte Rijst en Paleo

Maakt dit witte rijst nu gezond? Het hangt er vanaf. Witte rijst heeft zeker wel zijn voordelen:

  • Het is zeer makkelijk te verteren, zelfs voor mensen met een chronische darm dysbiose of andere spijsverteringsstoornissen.
  • Het bevat geen fructose, het is dus een goede koolhydraat-keuze voor mensen met fructose-opname-problemen.
  • Het is goedkoop, makkelijk klaar te maken en overal verkrijgbaar.

Witte rijst heeft dus alles om bestempeld te worden als een “veilig zetmeel”: een goede bron van glucose (koolhydraten) zonder enige vorm van giftige stoffen.

Rijst bevat ook niets van vezels, maar dit is nu niet perse slecht. Voor mensen met darmflora problemen kan vezelrijke voeding vaak meer kwaad dan goed doen.

Maar er is één groot nadeel: witte rijst bevat amper micronutriënten. Paleo gaat niet enkel over het vermijden van gifstoffen. Het draait ook over het eten van de belangrijke en nodige voedingsstoffen. En je volproppen met voeding zonder die nodige micronutriënten is nu niet bepaald iets dat aan die pure Paleo verwachtingen voldoet.

Aan de andere kant, als we er eens de echte pure Paleo voeding bijnemen zoals bijvoorbeeld kokosolie, dan bevat die ook geen micronutriënten. De meeste bakvetten bevatten dit trouwens niet.

We eten deze voeding niet omdat ze vol met vitamines of mineralen zitten, maar we eten ze omdat ze een bron van energie zijn. Micronutriënten zijn goed, maar je moet ook je calorieën ergens uit halen!

De vraag over witte rijst komt eigenlijk hier op neer: is er ruimte in jouw dieet voor een calorie supplement? Als je gewicht probeert te verliezen dan is het antwoord waarschijnlijk nee.

Langs de andere kant, als je probeert bij te komen, of als je hard genoeg werkt/sport zodat je wel wat extra energie kan gebruiken, dan is het antwoord zeker ja.

Besluit Over Rijst En Paleo

Uiteindelijk is bruine rijst niet Paleo, maar witte rijst daarentegen is perfect mogelijk als koolhydraat of calorie-supplement, als dat is wat je nodig hebt. En sommige mensen doen het echt zo! Atleten bijvoorbeeld die beter willen worden zullen steeds op zoek zijn naar een snelle en goedkope manier om calorieën of insuline-verhogende stoffen in te nemen.

Zelfs als ze geen extra kilo’s willen bijkomen, want een echte workout vraagt om extra energie om te recupereren.

Witte rijst voldoet perfect aan deze zaken. Als voeding op zich is het waarschijnlijk veel gezonder dan bewerkte proteïne shakes (of slechter nog: de shakes om gewicht aan te komen waar alle labels opstaan, behalve dat je het in de keuken zou mogen gebruiken).

Als je eet om brandstof te krijgen voor zware trainingen, dan haal je meer dan genoeg nutriënten uit de rest van je dieet. Je loopt dus helemaal geen gevaar door wat extra calorieën naar binnen te spelen door rijst te eten.

Natuurlijk zijn er altijd veel meer mensen in de ontwikkelde Westerse landen die proberen gewicht te verliezen, dan dat er mensen proberen gewicht bij te komen. Om gewicht te verliezen is rijst dus iets dat met mate gebruikt moet worden. Niet omdat de rijst slecht voor je is, maar omdat als je wat minder moet eten, er ook minder overblijft om goede voedingsstoffen naar binnen te krijgen. Je moet voldoende micronutriënten naar binnen krijgen en de juiste voedingskeuzes maken.

Als witte rijst te veel van je andere voeding vervangt, dan kan dit op termijn problemen en bepaalde tekorten veroorzaken.

Om gewicht te verliezen geef je dus beter de voorkeur aan het voedzame zetmeel, zodat je naast de rijst niet nog een heleboel andere voeding moet eten.

Als je toch rijst eet, let er dan aub op dat je hier niet in overdrijft. Enkele stukjes sushi? Dat zijn slechts enkele happen rijst, niets om je zorgen over te maken dus. Een burrito van 20-30 centimeter? Dan bevindt je jezelf op gevaarlijker terrein.

Als je witte rijst liever volledig vermijdt, dan is dat geen probleem. Niemand die je verplicht om het door je strot te rammen. Het is slechts één optie van de zovele. Het is jouw keuze of dat rijst en Paleo voor jou samen gaan. Je beslist zelf om rijst te eten of niet, afhankelijk van je doelstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.