paleo dieet

Is Het Paleo Dieet Een Proteïne Dieet?

Vaak stellen mensen de vraag of het Paleo dieet hetzelfde is als een proteïne dieet. In onderstaand artikel gaan we hier dieper op in en zullen we antwoord geven op deze vraag.

Eiwit dieet

Een proteïne dieet is een dieet waarbij je voornamelijk eiwitten tot je neemt. De koolhydraten laat je zoveel mogelijk links liggen. In dat opzicht heeft het Paleo dieet wel iets weg van een proteïne dieet.

Laten we echter iets verder ingaan op wat een dergelijk dieet precies inhoudt. Proteïne diëten worden ook wel eiwit diëten genoemd.

Het is voornamelijk gebaseerd op een hoge inname van eiwitten, een lage inname van koolhydraten en ook een lage inname van vetten.

Werkt een dergelijk dieet?

Een dergelijk dieet boekt bij veel mensen erg snel succes. Daarom zijn dit soort diëten de afgelopen jaren ook mateloos populair geworden.

Door de vele eiwitten die je eet zorg je voor extra spiermassa en dit bevordert een mooi figuur en daarnaast stimuleert dit de vetverbranding.

Het eten van veel eiwitten heeft ook nog een ander voordeel. Het zorg namelijk voor een hoog verzadigingsgevoel waardoor je niet snel honger zult krijgen.

Hierdoor is het makkelijk vol te houden.

Proteïne dieet versus Paleo dieet

Als je de Paleo eetwijze aanhoudt zul je automatisch ook meer eiwitten tot je nemen en minder koolhydraten. Simpelweg omdat je meer puur gaat eten en je hierdoor al veel minder ‘snelle’ koolhydraten tot je neemt.

Dit gaat op natuurlijk wijze. Echter bij een dergelijk dieet laat je ook zoveel mogelijk vetten staan. Dit is waar de Paleo leefwijze toch van afwijkt.

Als je eet volgens Paleo eet je zo gezond en natuurlijk mogelijk, zoals ons voorouders deden en hier hoort ook een stukje vlees bij. Paleo is geen crash dieet, waar een proteïne dieet wel naar neigt.

Bij een Paleo dieet zal je dan ook heel gelijkmatig afvallen. Bij een proteïne gebaseerd dieet bestaat de kans dat je meer dan 2 kilo per week afvalt.

Dit is écht teveel en brengt je lichaam in verwarring. Zodra je na het proteïne dieet weer ‘normaal’ gaat eten zal je lichaam dan ook zoveel mogelijk ‘reserves’ opslaan om de volgende periode van tekorten in te gaan.

Conclusie

Het Paleo dieet is dus zeer zeker geen proteïne dieet, maar heeft wel raakvlakken omdat je ook de nadruk legt op het nemen van minder koolhydraten en meer eiwitten.

Bij de Paleo eetwijze gaat dit echter op een natuurlijke wijze en zorg je voor een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij een proteïne dieet laat je dit laatste ook zo veel mogelijk weg en dit zorgt voor een verstoorde balans.

Wil je gezond en blijvend afvallen, overweeg dan ook het aangaan van een Paleo leefwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.