paleo dieet

Paleo Tijdens Zwangerschap, Is Dat Wel Gezond?

Je bent al een Paleo fan of je wilt met Paleo starten en je bent zwanger. Wat nu? Paleo tijdens zwangerschap, kan dat?

We kunnen je alvast het snelle antwoord geven: ja zeker, Paleo kan je prima volgen wanneer je zwanger bent. Je eet namelijk volledig natuurlijk, niets kan beter zijn voor je baby.

Uiteraard is het heel belangrijk dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Lees in dit artikel hoe je Paleo goed kunt combineren met je zwangerschap.

Foliumzuur

Je zal het vast wel eerder gehoord hebben en hoogstwaarschijnlijk al een supplement nemen: foliumzuur, ofwel vitamine B11. Zeker in de eerste 10 weken van je zwangerschap is het belangrijk dat je hier meer dan normaal van tot je neemt. Foliumzuur is namelijk één van de weinige vitaminen waar we structureel te weinig van binnenkrijgen.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je baby, vanaf het moment van de bevruchting. Het ondersteunt de vorming van het zenuwstelsel en verkleint de kans op geboorteafwijkingen. Wanneer je zwanger bent moet je minimaal 400 microgram foliumzuur per dag tot je nemen.

Naast een supplement kan je foliumzuur ook uit je voeding halen. Spinazie, asperges, spruiten, broccoli en sinaasappelen zijn voorbeelden van producten die rijk zijn aan foliumzuur.

Waarom is Paleo tijdens zwangerschap gezond?

Er zijn een groot aantal voordelen op te noemen van Paleo tijdens zwangerschap:

  • Je krijgt alle essentiële voedingsstoffen in ruime mate binnen
  • Je eet geen kunstmatige rommel
  • Het vermindert je misselijkheid
  • Je hebt lang een verzadigd gevoel doordat je zo rijk eet
  • Het vermindert winderigheid en een opgeblazen gevoel

Je eet 100% natuurlijk

In Paleo zijn alle voedingsstoffen vertegenwoordigd die goed zijn voor jou en je baby. Uiteraard kies je voor zoveel mogelijk afwisseling, ook in Paleo voeding. In Paleo voeding zitten zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, uiteraard groente en fruit, maar ook noten, zaden, fruit, honing en eieren.

Door voor Paleo voeding te kiezen laat je suikers, snelle koolhydraten, verkeerde vetten en kunstmatige voedingsstoffen achterwege. Dus ook als je zwanger bent laat je pasta, bami, chips, zoutjes, snoep, wit brood, frisdrank, koekjes en crackers staan.

En dat is prima!

Juist het eten van verse onbewerkte rauwkostsalades, zoals Paleo voorschrijft, is voor een zwangere heel erg goed. Ook een zelfgemaakte fruitsalade van vers onbewerkt fruit mag niet ontbreken in het voedingspatroon van een zwangere.

Een ander groot voordeel van Paleo tijdens zwangerschap is dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Vooral wanneer je last hebt van misselijkheid zal dit je helpen. Een schommelende bloedsuikerspiegel verergert namelijk je misselijkheid.

Zwangerschap en vlees

Vlees is een belangrijk onderdeel van het Paleo voedingspatroon omdat het zoveel belangrijke voedingsstoffen bevat. Dit kan lastig zijn wanneer je zwanger bent, doordat vrouwen dan vaak een weerstand hebben tegen vlees.

Varkens-, rundvlees of kalkoenfilet zijn een goede keuze tijdens de zwangerschap. Mocht je vlees niet kunnen verdragen, kies dan voor andere producten die veel eiwitten/proteïnen bevatten. Zoals eieren, vis, zuivel, bladgroenten en kiemen.

Zout, boter en koemelk

Bij Paleo gebruik je geen zout. Wat alleen maar gunstig is tijdens de zwangerschap. Zout onttrekt vocht, wat je juist zo hard nodig hebt.

Mocht je wel behoefte hebben aan zout kun je vervangers gebruiken zoals knoflook in poedervorm, gemalen ui, komijn, kurkuma, citroensap, diverse soorten peper, bieslook, basilicum, rozemarijn, dille etc.

Paleo is geen groot voorstander van zuivel. Normaal raden we aan boter te vervangen voor olijfolie, lijnzaadolie, notenolie, koolzaadolie of avocado olie.

Ook koemelk raden we aan te vervangen voor kokos-, amandel- of sojamelk. Deze producten bevatten nagenoeg evenveel calcium als koemelk. Maar. Als je zwanger bent heb je net een beetje extra nodig.

Dus als het gaat om zuivelproducten is het geen probleem om tijdens de zwangerschap deze te consumeren. Uiteraard hoef je er niet los op te gaan, maar als je er trek in hebt, geniet van yoghurt, kwark en kaas!

Ten slotte…

Paleo is tijdens zwangerschap dus een gezond keuze. Zorg ervoor dat je afwisselend eet, zodat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Soms wordt tijdens de zwangerschap één of twee keer per week afgeweken van het Paleo eten. Je hebt tenslotte af en toe de onverklaarbare zwangerschaps-cravings! Als dit voor jou werkt is het een prima oplossing.

Geniet dus met een gerust hart van Paleo tijdens jouw zwangerschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.