paleo dieet

Kan Paleo Hoofdpijn Verhelpen Of Juist Veroorzaken?

Als Paleo hoofdpijn kan verhelpen, dan betekent het dus dat de meeste hoofdpijnen die de mensen hebben, veroorzaakt worden door de hedendaagse voeding. Hoofdpijn of migraine is namelijk een veelvoorkomend fenomeen.

Dit onaangename gevoel in het hoofd wordt door velen ervaren. Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft minimaal één keer in de week hoofdpijn. Dat wil zeggen dat 320.000 Nederlanders wekelijks last hebben van dit vervelende kwaaltje.

Er zijn diverse soorten hoofdpijnen, maar één van de meest voorkomende is clusterhoofdpijn, migraine en spanningshoofdpijn.

In dit artikel gaan we dieper in op het feit of dat Paleo hoofdpijn al dan niet kan verhelpen (of word hoofdpijn net veroorzaakt door Paleo?)

Oorzaak van de hoofdpijn

Hoofdpijn kan tal van oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken zijn teveel koffie of alcohol en te weinig slaap.

Maar ook kan de oorzaak ergens anders liggen, zo hebben veel mensen last van bepaalde chemische stofjes.

Toch zijn er tegenwoordig steeds meer mensen beweren dat verkeerd voedsel wel eens de grote boosdoener kan zijn.

Voedselallergie en hoofdpijn

Wetenschappelijk onderzoek heeft dit onlangs bevestigd. Gedurende dit onderzoek is naar buiten gekomen dat migraine inderdaad in verband wordt gebracht met een bepaald dieet dat mensen aanhangen.

Daarbij werd specifiek gewezen naar graan- en zuivelproducten. Deze twee spelen namelijk vaak een grote rol bij voedselallergie.

Bij voedselallergie is er sprake van overgevoeligheid voor bepaald voedsel waarbij patiënten lichamelijke klachten zoals hoofdpijn ondervinden.

Het Paleo dieet – zonder hoofdpijn

Bovendien is uit het onderzoek gebleken dat Paleo hoofdpijn geheel lijkt te verbannen. Verwonderlijk is het niet, aangezien melk en tarweproducten in dit dieet weinig ter sprake komen. Zeker gecombineerd met één van deze theesoorten in je dieet!

Het Paleo dieet is gebaseerd op de “keuken” van onze voorouders uit het stenen tijdperk (Paleolithicum).

De focus hierbij ligt op zoveel mogelijk natuurlijke voeding waardoor het mensen helpt op een gezond en ziektevrij leven.

Voedsel met risico

Bijna alle producten die kunnen leiden tot hoofdpijn zijn in het Paleo dieet geschrapt. Zo zijn onder meer bananen, chocolade, citrusvruchten en kaas bij het dieet beperkt.

Daarom wordt Paleo ook wel beschouwd als een van de meest geschikte diëten voor mensen die last hebben van migraine en andere lichamelijke klachten die voorkomen bij voedselovergevoeligheid.

Paleo hoofdpijn

Hoewel Paleo migraine en andere hoofdpijnen zou moeten verbannen, ligt het in de werkelijkheid net een beetje anders.

Zo krijgen we regelmatig meldingen van het bekende Paleo hoofdpijn fenomeen. Veel mensen die met het Paleo dieet zijn begonnen krijgen ineens last van hoofdpijn, de zogenaamde Paleo hoofdpijn.

Hoofdpijn in de eerste weken van het dieet zijn echter tijdelijk. Je kunt het zien als een soort bijwerking. De Paleo hoofdpijn is te verklaren doordat het lichaam zich moet aanpassen aan de nieuwe eetgewoontes.

Je lichaam installeert zich als het ware opnieuw waardoor het wat moeite heeft met de energie uit het vet te halen i.p.v. uit de koolhydraten (suikers).

Gelukkig is deze hoofdpijn tijdelijk en voel je je hierna ongetwijfeld als herboren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.