paleo dieet

Mag Iedereen Zomaar Paleo Eten?

Paleo eten heeft de laatste tijd een enorme vooruitgang geboekt. In principe is het Paleo eten gezond en kan het door iedereen worden gebruikt.

Paleo komt van het Griekse woord ‘paleolithicum’ wat ‘stenen tijdperk’ betekent. Het is een dieet wat gebaseerd is op de oermens. Men beweerde dat het eten zoals de mens dat in de oertijd deed gezond was. De mens uit de oertijd at voornamelijk vis, onbewerkt vlees, fruit, wortels en noten.

Zij gebruikten geen granen, zuivel, zout, suiker en verwerkte oliën. Bij het Paleo dieet wordt gekozen voor voedsel dat niet verwerkt is. Tegenwoordig bezit ons voedsel stoffen die nodig zijn om het langer houdbaar te maken. Wanneer je minder bewerkt voedsel eet dan heb je met voldoende beweging een gezonde levensstijl.

paleo avocadoMeer energie door Paleo eten

Je krijgt door deze manier van leven meer energie waardoor je ook helderder kan gaan denken en gezonder zal worden. Je verliest gewicht en daardoor krijg je ook al meer behoefte om extra te gaan bewegen.

Door het gebruik van het Paleo eten word je ook bewuster op dat wat je eet. Veel mensen hebben al een goede ervaring met deze levensstijl.

Het is ook een dieet dat je mag blijven gebruiken. Er is geen tijdslimiet aan verbonden. Het is gewoon een gezonde manier van leven en daar is niets op tegen.

Men beweert dat de oermens geen granen at. Echte bewijzen hebben we natuurlijk niet. Wanneer men toen granen zou hebben gegeten kunnen we er van uitgaan dat het graan in die tijd gezonder was dan wij gebruiken.

Het was toen nog 100% biologisch en beter verteerbaar. Ook zuivel werd er gebruikt in de oudheid wat ook gezonder was dan tegenwoordig. De koeien krijgen tegenwoordig vaak groeihormonen, maar er bestaat natuurlijk ook nog biologische melk.

Het vlees wat in vervlogen tijden werd gegeten was onbewerkt vlees. Dat kunnen wij tegenwoordig niet meer zeggen. Wanneer we bijvoorbeeld een hamburger eten dan is dat bewerkt en zijn er stoffen aan toegevoegd om het langer houdbaar te houden. Ook zitten er te veel vetten in.

paleo vegetarisch

Nadelen van Paleo eten

We kunnen de mens van vroeger niet vergelijken met de mens van tegenwoordig.

Wij leven anders dus hebben wij ook een andere soort levensstijl. De mens uit de oudheid was actiever dan wij. De lucht was schoner. Er wordt bij het Paleo eten gezegd dat je geen granen mag eten.

Er zijn echter ook gezonde granen zoals pelt. Ook het eten van bonen is gezond. Zij bevatten veel koolhydraten maar dan wel van het trage soort die er voor zorgen dat je suikerspiegel laag blijft.

Ook het eten van een eitje kan een gezonde uitwerking op het lichaam hebben. Het zorgt voor de broodnodige eiwitten. Voor het milieu is het Paleo dieet slecht.

Het vraagt om meer biologisch en verantwoord vlees en dus om meer grond voor het vee en om de producten te verbouwen.

Alles wat men ook zegt over het Paleo eten is in principe een gezonde manier van leven. Overdrijven moet je zeker niet. Eet minder bewerkte producten zoals bewerkt vlees of snacks, maar ban niet alles uit je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.