paleo dieet

Paleo En Alcohol, Een Verantwoorde Combinatie?

We zullen er niet omheen draaien: nee, Paleo en alcohol zijn niet de beste combinatie. Voordat je gelijk afhaakt, je hoeft ook niet als geheelonthouder door het leven.

Mocht je af en toe een glaasje blijven drinken zijn er namelijk een aantal dingen die je moet weten over Paleo en alcohol.

Waarom liever geen Paleo en alcohol samen?

Welk dieet of eetpatroon je ook volgt, het zal geen verrassing zijn dat alcohol niet de gezondste keuze is. Hoe komt dat is eigenlijk?

Een van de belangrijkste principes van het Paleo dieet is dat je terug gaat naar de bron van voeding. Je eet en drinkt wat de natuur je geeft. Met andere woorden, je vermijd bewerkte voedingsmiddelen en kunstmatige (gif)stoffen.

Alcoholhoudende dranken zijn zowel bewerkt als een toxine. Het is niet een product wat je aan de boom vindt, uit de grond haalt, wat door de weide loopt of in de zee zwemt. Het is kunstmatig gemaakt en daardoor moeilijk voor je lichaam te verteren.

Het effect van alcohol op je lichaam

Alcohol vraagt veel van je lichaam om te verwerken, en heeft hierdoor nadelige effecten:

 • Je lever heeft het te verduren: dit zuiveringsfilter moet keihard aan de slag om de toxische stof uit je lichaam te krijgen. Je afbraakfunctie raakt tijdelijk verstoord.
 • Je maag raakt van slag door alcohol. Het herkent de stof niet, de maagfunctie raakt uit balans.
 • Voedingstoffen worden eerder opgeslagen als Je lichaam concentreert zich volledig op de toxische aanval en stopt met andere processen als vetverbranding.
 • Alcohol werkt dehydraterend, het onttrekt vocht uit je lichaam en zorgt daarmee voor versnelde huidveroudering.
 • Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker door de giftige eigenschappen.

Al deze effecten staan natuurlijk haaks op wat je met Paleo wilt bereiken: een gezond en slank lichaam en een hoog energieniveau.

Ok, laat het nu duidelijk zijn waarom alcohol tijdens Paleo niet het beste idee is.

Paleo en alcohol: wat moet je weten?

Maar. Zoals met alle producten en voedingsmiddelen bij Paleo geldt ook voor alcohol: je mag best af en toe afwijken van de basis. 100% Paleo is misschien niet voor iedereen haalbaar, dit moet je dan ook vooral niet nastreven.

Dus, een glaasje op zijn tijd mag best. Zeker als je onze Paleo tips aanhoudt. De kunst is om de effecten van alcohol zo goed mogelijk op te vangen.

Hoe je dit doet? Lees snel verder!

Welk soort alcohol kun je het beste kiezen?

Waar hebben we het eigenlijk over als het om ‘alcohol’ gaat? Er is namelijk een groot verschil tussen verschillende dranken die je beter wel en niet kunt kiezen.

Kort door de bocht zijn de drie soorten alcoholhoudende dranken: bier, wijn en gedistilleerde dranken.

 • Bierwordt gemaakt van tarwe, gerst en hop. Doordat bier snelle koolhydraten (en gluten) bevat, is deze variant helaas geen slimme Paleo-keuze.
 • Gedestilleerde dranken worden zowel gefermenteerd als gedestilleerd. Dit proces zorgt voor een hoger alcoholgehalte. Hoe meer alcohol, hoe lastiger je het je lichaam maakt. Een hoog alcoholgehalte zorgt er sneller voor dat we onze remmingen verliezen. Hierdoor grijp je sneller naar een volgend glas. En nog een glas…
 • Rode wijn wordt beschouwd als de meest Paleo-vriendelijke vorm van alcohol. Rode wijn heeft een relatief natuurlijk productieproces en er zijn zeer smakelijke biologische wijnen verkrijgbaar. Ikzelf bijvoorbeeld drink wel eens een lekkere Brunello di Montalcino van bioteelt, en dat kan dus zeker af en toe, en met mate.

Hiernaast heeft rode wijn enkele gunstige effecten. Zo bevat het antioxidanten en omega-3 zuren, die goed zijn voor cholesterol, hart- en bloedvaten en het imuunsysteem.

 • Witte wijn is minder Paleo-vriendelijk. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, dankt witte wijn zijn lichte kleur niet aan witte druiven. Bij witte wijn is het schilletje van de blauwe druif verwijderd, hierdoor gaan de belangrijke antioxidanten verloren. Kies dus liever voor rode wijn.

Houd je helemaal niet van rode wijn, maar wil je toch alcohol tijdens Paleo drinken? Dan kun je eens denken aan hout gerijpte spirits, zoals whisky en cognac. Ook heldere spirits zoals gin, jenever, tequila en wodka zijn oké. Met mate natuurlijk.

Eten en alcohol: wat zijn de beste combinaties?

Naast het kiezen van de ‘minst erge soort’ alcohol, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om het effect van alcohol op te vangen:

 • Houd je bloedsuikerspiegel stabiel door te kiezen voor Paleo-vriendelijke dranken.
 • Bespaar jezelf een kater door te kiezen voor minder giftige alcoholproducten. Vermijd zoveel mogelijk dranken als bier, witte wijn, rum en gekleurde likeuren.
 • Eet minder meervoudig onverzadigde vetten. Het vermijden van Omega-6 vetten heeft niet alleen een ontstekingsremmende werking, maar ook voortkomt tevens de kans op leverbeschadigingen.
 • Eet meer verzadigde vetten. Studies wijzen uit dat een dieet rijk aan verzadigde vetten de lever beschermt tegen de schadelijke effecten van alcohol. In dit opzicht is ook het gebruik van kokosolie beslist een aanrader.
 • Eet zoveel mogelijk magere eiwitten en groenten. Het ontgiften en verwerken van alcohol kost je lichaam veel energie. Wanneer het tegelijkertijd wordt belast met de verwerking van koolhydraten en vetten, wordt het onnodig zwaar belast. Je lichaam zal er dan eerder voor kiezen de ingenomen voedingsstoffen als vet op te slaan. Heb je toch trek, dan zijn proteïnerijke voedingsmiddelen een veilige en verantwoorde keuze.

Besluit over Paleo en alcohol

Het Paleo dieet is meer dan een dieet: het is een manier van leven. Het is een verandering die je bewust kiest omdat je gezonder wilt leven, af wilt vallen en wilt barsten van energie.

Paleo en alcohol staat dus eigenlijk haaks op deze doelen. Toch helpen de bovenstaande tips je hopelijk je leven gezellig én zo gezond mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.