paleo dieet

Paleo en Acné: Is Er Een Verband?

Mensen die last van acné hebben zijn alles behalve gelukkig met hun huidconditie. Het ontsiert je huid en doet vaak ook nog eens pijn. Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd, adviezen van dermatologen, hormonen, crèmes, face-washes, laser, maar het lijkt niet veel te helpen. Heb je wel eens gekeken naar je voedingspatroon of levensstijl? In dit artikel leggen we het verband tussen Paleo en acné uit!

 

Wat is acné?

Acné is een ontsteking op de huid wat zichtbaar wordt als zwarte mee-eters, puisten, rode vlekken en een hele droge of juist hele vette huid. Doordat talgklieren over-produceren raken poriën verstopt. In combinatie met bacteriën op en in de huid zorgt dit voor de ontsteking.

In de pubertijd produceer je voor een bepaalde periode meer talg. Je ziet dan ook vaak dat pubers rondlopen met een bepaalde mate van jeugdpuistjes. Helaas zijn er ook bij die een zwaardere vorm van acné hebben. Vaak gaat dit na een aantal jaren vanzelf over. Maar helaas niet bij iedereen.

Hoe ontstaat acné?

Nu is natuurlijk de grote hamvraag: hoe komt het dat talgklieren op een bepaald moment zoveel meer talg gaan produceren? Oftewel, wat is de oorzaak van acné? Als we dat weten, dan lijkt een oplossing dichterbij!

Sinds enkele jaren is er een schifting merkbaar in de zienswijze van dermatologen. Voorheen werd acné voornamelijk toegeschreven aan hormonale schommelingen en genetische aanleg. De acné die hierdoor ontstaat, wordt geprobeerd te verminderen, maar dan is het eigenlijk al te laat.

Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar een oorzaak, ánders dan hormonale disbalans en/of genen: het verband tussen acné en voeding.

En dat voeding een grote invloed heeft op je huidconditie, dat bevestigt Paleo al veel langer!

Wat hebben Paleo en acné met elkaar te maken?

Laten we in één ding gelijk duidelijk zijn: we willen beslist niet claimen dat Paleo de ultieme remedie is tegen acné. Wat we absoluut wel zeker weten is dat je versteld zal staan hoe jouw huid opknapt door écht gezonde voeding.

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat bepaalde voedingsproducten een negatief effect hebben op je huid. Wil je snelle huidverbetering zien dan kan je eens proberen om onderstaande producten zoveel mogelijk uit je eetpatroon te schrappen:

  • Geraffineerde producten: alles wat fabrieksmatig is bewerkt bevat kunstmatige stoffen die een toxisch effect op je huid hebben.
  • Suikers: hiervan is bekend dat ze ontstekingen bevorderen.
  • Zuivel: bevat over het algemeen groeihormonen, antibiotica

en omega 6 die ook ontstekingen bevorderen en zorgen voor hormonale disbalans.

  • Tarwe en granen: zijn vaak gestript van hun voedingswaarden en bevatten naast de snelle koolhydraten ook gluten, lectines en fytaten. Deze stoffen veroorzaken een anti-reactie in je lichaam, het moet veel moeite doen deze stoffen te verwerken.

Verder is het naast voeding ook belangrijk voldoende te slapen (7-8 uur), stress te vermijden en je huid open te stellen aan buitenlucht en zon.

Conclusie Paleo en acné: het verband

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan de invloed van voeding op acné. Langzaam maar zeker wordt het verband erkend en worden onderzoeken uitvoeriger. Dus ook Paleo levert, voor nu, nog geen keihard bewijs.

Wel onderschrijven we het effect van voeding op je huid; we hebben al veel succesverhalen gedeeld gekregen van Paleo volgers. Van sterke vermindering, tot zelfs het volledig verdwijnen van acné.

Paleo en acné: verwacht niet dat het je huid verandert binnen een dag. Geef het een paar maanden de tijd, het is echt het proberen waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.