paleo dieet

Heeft Het Paleo Dieet Nadelen?

In dit artikel gaan we dieper in op de paleo dieet nadelen. Paleo is afgeleid van het Griekse woord: paleolithicum. Het is een dieet dat gebaseerd is op wat onze voorvaderen vroeger aten.

Het dieet wordt ook wel het oerdieet genoemd. De gastro-enteroloog, Walter L. Voegtlin, heeft in 1975 het Paleo dieet ontworpen en een boek hierover geschreven, namelijk: Het Stenen Tijdperk Dieet.

Het dieet bestaat voornamelijk uit vlees, vis, groenten en fruit, en noten.

Zuivel, geraffineerde suikers, granen en bewerkt voedsel worden uit het dieet geweerd.

In dit dieet eet je dus uitsluitend natuurlijke voeding en keer je terug naar de basis. Je kunt dus goed afvallen door deze eetpatroon aan te nemen met de benodigde lichaamsbeweging. Maar heeft het paleo dieet nadelen?

Paleo dieet nadelen en voordelen

Paleo VoedingVoordat we beginnen met de paleo dieet nadelen, zijn er ook genoeg voordelen.

Door minder bewerkt voedsel naar binnen te werken en meer te gaan bewegen, creëer je al een veel gezondere leefstijl.

Je raakt je overtollig vet kwijt, krijgt meer energie en je gaat meer helder na kunnen denken. Niet alleen dat, je gaat ook meer bewust worden van je voeding en meer opletten wat je in je lichaam stopt.

Ten opzichte van andere diëten, die je maar een paar weken kunt volgen, is dit een dieet die je levenslang kunt blijven volgen.

Het dieet is voor een deel gebaseerd op veronderstellingen.

Hieronder volgen een aantal van die veronderstellingen:

  • Er wordt beweerd dat onze voorouders alleen uit jagers bestonden en geen edel volk. Maar over de hele wereld zijn er talloze immense constructies gebouwd die uit de stenen tijdperk dateren of iets daarna.
  • Vroeger aten ze geen granen. Er is bewijs gevonden dat men zo’n 10.000 jaar geleden al begon met het consumeren van granen en omdat de stenen tijdperk maar 2000 jaar eerder begon, is het goed mogelijk dat het toen ook werd gegeten.
  • Er werd geen zuivel gedronken. Er zijn geschriften gevonden van de Soemeriërs van zo’n 10.000 jaar geleden en daaruit blijkt dat ze koeien hielden voor melk. De kans is dus klein dat de jagers uit het stenen tijdperk dat niet hadden.

Andere paleo dieet nadelen

Één van de paleo dieet nadelen is dat je niet precies hetzelfde kan eten als wat men toen at.

De jagers van toen waren de hele tijd in de weer en joegen vaak op een lege maag. Ze zaten niet urenlang op kantoor of voor de tv. Ze waren vaak in het buitenlucht en dronken schoon water.

Een tweede nadeel is dat het dieet alle soorten granen en peulvruchten verbiedt. Spelt is een gezonde en oeroude graansoort. Peulvruchten beschikken over veel koolhydraten, maar deze komen niet zo snel vrij en zorgen dus niet voor een hoge suikerspiegel.

Een ander nadeel is weer dat het vrij veel zal kosten, omdat er meer gefocust wordt op (biologisch) vlees en vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.