paleo dieet

Waarom Is Orgaanvlees Gezond?

Er zijn heel wat redenen om de vergeten delen van het dier te eten (het orgaanvlees, de beenderen, de huid, enz.).

Eerst en vooral is er het argument dat dit goed is voor het milieu. Als we grondstoffen zullen gebruiken om bv. een koe groot te brengen tot zijn slachtgewicht, waarom verspillen we dan zoveel van het karkas?

Ook is er het ethische argument: als er een dier moet sterven om ons te voeden dan ben je toch quasi verplicht om niets van dat dier te verspillen.

En als laatste is er zelfs een smaakargument: wanneer je een recept vindt waarvan je houdt kan slachtafval zelf de grootste verrukking van een fijnproever of foodie zijn.

In dit artikel zullen we ons echter niet focussen op deze argumenten, maar op de voordelen voor je gezondheid die met orgaanvlees en de vergeten delen van het dier komen. Zelfs wanneer je niet geeft om de natuur of je de smaak niet echt kan appreciëren is het nog steeds erg interessant voor je algemene gezondheid om wat botten, wat orgaanvlees of andere ‘vergeten delen’ in je dieet op te nemen.

Zo kan je je dieet perfect balanceren en ervoor zorgen dat je alle vereiste voedingsstoffen opneemt.

Evenwicht aan proteïnen (eiwitten)

Eerst gaan we het hebben over het proteïne-evenwicht. Alle proteïnen zijn gemaakt van aminozuren en worden doorgaans beschreven als ‘bouwstenen’. Zowel spier- als orgaanvlees bevatten verschillende aminozuren, maar we gaan het specifiek over deze twee zuren hebben:

  • Methionine: vind je voornamelijk terug in spiervlees en eieren
  • Glycine: vind je voornamelijk terug in orgaanvlees en de botten

De meeste mensen eten vandaag de dag enkel het vlees van de spieren en quasi nooit orgaanvlees, botten of de huid. Daardoor nemen ze heel veel methionine op en weinig glycine.

In essentie komt het er op neer dat je niet te veel methionine wil opnemen. Het beperken van de opname van methionine verhoogt je levensduur en verbetert de gezondheid van je metabolisme (vetaccumulatie, insulinegevoeligheid, enz.). Deze resultaten stelde men vast bij experimenten met dieren.

Maar bij menselijke proefpersonen kwam ook naar voren dat een methionine-arm dieet ook de gezondheid van je lever en de snelheid waarmee je vet verbrandt verhoogt.

Dus moet je stoppen met spiervlees te eten dat rijk is aan methionine? Niet helemaal, want we hebben het nog niet gehad over glycine. Het is slechts een simplificatie, maar onderzoek suggereert dat meer glycine kan helpen om je methionine in ‘evenwicht te brengen’.

Conclusie? Als je gezonder en langer wilt blijven leven is het belangrijk dat je nu en dan ook eens de vergeten delen en orgaanvlees in je dieet opneemt.

Micronutriënten

Ben je het zat om aan te horen dat lever de ‘natuurlijke voedingsbron aan multivitaminen is’? Wel, ik kan je in ieder geval niet helpen want het is de waarheid!

De tweede reden om meer orgaanvlees te eten is je waarschijnlijk méér bekend: het is ongelofelijk voedingsrijk. Ga dus maar tekeer op organen, want ze zijn goed voor je!

Maar zit orgaanvlees niet vol toxines?

Dit is de grote gezondheidsvraag die mensen zich stellen bij orgaanvlees, en zeker bij de lever. De lever wordt vaak beschreven als de ‘filter’ van je lichaam en houdt alle onzuiverheden en slechte stoffen weg uit je bloed.

Maar de lever (van bv. koeien) filtert toxines niet weg door ze vast te houden, maar voert ze af via de urine en de feces. Zo zorgt de lever ervoor dat alle afvalstoffen het lichaam verlaten.

Als je lever eet van koeien die onder extreme, toxische voorwaarden  geleefd hebben kan het wel zijn dat er zich toxines hebben opgestapeld in de lever. Maar in dat geval is al het vlees van dat dier gevaarlijk om te eten, niet alleen de lever of de rest van het orgaanvlees.

Als het dier met gras gevoederd werd onder normale omstandigheden moet je je dus helemaal geen zorgen maken.

In een notendop

Het wordt tijd om alles van het dier te proberen. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu en je zo minder voedsel verspild, maar vooral omdat het veel gezonder is. De vergeten delen van het dier en het orgaanvlees voorzien je van belangrijke micronutriënten en proteïnes die je nergens anders kunt vinden – ze vormen dus een essentieel deel van een volledig, menselijk dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.