paleo dieet

Oplossing voor diabetes type 2

Het Paleo dieet kan een goede oplossing voor diabetes type 2 zijn. Juist omdat diabetes regelmatig als een ‘welvaartsziekte’ bestempeld wordt, kan het goed zijn om afstand te nemen van de moderne voeding.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is de meestvoorkomende vorm van diabetes. Deze stond vroeger ook wel bekend als ‘ouderdomsdiabetes’, al kunnen ook jonge mensen het krijgen. Hierbij is de reactie van het lichaam op hormoon insuline niet meer goed.

Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Zodra dit systeem niet meer goed werkt, zal er teveel suiker in je bloed blijven zitten. Als reactie daarop maakt je lichaam daarop eerst veel te veel van het hormoon insuline aan – en daarop juist te weinig.

Oorzaken van diabetes type 2

De oorzaak van diabetes type 2 is nog grotendeels onbekend. Al zijn er wel enkele factoren bekend die bijdragen aan de ontwikkeling hiervan. De belangrijkste daarvan zijn:

 • gebrek aan lichaamsbeweging
 • overgewicht
 • ongezond eten
 • roken
 • ouderdom
 • erfelijkheid

Symptomen diabetes type 2

Vaak lopen mensen voor langere tijd door met klachten die op diabetes type 2 kunnen duiden. Echter zijn deze klachten vaak vaag. Daarom worden ze niet snel opgemerkt. Echter zal bij ondergenoemde symptomen een belletje moeten gaan rinkelen:

 • vaak dorst, veel plassen
 • veel moe zijn
 • last van ogen (zoals rode/branderige ogen, wazig zien, dubbel zien, slecht zien)
 • slecht genezende wondjes
 • kortademigheid
 • pijn in de benen bij het lopen
 • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Behandeling diabetes type 2

Er zijn medicijnen die het bloedsuiker helpen reguleren. Dit is vooralsnog voornaamste oplossing van diabetes type 2. Alhoewel, oplossing – je bent gebonden aan de medicijnen. Daarnaast worden ook vaak medicijnen voor het reguleren van de bloeddruk en het cholesterol voorgeschreven. Bij ernstigere gevallen kan er besloten worden om insuline in te spuiten.

Waarom is het Paleo dieet een oplossing voor diabetes type 2?

In de basis, wil het Paleo dieet teruggrijpen op de oorspronkelijke voeding van de mens. Dit is de voeding die in de steentijd al genuttigd werd door onze voorvaderen. Het bestond uit vlees, vis, fruit, noten en zaden, en weinig tot geen koolhydraten. Bewerkte voedingsproducten waren helemaal nog niet aan de orde.

Onze stofwisseling is nog grotendeels identiek aan deze van onze voorvaderen. En onze lichamen zijn nog opgesteld op de voeding die zij tot zich namen. Daarom kan het een oplossing voor diabetes type 2 zijn om je voedingspatroon aan te passen. Door het nuttigen van natuurlijkere, versere voeding, kunnen dergelijke chronische ziektes voorkomen of verminderd worden.

Paleo dieet vs. hedendaagse voedselindustrie

Voor mensen die kampen met diabetes type 2, kan het een uitkomst zijn om het voedingspatroon te veranderen. De hedendaagse voedselindustrie draait om suiker en koolhydraten. Deze werken diabetes in de hand. De kunstmatige voedingsstoffen zijn als het ware een aanslag op je lichaam.

Dit is juist waarom er zo snel, zulke grote verbeteringen kunnen plaatsvinden voor iemand met diabetes type 2. Als zij kiezen voor het Paleo voedingspatroon, zullen ze geen kunstmatige voedingsstoffen meer binnenkrijgen. Daardoor daalt de hoeveelheid koolhydraten en suiker in je lichaam.

Daardoor zal de vatbaarheid voor insuline toenemen en het bloedsuikerniveau gereguleerd worden. Met alle positieve gevolgen van dien.

Wat in het Paleo dieet maakt het zo gunstig?

Voedingstoffen die passen bij het Paleo dieet kenmerken zich door de lage hoeveelheid koolhydraten. Dit komt door een complete afwezigheid van brood, graanproducten en rijst. Juist van deze koolhydraten is bewezen dat het een positief effect kan hebben op mensen met overgewicht en/of diabetes type 2.

Juist door gezonde voeding, kunnen de klachten van diabetes type 2 flink beperkt worden. Er komen echter geen kunstmatige suikers en voedingstoffen je lichaam binnen. Vaak houd je hier nog meer energie aan over: door de onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten krijg je precies nodig wat je binnen hebt.

Resultaten van het Paleo dieet voor Diabetes Type 2

De beperking van (slechte) koolhydraten in voeding heeft een bewezen positief effect op mensen met diabetes type 2. Het staat echter niet vast of een volledig oertijd-dieet een oplossing voor diabetes type 2 is. Wel is het al een oplossing gebleken voor mensen die het metabool syndroom hebben. Dit is een voorstadium van diabetes.

Daarnaast zijn er meerdere studies uitgevoerd. Deze toonden allemaal aan dat het Paleo dieet een positief effect heeft op de gezondheid van diabetes-patiënten.

 1. Een studie waar het Paleo dieet vergeleken werd met een standaard, laag-vet diabetes dieet voor mensen met type 2 diabetes leidde tot een winnende conclusie. Aanhangers van het Paleo dieet lieten een grotere verbetering zien in gewicht, bloedsuiker, bloeddruk, BMI en middelomtrek.
 2. Een andere studie vergeleek het Paleo dieet met een laag-vet dieet voor vrouwen met obesitas. Resultaten waren verrassend. Aanhangers van het Paleo dieet verloren een hoger percentage vet-massa, en ook werd hun metabolisme zichtbaar verbeterd.
 3. Een derde studie, ook over vrouwen met obesitas, ontdekte dat het Paleo dieet een paar belangrijke waarden verbeterden. Hieronder onder meer gewicht, middelomtrek, bloeddruk, bloedsuiker, cholesterol en leverfunctie. Ook werd het percentage vet dat opgeslagen ligt in de lever verminderd met 50%.

Hieruit blijkt wel dat studies uitwijzen dat het Paleo dieet een gunstiger effect heeft op diabetes type 2 dan de ‘standaard’ voorgeschreven laag-vet diëten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.