paleo dieet

6 Oorzaken Van Zwaarlijvigheid (En Hoe Je Ze Oplost).

De oorzaken van zwaarlijvigheid worden dikwijls toegeschreven aan teveel eten en te weinig beweging. Deze stelling is slechts gedeeltelijk waar.

Onderliggende factoren werken immers zwaarlijvigheid eveneens in de hand. Recent onderzoek wees uit dat de oorzaken van zwaarlijvigheid met andere parameters moet worden gemeten.

We zetten dit hieronder op een rijtje.

De onderliggende oorzaken van zwaarlijvigheid zijn:

Oorzaak 1: genen

Eén van de grootste oorzaken van zwaarlijvigheid heeft te maken met de genen. Als je ouders zwaarlijvig zijn, heb je de neiging om eveneens overgewicht op te bouwen.

Hoewel de erfelijkheid een kleine rol speelt en je het moeilijk hebt om te vermageren, betekent nog niet dat je deze genetische component niet kan uitschakelen.

Het vermageringsproces loopt misschien iets trager, maar het is een fabeltje dat je hier niets aan kan doen door meer te bewegen en een dieet te volgen.

Oorzaak 2: te weinig slaap

Jaja, je leest het goed. Te weinig slaap kan zorgen dat je metabolisme een scheve schaats rijdt. Als je te weinig slaapt, maakt je lichaam het natuurlijke hormoon leptin weinig of nauwelijks aan.

Dit hormoon heb je nochtans nodig om je etenslust op te wekken en de vetverbranding in goede banen te leiden. Het geeft impulsen aan de hersenen om te zeggen dat je voldoende eten binnen hebt.

Als deze ‘regelaar’ helemaal in de war is, zal je meer willen gaan eten.

Oorzaak 3: familiale omgeving

Als de voedingsgewoonte verkeerd wordt ingelepeld van bij het begin van je levensjaren, zal je de neiging hebben die familiale invloed ook in uw later leven voort te zetten.

Met nefaste gevolgen voor de gezondheid. Een andere kanttekening hierbij is dat mama’s, die kinderen op oudere leeftijd op de wereld zetten, het overgewicht bij nakomelingen aanzienlijk hoger ligt.

Oorzaak 4: Etnische afkomst

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de etnische afkomst één van de oorzaken van zwaarlijvigheid is. Zo zouden bijvoorbeeld Aziaten minder aanleg hebben voor overgewicht ten opzichte van blanke en mensen met Afro-Amerikaanse roots.

Oorzaak 5: Medicijnen en nevenwerking

Als je medicijnen voor één of andere aandoening moet nemen, heeft sommige medicatie een bijwerking die overgewicht in de hand helpen.

Anti-depressiva, diabetes, anticonceptiepillen worden door hun neveneffecten aanzien als één van de oorzaken van zwaarlijvigheid.

Oorzaak 6: Warmtegevoelig

Ons lichaam heeft meer energie nodig bij koud weer om de lichaamstemperatuur op punt te zetten. Bij warm (zomer)weer vermindert het energiegehalte waardoor we ook minder honger hebben en eten.

Gezonde voeding zorgt voor evenwicht

Het is en blijft de gouden regel dat een gezonde voeding de basis vormt van een evenwichtig leven waarbij zwaarlijvigheid na verloop van tijd niet meer om de hoek komt kijken.

Wie de kerngedachte van het Paleo dieet in acht houdt, zal de kommer en kwel die zwaarlijvigheid met zich meebrengt als sneeuw onder de zon zien wegsmelten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.