paleo dieet

Waarom Zijn Noten Tijdens Paleo Gezond?

Je bent net begonnen met het Paleo dieet en zoekt nu verschillende snack-ideeën. Noten liggen dan natuurlijk wel erg voor de hand. Maar zijn noten tijdens Paleo wel zo gezond tijdens het dieet?

Immers, de traditionele voedingsleer en de ‘Schijf van Vijf’ laat ons zien dat noten vol met vet zitten en daarom staan ze ook helemaal bovenin de piramide, omdat een paar nootjes af en toe meer dan genoeg zijn.

Als je noten tijdens Paleo eet, dan zou je echter niet bang moeten zijn voor het vet, vooral als je je wat meer verdiept hebt in het dieet en hoe ons lijf echt werkt.

Desalniettemin is het een goede vraag of noten tijdens Paleo wel echt goed voor je zijn, en waarom. Laten we hier even dieper op ingaan.

Waarom wel of waarom geen noten tijdens Paleo?

Onze voorouders hebben noten en zaden al duizenden jaren geleden geconsumeerd. Het is daarom ook veilig om te concluderen dat noten tijdens Paleo zeker toegestaan zijn.

Noten bevatten gezonde vetten, eiwitten als bouwstof voor onze spieren, en een heleboel vitaminen en mineralen. Al deze stoffen zorgen ervoor dat ons lichaam goed kan werken, want deze stoffen hebben we immers nodig.

Er is echter een verschil tussen nu en toen: onze voorouders konden niet simpelweg naar de supermarkt gaan om zakken vol met noten te kopen. Als je zelf ongepelde noten koopt, dan weet je vast hoeveel werk het is om een hele zak naar binnen te werken.

Onze voorouders hadden echter nog een ander probleem en dat is het verzamelen van de noten. Dus hoeveel noten zijn dan gezond en wat is te veel?

Een goede richtlijn is een tot twee handjes noten per dag. Dit is echter ook een valkuil van het Paleo dieet, of beter gezegd hoe wij het interpreteren.

Als je namelijk net met dit dieet begint, zoek je vaak alternatieven voor je favoriete gerechten. Denk hierbij met name aan allerlei lekkernijen en gebakjes. Er zijn talloze Paleo recepten te vinden voor deze gerechten, maar omdat je geen granen meer eet, is het smakelijke alternatief vaak gemalen noten.

Al je enkele van deze gebakjes eet per dag, dan heb je veel meer noten op dan je zou denken.

Welke noten tijdens Paleo zijn gezond?

Niet elke noot is gelijk. Echte noten zijn gezond, denk hierbij en amandelen en walnoten.

Pinda’s zijn echter geen echte noten, maar peulvruchten, en omdat deze vaak vol met schimmels zitten zijn deze ook niet aan te raden tijdens het dieet.

Hetzelfde geldt voor cashew noten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.