paleo dieet

Waarom Minder Eiwitten Eten Het Domste Is Wat Je Kunt Doen!

Moet je minder eiwitten eten om af te vallen? En is minder eiwitten eten überhaupt een goede/gezonde manier om af te vallen?

Verschillende bronnen zeggen van wel, maar laten we eens nagaan waar die bronnen precies te vinden zijn en of dat alles wat we nu geloven wel degelijk klopt.

Ureum

Eiwitten produceren een bepaalde afvalstof, ureum genaamd, en er zijn mensen die problemen hebben met het verwerken van deze afvalstof.

Deze mensen wordt een eiwitarm dieet voorgeschreven. Maar eiwitten zijn belangrijk voor het herstel en de opbouw van cellen in het lichaam. Daarom is een eiwitarm dieet, zoals dat wordt voorgeschreven een poging een zo goed mogelijke balans te vinden tussen voldoende, teveel en te weinig eiwitten.

Het is geen dieet om mee af te vallen, hoewel dat wel een van de resultaten kan zijn.

Alle andere goede diëten raden juist aan veel eiwitten in het voedingsplan op te nemen, juist omdat eiwitten, of proteïnen, nodig zijn op cellen te vernieuwen. Ze zijn dus nodig voor het opbouwen van spieren, het vernieuwen van beschadigd weefsel bij ziekte of verwondingen en natuurlijk bij het groeien.

De eiwitten in je dieet vergeten om af te vallen zou dus, juist daarom, erg dom zijn.

Wat moet je wel doen om af te vallen?

Om op een gezonde manier af te vallen kun je beter niet minder eiwitten eten maar een andere keuze maken bij het zoeken naar de bronnen van je eiwitten. Het vlees, de vis en de andere bronnen van eiwitten in Nederland zijn heel verfijnde producten die vaak ver van het werkelijke leven af staan. Het Nederlandse vee, ook het pluimvee, is jaren, eeuwen lang behandeld met medicijnen zoals antibiotica, niet om ziektes te behandelen maar om ze te voorkomen. Het vlees, de kip en ook gekweekte vissen zitten dus vol antibiotica, en andere medicijnen. Die zijn beslist niet goed voor je eigen gezondheid.

Groenten en fruit wordt bespoten met middelen om insecten te doden en om de vruchten en de bladgroenten meer glans te geven. Daardoor ziet de groente en het fruit er vooral mooier uit, maar het is steeds minder natuurlijk.

Lees ook ons artikel over een koolhydraat-arm dieet »

Natuurlijke voeding is eerlijke voeding

Minder eiwitten eten moet je dus niet doen, wel betere eiwitten. Een Paleo dieet is eigenlijk geen dieet maar een levensstijl, maar het werkt wel.

Het woordje Paleo slaat op de tijd, in het geval van Nederland de tijd dat de eerste inwoners ons land binnentrokken. Het paleolithicum begon ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden. De jagers-verzamelaars die in die tijd door ons land trokken kwamen hier vruchten, eetbare planten en dieren tegen.

We moeten weer terug naar het eten uit die tijd om eerlijke voeding te vinden. Voeding zonder toevoegingen die ons alleen maar ziek maken, zonder kleurstoffen, geurstoffen en andere smaakmakers, eerlijke voeding, Paleo voeding.

Minder eiwitten eten is dom, andere eiwitten eten is goed voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.