paleo dieet

Lage bloeddruk verhogen met de juiste voeding?

Lage bloeddruk verhogen – het is niet zo urgent als het verlagen van een te hoge bloeddruk. Toch kan het nog zeker de kwaliteit van je leven verhogen als je besluit je levenswijze aan te passen om zo je bloeddruk te verhogen.

Voeding speelt hier een belangrijke rol in. Maar welke voeding is nu eigenlijk aan te raden, om een lage bloeddruk te verhogen?

Wat is een lage bloeddruk?

Bij een goede, gezonde bloeddruk, liggen je millimeter kwik, of mmHg waardes op 120/80. Hierbij is 120 de bovendruk: dit is de bloeddruk op het moment dat het hart pompt en het bloed tegen de wanden aan ‘drukt’. Aan de andere kant is de onderdruk, die gemiddeld 80 is. Dit is de bloeddruk tussen de hartslagen door.

De bloeddruk is te hoog als je boven de 140/100 mmHg uitkomt. Daartegenover spreekt men van een lage bloeddruk onder de 110/70 (voor mannen) of 100/60 (voor vrouwen). Al kan dit voor sporters nog lager uitkomen, zonder dat het afwijkend is: enkel door hun goede conditie.

Als de bloeddrukwaarden onder bovengenoemde waardes liggen, spreek je van een lage bloeddruk.

Oorzaken lage bloeddruk

Er zijn meerdere oorzaken voor een lage bloeddruk, alhoewel het vaak ook niet duidelijk is waar het precies vandaan komt. Soms zijn er echter acute oorzaken, zoals een trauma, plotseling bloedverlies of een interne bloeding of brandwonden. Daartegenover staan structurele oorzaken van een verlaagde bloeddruk, zoals een zwak hart.

Lage bloeddruk verhogen met dieet

Bij een lage bloeddruk is het belangrijk om na te gaan of er sprake is van bloedarmoede. Hierbij is er zeer waarschijnlijk een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur, die de rode bloedlichamen aanmaken.

Een dergelijk tekort aan vitamine B12 komt vaak voor bij een veganistisch dieet. Daarom is het voor mensen met een lage bloeddruk, al dan niet gecombineerd met bloedarmoede, af te raden om vegetarisch of veganistisch te leven. Vitamine B12 zit vooral in vlees, en ook in eieren.

Cruciaal is dus een gezond en afwisselend voedingspatroon. Deze voedingsstoffen zijn allemaal nodig om het lichaam gezond en in goede staat te houden.

Bloeddruk verhogende voedingsstoffen

Een aantal veranderingen of aanpassingen van de levensstijl staan centraal als je teveel last hebt de gevolgen van een lage bloeddruk. Hieronder zijn een aantal tips, die de lage bloeddruk verhogen bij het doorvoeren in je levenspatroon.

  • Een cafeïne-houdend drankje kan tijdelijk de bloeddruk verhogen.
  • Stoppen met roken. Roken heeft invloed op de pompfunctie van het hart, dus bij een lage bloeddruk zal deze enkel verder afnemen. Stoppen met roken helpt het lichaam om een hogere bloeddruk op te bouwen.
  • Meer zuivelproducten. Juist vegetariërs en veganisten krijgen minder zuivelproducten binnen. Consumptie van meer zuivelproducten helpt bij het normaliseren van de bloeddruk.
  • Zoutproducten. Op z’n tijd een zakje chips, zoutjes, nootjes of iets anders kan wonderen doen bij een lage bloeddruk. Al is het belangrijk om in de gaten te houden dat een lage bloeddruk niet door een te hoge inname van zout omslaat naar een hoge bloeddruk. Wat veel schadelijker kan zijn dan een lage bloeddruk.
  • Bieten en wortelsap. Drink dagelijks een glaasje versgeperste wortel of bietensap, om zo de bloeddruk te verhogen.
  • Rozemarijn en bonenkruid. De kruiden rozemarijn en bonenkruid hebben eveneens een positieve werking op de verlaging van de bloeddruk.
  • Gezonde darmflora. Als de darmflora verstoord is, kan dit leiden tot een lage bloeddruk. Daarom is het aan te raden om voldoende volkoren producten te eten, net zoals verse groenten en fruit, waarin voldoende vezels zitten die de darmflora bevorderen.
  • Voedingssupplementen. Sommige speciale voedingssupplementen, zoals pollenpreparaten en ginseng, werken bloeddruk verhogend. Al is het wel altijd verstandig je arts te raadplegen voor hiermee aan de slag te gaan.

Overige tips

Voldoende beweging en een vast ritme en regelmaat in je leven zal ook veel helpen bij het onder controle krijgen van je bloeddruk. Daarnaast is het voor een lage bloeddruk vaak aan te raden om ermee te leren leven. Een lage bloeddruk verhogen is niet direct noodzakelijk. Het is tenslotte niet ongezond of iets dergelijks, maar vooral hinderlijk.

Vooral in het openbaar is het belangrijk om in de gaten te houden wat het effect is van een lage bloeddruk. In het verkeer of bij potentieel gevaarlijke werkzaamheden kan het tot hachelijke situaties leiden.

Ook is het belangrijk om je rustig te houden op momenten waarbij de bloeddruk laag is. Voorbeelden hiervan zijn direct na een maaltijd, en bij het overeind komen uit een zittende of liggende houding. Neem genoeg rust en luister goed naar je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.