paleo dieet

Wat Is Het Verband Tussen Koolhydraten En Eiwitten? En Welke Is Beter?

Het verschil tussen koolhydraten en eiwitten zullen we in onderstaand artikel uitleggen. Ook leggen we uit welke van de twee je het beste kan eten voor een goede gezondheid.

Koolhydraten en eiwitten

Koolhydraten en eiwitten zijn beide voedingsstoffen en zorgen beide voor de broodnodige energie die je lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Echter zijn er zeker belangrijke verschillen te noemen tussen koolhydraten en eiwitten.

Deze zullen we hieronder beschrijven.

eiwitten

Eiwitten

Eiwit levert aminozuren. Deze aminozuren zijn belangrijk bij het opbouwen van spieren in ons lichaam en zorgt ervoor dat je fit blijft. Een hogere spiermassa in je lichaam zorgt er tevens voor dat je meer verbrand, dit zorgt er weer voor dat je makkelijk er op gewicht blijft.

Sommige aminozuren maakt je lichaam zelf aan, andere aminozuren moet je uit je voeding halen. Daarbij zijn er eiwitten die uit dierlijke producten komen en eiwitten die uit natuurlijke producten komen. Als volwassen mens heb je ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo van je lichaamsgewicht nodig om gezond te blijven.

Voldoende eiwitten kan ook helpen om op gewicht te blijven. Dit omdat eiwit zorgt voor een verzadigd gevoel en je dus minder behoefte hebt aan eten.

Mocht je een teveel aan eiwitten binnen krijgen dan plas je deze vanzelf weer uit. Een eiwitoverschot zul je dus niet snel krijgen.

snelle koolhydraten

Koolhydraten

Koolhydraten zijn voornamelijk een belangrijke bron van energie voor ons. Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Voor onze hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk.

Zonder voldoende koolhydraten zouden onze hersenen zelfs niet goed kunnen werken. Als je te weinig koolhydraten zou eten zou je extra spiermassa verliezen. Het is dus wel belangrijk dat je voldoende koolhydraten tot je neemt.

Daarbij heb je ook nog eens snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zitten voornamelijk in ongezonde voeding, zoals taart en snoep. Langzame koolhydraten haal je uit granen, bonen en groenten.

Het is belangrijk om voornamelijk langzame koolhydraten tot je te nemen voor een goede gezondheid. Bij vertering worden koolhydraten omgezet in glucose (suiker).

Overeenkomsten en verschillen

Koolhydraten en eiwitten heb je beide nodig om goed te kunnen functioneren. Een teveel aan eiwitten scheidt je lichaam vanzelf uit omdat je deze dan uitplast.

Koolhydraten worden omgezet in glucose en dit wordt voornamelijk gebruikt als energie van je lichaam. Bij een teveel aan koolhydraten zal vet worden opgeslagen omdat dit dan niet verbrand kan worden.

Daarnaast wordt een teveel aan koolhydraten ook omgezet in vet. Het is dus belangrijk dat je een goede balans vind in je inname van eiwitten en vooral ook je koolhydraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.