paleo dieet

Wat Je Moet Weten Over Kombucha

Het klinkt als iets voor hipsters: een vreemde naam, funky verpakking, rare bubbeltjes en een toegewijde groep aanhangers. Maar wat is kombucha nu precies? Is het echt zo goed voor je? En zo ja, waar kan je het dan verkrijgen?

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank. (niet te verwarren met kabocha) De productie van kombucha start met reguliere thee. Dan voegt men er infusiebacteriën, gist en wat suiker aan toe. Dit mengsel blijft dan wat rusten terwijl het fermenteert.

De gist en de bacteriën eten alle suiker op en groeien tot iets wat ze SCOBY in het Engels noemen. Dit staat in het Nederlands voor Symbiotische Kolonie van Bacteriën en Gist. Na een aantal dagen, soms zelf tot een maand (afhankelijk van de smaak die de consument verkiest) is de kombucha ready-to-go!

Gefermenteerde thee klinkt natuurlijk niet onmiddellijk als iets wat je als ‘overheerlijk’ zou bestempelen. En ook SCOBY doet je niet watertanden. Het is een soort van witachtige, rubberen drab die aan de bovenkant van de fermentatiecontainer blijft drijven. Maar de SCOBY eet je niet. Het is hem om het koolzuurhoudende drankje te doen.

Kombucha heeft een ietwat zoetige smaak, maar dat is dan weer afhankelijk van de fermentatieduur. Je kan het wel met verschillende aroma’s op smaak brengen als je dat wilt. Eigenlijk is het een soort prebiotische versie van limonade.

Maar om heel eerlijk te zijn: je moet geen kombucha drinken als je iets lekkers wil. Kombucha is eerder een soort van gezondheidsdrankje dat met heel wat verschillende voordelen komt.

Zijn er dan gezondheidsvoordelen?

Enthousiastelingen beweren al gauw dat kombucha HIV kan genezen of zelfs kanker kan voorkomen. Wij weten beter, want het is dan ook meer dan logisch dat dit nogal overdreven is. Er is geen bewijs dat kombucha dodelijke ziekten geneest, mirakels veroorzaakt, je onsterfelijk maakt of gewoon magisch is. Zo werkt het niet!

Er zijn wel enkele (bewezen) redenen waarom kombucha goed voor je is:

  • De thee: afhankelijk van de thee waarmee je het fermentatieproces start, zijn er heel wat verschillende gezondheidsvoordelen. De antioxidanten, bijvoorbeeld, zijn zeker merkwaardig te noemen. Je kan zowel groene, witte als zwarte thee gebruiken, afhankelijk van de smaak die je verkiest. Witte thee bevat het meeste antioxidanten, zwarte thee dan weer het minst. Die laatste is dan ook al eens gebrand, waardoor heel wat antioxidanten reeds vernietigd zijn.
  • De prebiotica: dit is meestal goed voor je, hoewel er nog een aantal twijfelachtige varianten zijn.
  • Het azijnzuur: dankzij de fermentatie bevat kombucha ook wat azijnzuur. Dit geeft het brouwsel een wat azijnachtige smaak, maar helpt ook bij het stabiliseren van je bloedsuikerniveau.

Suiker en alcohol

Sommige mensen zijn wat achterdochtig als het gaat over kombucha. Ze zijn ervan overtuigd dat het suiker bevat en soms zelfs alcoholisch kan zijn.

Eerst en vooral: ja er zit suiker in het recept van kombucha, maar deze neem je niet op. Om ervoor te zorgen dat het SCOBY (zie hierboven) zijn ding kan doet EET dit bijna alle suikers op. Je kan dan ook niet verwachten dat de infusie- en gistbacteriën zomaar beginnen groeien als je ze geen eten geeft. En suiker is nu net waar ze verzot op zijn. Er bestaat geen manier om suikervrije kombucha te maken.

Maar voor je nu de biezen pakt moet ik je er even aan herinneren dat je geen suiker eet. De bacteriën eten de suiker. En dus is de resterende hoeveelheid aan suiker vaak verwaarloosbaar. Hoe langer het drankje fermenteerde, hoe minder suiker het bevat.

Ten tweede bevat kombucha een ietsepietsie beetje alcohol. Zolang het correct gebrouwen en bewaard wordt, moet je zeker niet bang zijn om dronken te worden. Opnieuw geldt hier de regel van de fermentatie: hoe langer, hoe méér alcohol de kombucha bevat. De suiker wordt dan ook omgezet tot alcohol.

Je kan dus eigenlijk zelf beslissen hoeveel suiker en alcohol je in je drankje wil, door de fermentatieduur aan te passen. Hiervoor geldt dus:

  • Kort: meer suiker en minder alcohol.
  • Lang: minder suiker en meer alcohol.

Zelfgemaakte versus aangekochte kombucha

Je kan kombucha kopen in sommige hippe gezondheidswinkels, biowinkels en soms zelfs gewoon in de supermarkt. Het nadeel? Het is écht duur. Je zal versteld staan van de prijs.

kombuchaMaar er is ook een groot voordeel aan deze optie verbonden: je kan ervanuit gaan dat de kombucha gebrouwen werd onder steriele omstandigheden. Wanneer je zelf kombucha brouwt, creëer je in principe een omgeving waarin bacteriën kunnen groeien. Dat is dan ook waarrond deze hele kwestie draait.

Maar als je zo maar even je kombucha brouwt op de keukentafel, dan kan het goed zijn dat er andere viezigheid in terechtkomt. Heel wat mensen brouwen hun kombucha echter zelf en worden er niet ziek van. Zolang je maar goede voorzorgsmaatregelen neemt en alles netjes houdt, zal je waarschijnlijk geen problemen ervaren.

Maar het risico bestaat.

Als je zelf kombucha wilt maken, moet je beginnen met wat SCOBY te vinden. Ga eens na bij je Paleovrienden of niemand er wat heeft, en anders vind je het wel online. Bovendien kan je thee en suiker ook eenvoudig vinden op het net of bij de kruidenier. En het internet staat vol met recepten om je kombucha op verschillende manieren meer smaak te geven. Hier kan je een makkelijke stap-per-stap gids vinden.

Kombucha is een sterk medicijn, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Als het je ziek maakt, stop er dan gewoonweg mee. Er zijn nog heel wat andere manieren om wat prebiotica naar binnen te krijgen, én die je waarschijnlijk ook beter zullen smaken.

In ieder geval: probeer het eerst gewoon eens met een flesje uit de winkel. En laat ons hieronder weten wat je ervan vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.