paleo dieet

Vijf Vragen Om Het Ideale Paleodieet Te Vinden

Paleo is iets wat je op verschillende manieren kunt interpreteren. En het is niet altijd even eenvoudig om na te gaan welke manier geschikt voor je is. Wil je veel of weinig koolhydraten in je dieet? Zuivel, of toch liever niet? Veel of weinig vet? En ga zo maar door…

Hier zijn 5 vragen die je helpen een beslissing te maken en te bepalen wat het ideale Paleodieet voor je is.

Ben ik een moderator of onthouder?

Moderators hebben het moeilijk om hun favoriete snacks en gerechten helemaal af te zweren. Daarom zijn ze gelukkig wanneer ze die gewoon wat beperken en ze af en toe eens (met mate) ‘zondigen’.

Paleo VoedingOnthouders daarentegen vinden het gemakkelijker om comfortfood aan de kant te schuiven en voelen zich niet tevreden wanneer ze die met mate proberen te eten of hun porties beperken.

Wat kan je precies leren van dit antwoord? Hoe je Paleo tussendoortjes zoals honing en gedroogd fruit moet benaderen en hoe strikt je ideale Paleodieet moet zijn.

Als je een moderator bent zal je het bijvoorbeeld beter doen met kleine hoeveelheden van die zoetigheden. Je kan even goed 90% Paleo eten en nog wat ruimte overhouden voor al je favoriete snacks die niet Paleo zijn. Je moet dus niet perse die heerlijke pizza of zelfgebakken koekjes helemaal afzweren.

Indien je een onthouder bent, zal je ‘moderatorbenadering’ je waarschijnlijk gek maken. Misschien is de wereld van Paleo taart, cake en andere zoetigheden gewoon niets voor jou en kick je best gewoon à la cold turkey van alles wat niet Paleo is. Modereren is niets voor jou.

Hoe intens wil ik fitnessen?

Leef je in een sportzaal? Staat je Facebookpagina vol met afbeeldingen van je zwetend lichaam? Of ben je méér het relaxte type dat op zijn vrije dag gaat wandelen en niet voor sport is.

Wat leer je van dit antwoord? Hoe je koolhydraten en de grootte van je porties moet benaderen.

Als je een fitnessmaniak bent is het méér dan logisch dat je veel koolhydraten moet opnemen. Een erg belangrijke, energierijke brandstof voor atleten! Je kan op zijn minst een aantal koolhydraatrijke groenten (zoals gewone of zoete aardappelen) na je workout eten. En zorg er ook gewoon voor dat je in het algemeen genoeg eet. Het komt vaak voor dat actieve mensen te weinig eten wanneer ze voor Paleo kiezen.

Aan de andere kant moet je natuurlijk wat flexibeler met je dieet omgaan wanneer je niet van sporten houdt. Misschien voel je je beter met veel koolhydraten, misschien zonder. Als je overgewicht kent, dan is een koolhydraatarm het ideale Paleodieet om wat gewicht te verliezen.

Houd ik van ontbijten?

Sommige mensen gaan ’s avonds slapen met het ontbijt van de volgende dag in hun hoofd. Anderen kunnen dan weer niets naar binnenwerken voor het middag is. In welk type herken je jezelf? Want misschien is intermittent fasting iets voor jou.

Intermittent fasting (ofwel vasten met tussenpozen) is een efficiënte strategie om gewicht te verliezen. Zeker voor mannen, maar niet voor iedereen. Als je normaal het ontbijt overslaat, dan is dit misschien wel je ding. Maar als ieder ontbijt heilig voor je is, moet je je niet forceren in een dieetstrategie waarvoor je niet bent gemaakt.

Heb ik al eens geprobeerd zuivel af te zweren?

Zuivel is in principe een erg grijze zone als het op Paleo neerkomt. En dat helpt je natuurlijk niet wanneer je een beslissing moet maken. Zuiveleliminatie houdt in dat je enkele weken tot een maand geen zuivelproducten meer consumeert en je nadien nagaat hoe het je lichaam beïnvloedt.

Wat leer je hieruit? Hoe je met zuivel moet omgaan.

  • Als je nog nooit geprobeerd hebt om zuivel te ‘elimineren’, dan is het nu je kans. Probeer het eens een dertigtal dagen en evalueer nadien of het iets voor je gezondheid gedaan heeft.
  • Als je het al geprobeerd hebt en je geen verschil merkt, dan is het niet erg dat je wat zuivel eet. Sommige zuivelproducten zijn een goede bron van vitamine K2 en gezonde vetzuren. En échte boter is gewoon heerlijk!
  • Als je het al geprobeerd hebt en je gezondheid duidelijk verbeterde, dan is het antwoord duidelijk: probeer zuivel te vermijden!

Ben ik een speciaal geval?

Natuurlijk is iedereen uniek. Maar ben je ook ‘speciaal’ als het aankomt op eten? Lijd je bijvoorbeeld aan een bepaalde ziekte of heb je allergieën? Aan de hand van deze vraag kan je bepalen hoe strikt je ideale Paleodieet moet zijn.

Als je niet echt problemen ervaart, dan moet je je dieet niet onmiddellijk beginnen aanpassen. Maar mensen met bijvoorbeeld auto-immuniteitsaandoeningen, serieuze digestieve problemen, geen galblaas of intoleranties gaan best voor een strikter dieet (al naargelang het probleem).

Hoe je het ideale Paleodieet kiest in een notendop

Wat het ideale Paleodieet voor je is, dat maak je zelf uit. Het kan wat verwarrend zijn omdat er heel wat variaties op het basisdieet bestaan. Maar dit zorgt er ook voor dat er plaats is voor wat personalisatie. Maak van Paleo je eigen ding. Gebruik deze vragen om na te gaan welk Paleodieet het best voor je werkt. En wees zeker niet bang om te experimenteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.