paleo dieet

Is Paleo Gezonde Voeding Voor Sporters?

Om op de vraag of Paleo voeding gezonde voeding voor sporters is een goed antwoord te geven, moeten we eerst een andere vraag stellen. Wat eist sporten allemaal van het lichaam?

Wat doet sport met ons lichaam?

Sport is gezond zeggen ze. Maar waarom kan een goede sporter maar heel kort optimaal functioneren binnen zijn sport?

Bij het voetbalspel is vaak te zien dat beide teams bij een verlenging duidelijk aan het einde van hun krachten zijn.

  • Sport kost in de eerste plaats veel lichamelijke energie. Die energie moet zo snel mogelijk weer opgenomen worden, via het dieet.
  • Maar sport richt vaak ook schade aan. Meestal gaat het daarbij om beperkte schade.
  • Een spier die een beetje te veel actie heeft gezien of een bot waar even te veel spanning op heeft gestaan bijvoorbeeld, kan redelijk snel weer hersteld worden. Maar ook de bouwstoffen voor dat herstel moeten aanwezig zijn in het normale dieet van de sporter.
  • Sport is vaak ook een geestelijke of mentale uitdaging. Om even bij het voetbalspel te blijven, voetbal is ook een strategisch spel. En alle elf spelers van een team zijn betrokken bij de strategie van het spel. Dat wil zeggen dat er ook geestelijke energie verbruikt wordt. En ook die energie moet, je raadt het al, uit het dieet komen.

Gezonde voeding voor sporters

Een gezond dieet voor sporters moet dus alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevatten die het menselijk lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Bovendien moet het lichaam voorzien worden van de herstelmogelijkheden en de energie die nodig zijn voor het bedrijven van de sport.

Een Paleo dieet is gezonde voeding voor sporters. Het dieet bevat alle voedingsstoffen vitamines en mineralen die een sporter nodig kan hebben, en zelfs nog een beetje meer.

De sporter zal wel moeten leren bewust om te gaan met zijn lichaam en met zijn geest.

Sportdieet

Een Paleo dieet is gebaseerd op het dieet dat de jagers-verzamelaars aten die als eersten in de Lage Landen gingen wonen. Hoewel wij dat tegenwoordig niet zien als een sport, was het bestaan van een jager-verzamelaar in die tijd niet eenvoudig.

Hun dieet was dus gezonde voeding voor sporters, jagers en verzamelaars.

De halve dag bij een meertje op de loer liggen om een stuk wild te vangen, in kou en warmte, bij regen of sneeuw, kost veel energie, zowel lichamelijk als geestelijk.

De daarop volgende run om dicht genoeg bij een prooi te komen voor een speerworp of een pijlschot zal ook best wat schade hebben aangericht, net als de speerworp of het pijlschot zelf.

De hele dag wandelen door het land, op zoek naar bessen, wortels en zaden zal ook vermoeiend zijn geweest. En dat allemaal op een Paleo dieet.

Want we hebben we het over mensen die niets anders kenden dan het Paleo dieet. Die mensen leverden prestaties die soms boven de prestaties van een sportman uitgingen. En die elke dag weer uitdagingen aangingen, op het Paleo dieet.

Het antwoord op de eerste vraag is dus een volmondig ja, Paleo voeding is gezonde voeding voor sporters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.