paleo dieet

Gewicht Verliezen Voor Vrouwen, Moeilijker Dan Voor Mannen?

Gewicht verliezen is niet altijd eenvoudig.. zeker voor vrouwen. Daarom gaan we daar in dit artikel verder op in.

Is gewicht verliezen voor vrouwen moeilijker dan voor mannen?

Wel, eerlijk gezegd niet echt. Gewicht verliezen als vrouw is theoretisch gezien niet moeilijker als voor mannen.

Ten eerste ligt de verhouding van vrouwen met obesitas in dezelfde lijn als die van de mannen. In België en Nederland heeft zo’n 10% van de bevolking obesitas (11% vrouwen, 9% mannen). Overgewicht komt voor bij 32% van de mannen en zo’n 27% van de vrouwen. Jammer genoeg gaan deze cijfers wel in stijgende lijn omhoog.

Het percentage van vrouwen ligt dan misschien wel iets hoger, maar het verschil is in werkelijkheid miniem. We kunnen dus niet besluiten dat vrouwen ‘gevoeliger zijn’ aan obesitas dan mannen dat zijn.

En wat met gewicht verliezen dan? Als mannen en vrouwen beiden op dieet gaan, reageren ze dan elk anders?

Verschillende studies hebben aangetoond dat er geen wetenschappelijk bewijs is om deze statement te staven. Één van de studies toonde aan dat mannen als vrouwen ongeveer evenveel vet verliezen, maar wel op andere plaatsen van hun lichaam. Mannen verliezen sneller vet in hun buik terwijl vrouwen dan weer vermageren aan de heupen.

Een andere studie toonde dan weer aan dat een dieet met minder koolhydraten beter werkt dan een dieet met veel koolhydraten (niet echt een verrassing), maar opnieuw kwam naar voren dat de resultaten niet verschillen qua sekse.

Er is wel een onderzoek dat aangetoond heeft dat mannen op korte termijn sneller gewicht verliezen, maar dat ze op lange termijn op dezelfde lijn komen te staan met vrouwen.

Kortom: er is dus geen enkele redenen waardoor je moet denken dat mannen sneller kunnen afvallen in vergelijking met vrouwen. Het is en blijft gewoon moeilijk voor beiden.

Maar onderzoek en studies weerspiegelen vaak de werkelijkheid niet. Laboratoriums kan je moeilijk vergelijken met het echte leven, én in je omgeving zie je vaak dat er meer vrouwen worstelen met hun gewicht dan hun broers, echtgenoten of mannelijke vrienden dat doen. Waarom precies?

In het eerste deel van ‘gewicht verliezen voor vrouwen’ zullen we dieper op deze vraag in gaan en alles behandelen (behalve de hormonen). In het tweede deel dat binnen enkele dagen volgt zullen we dan eens een kijkje nemen naar oestrogeen en achterhalen welke invloed het heeft.

3 redenen waarom gewicht verliezen voor vrouwen in de échte wereld moeilijker is dan het lijkt

1) Het lichaam

Vrouwen zijn (gemiddeld) kleiner dan mannen. Ook hebben ze (opnieuw gemiddeld) vaak minder lichaamsmassa, én dus ook spiermassa. Hoe meer lichaamsmassa je hebt, hoe meer calorieën je dagelijks moet opnemen om je metabolisme op punt te houden. En dus ook hoe meer calorieën je verbrandt per minuut beweging of sport.

Een voorbeeldje: beeld je een man van 80 kilogram in die gaat sporten met zijn vriendin die 60 kilogram weegt. Hij verbrandt bijna 800 kcal door te sporten; en zij slechts 500. Zelfs wanneer ze beiden helemaal niets doen en een dag doorzakken voor de televisie verbrandt de man nog steeds meer calorieën dan zijn vriendin. Zo kan hij dus eenvoudiger gewicht verliezen.

Kan je het je voorstellen? Wanneer je vriend op de bank wat videospelletjes zit te spelen moet jij bijna drie uur gaan sporten om evenveel calorieën te verbranden! Als je kijkt naar deze cijfers is het dus niet echt moeilijk om te begrijpen dat het moeilijker is voor vrouwen om gewicht te verliezen.

Het draait dus niet specifiek rond hun sekse, maar rond hun lichaamsmassa. Een kleinere man zal bijvoorbeeld dezelfde problemen ervaren. Maar de meeste mannen hebben altijd wat meer ‘ruimte’ in hun maag aangezien ze meer lichaamsmassa moeten voorzien van energie.

Hoe los je dit dan op? Pas de porties van je maaltijd aan en kijk niet naar wat je mannelijke soortgenoten precies eten. Zorg dat je eigen honger gestild en voldaan is, zonder rekening te houden met iemand anders.

Wat trainen met gewichten en veel proteïnen opnemen kan ook wonderen doen. Zo zorg je ervoor dat je je spiermassa behoudt, maar op andere vlakken wat kunt vermageren – dit werkt zeer goed in combinatie met een fatburner specifiek voor vrouwen.

Kan het Paleodieet daar iets bij helpen? Waarschijnlijk. Paleo focust heb dan ook op de kwaliteit, niet op de kwantiteit.

2) Culturele druk

Een tweede reden dat vrouwen het moeilijker gewicht verliezen is het emotionele element. De meeste mannen maken zich niet al te veel zorgen over hun figuur of het beeld dat je van hun hebt, dus het is eenvoudiger voor hen om een dieet te benaderen met een logische, analytische gedachtegang. Vrouwen daarentegen worden gebombardeerd met schaamte, schuldgevoelens en angst, en raken snel verstrikt in een web van onrealistische verwachtingen en een slecht zelfbeeld.

Dit betekent niet dat er iets mis is met vrouwen, maar dat er iets mis is met hun omgeving.

De oplossing? Er is niet echt een eenvoudige oplossing voor handen. Misschien helpt het je jezelf er aan te herinneren dat je, wanneer je deze emotionele druk voelt, je daarom niet onmiddellijk naar die druk moet handelen. Probeer gewoon jezelf te zijn en hou van wie je bent.

Kan Paleo helpen? Geen enkel dieet kan je culturele omgeving veranderen. Maar de Paleo gemeenschap/community op zich motiveert wel een andere soort gedrag – dus in dat opzicht wel. Probeer andere mensen te leren kennen die ook Paleo eten. Zo kan je een sociale omgeving opbouwen waarin je je goed voelt en de culturele druk verdwijnt.

3) Onrealistische verwachtingen

Ik haalde het al iets eerder aan: onrealistische verwachtingen. Iedereen wil gewicht verliezen en mager zijn, maar is dat wel altijd gezond? Vaak zie je modellen op de cover van een bekend lifestyle– of modeblad, én zijn ze vel over been.

De fysieke staat van die vrouwen is inderdaad wel indrukwekkend, maar het soort lichaam dat ze hebben is alles behalve gezond. Sommige vrouwen zien er sowieso wel zo uit, maar andere niet. En dat is niet specifiek ‘juist’ of ‘fout’.

Als je je lichaamsgewicht lager wil dan een gezond, aanvaardbaar niveau zal het zowel moeilijk als pijnlijk zijn – omdat het niet gezond is. Gewicht verliezen is daarom niet persé moeilijker als vrouw; het betekent dat hun lichamen erg goed zijn in het bewaren van een belangrijk hormonaal en metabolisch orgaan wanneer ze plots zonder voedsel komen te staan.

Hoe pak je dit dan precies aan? Voor je jezelf ervan overtuigt dat je ‘geen gewicht kunt verliezen’ moet je er eerst eens bij stilstaan en jezelf afvragen of dat wel nodig is. Sommige mensen zijn gewoon niet gemaakt om er uit te zien als model, en dat is helemaal oké!

Het is beter om gezond en gelukkig te zijn dan je miserabel te voelen in een maatje 36, je maandstonden te verliezen en het koud hebben bij kamertemperatuur.

Opnieuw, kan Paleo helpen? Paleo zorgt ervoor dat het héél wat moeilijker is om onder het gezonde gewichtsniveau te geraken (behalve als je calorieën telt, wat je dus niet moet doen). Gewicht verliezen moet je ten alle tijden gezond doen.

Hier had je ze dus: de drie non-hormonale redenen waarom gewicht verliezen voor vrouwen toch iets harder lijkt dan voor mannen.

vrouwen afvallenMaar wat met die verdomde hormonen?

In het eerste deel van dit artikel hebben we alles behandeld over gewicht verliezen voor vrouwen met uitzondering van de hormonen. Maar nu is het tijd om eens stil te staan bij oestrogeen: zorgen vrouwelijke hormonen ervoor dat het moeilijker is om gewicht te verliezen? En als dat zo is, wat kan je er aan doen?

Hieronder kijken we naar de pro- & anti-vet effecten van oestrogeen (ja, ze komen beiden voor!), wat dit betekent voor gewicht verliezen en hoe het dieet je oestrogeenniveaus op verschillende manieren kan beïnvloeden.

Oestrogeen en gewicht verliezen voor vrouwen

Oestrogeen is een sluw hormoon als het op gewicht verliezen aankomt. Ook hier geldt het principe van ‘de gouden middenweg’: iets teveel of iets te weinig oestrogeen zijn beiden even slecht.

Aan de ene kant is het écht gezond om een normaal niveau aan oestrogeen te behouden: het is goed voor de samenstelling van je lichaam en voor je algemene gezondheid.

  • Oestrogeen is insulinegevoelig. In feite suggereren sommige wetenschappers zelf dat oestrogeen nuttig zou zijn bij de behandeling van obesitas en resistentie aan insuline/metabolisch syndroom.
  • Normale oestrogeenniveaus betekenen een biologisch signaal dat er genoeg voedsel voor handen is. Wanneer denk je dat je lichaam gelukkiger zal zijn om de vetreserves aan te wenden en te verbranden: in het midden van een ‘hongersnood’ of wanneer je regelmatig eet en voedingstoffen opneemt?
  • Vrouwen die hun menopauze nog niet bereikt hebben blijken ook positief beïnvloedt te worden door oestrogeen. Oestrogeen zorgt er namelijk voor dat hun metabolisme hun vet veiliger verdeelt (specifiek: meer vet onder de huid en minder rond de organen). Dit heeft weinig te maken met gewicht verliezen, maar het is natuurlijk altijd beter dat je extra gewicht zonder metabolische gevaren komen.

Dat zijn dus een aantal redenen waarom oestrogeen goed is, maar aan de andere kant heeft oestrogeen een nogal complexe relatie met lichaamsvet. Vetcellen zijn niet zomaar stukken energie die zich opstapelen rond je hopen. In feite vormt vetweefsel zelfs een erg actief deel van het hormonale systeem, en één van zijn belangrijkste taken is het produceren van oestrogeen.

Vetweefsel bevat een enzym dat aromatase genoemd wordt. Dit enzym vormt testosteron om tot oestrogeen – oestrogeen komt ook wel van andere organen (uiteraard de eierstokken), maar vet vormt zeker en vast een belangrijk component van het proces.

Dit betekent dat: hoe méér je vet hebt, hoe méér oestrogeen je zal hebben. En jammer genoeg ook visa versa. Het is één gehele vicieuze cirkel. Je hebt overgewicht omdat je problemen hebt met je oestrogeenniveaus, en je hebt problemen met je oestrogeenniveaus omdat je overgewicht hebt.

Het is ook mogelijk dat hoge niveaus aan oestrogeen vet stimuleren door de oxidatie van vet te voorkomen (verbruiken van energie). Een recente studie geeft een aantal argumenten voor deze theorie:

  • Vrouwen maken veel vet aan in de vroege stadia van hun zwangerschap (wanneer hun oestrogeenniveaus hoog zijn). Zelfs wanneer ze niet ‘eten voor twee’. Dit suggereert dat méér oestrogeen gelijk staat aan méér calorieën die worden opgeslagen als vet.
  • Gewichtstabiele vrouwen eten niet minder calorieën dan mannen dat doen (zoals je normaal zou verwachten aangezien ze gemiddeld kleiner zijn). Ze eten wel minder calorieën per kilo magere lichaamsmassa. Dit suggereert dat vrouwen efficiënter zijn in het opslaan van calorieën als vet.
  • Vrouwen van wie de eierstokken zijn verwijderd verliezen gewicht. Aangezien de eierstokken veel oestrogeen produceren kan dit betekenen dat oestrogeen de aanmaak van vet stimuleert.

Gewicht verliezen en de aanmaak van vet kunnen dus duidelijk geassocieerd worden met de productie van oestrogeen.

Kortom: het is niet eenvoudig, en zit duidelijk complex in elkaar. Het is niet zo simpel als ‘oestrogeen maakt je dik’ or ‘oestrogeen zorgt ervoor dat je niet kunt vermageren’. Net zoals de meeste zaken is er steeds een gouden middenweg. Een gezond niveau aan oestrogeen komt alleen maar met voordelen, maar iets te veel of iets te weinig oestrogeen kan problemen veroorzaken.

Gewicht verliezen door oestrogeenniveaus te normaliseren

Om duidelijk te zijn: als je worstelt met chronische hormonale problemen zoals onvruchtbaarheid ga je best eerst naar een specialist die je bloed kan testen en je specifiek advies geven. Een diagnose voor jezelf stellen met behulp van informatie op het internet is geen alternatief of substituut voor een echte expert. Maar terwijl je wacht op een afspraak kan je hier enkele studies vinden die een aantal benaderingen toelichten om je oestrogeenniveaus te normaliseren.

Vezels

Het lijkt erop dat vezels antioestrogeen werken. In een recent onderzoek toonden wetenschappers aan dat het verhogen van je vezelgehalte met 15 gram per dag (= een halve avocado) je oestrogeenniveaus met succes verlaagt.

Koolhydraten

Bewijs suggereert dat een gemiddelde restrictie van koolhydraten effectief is in het behandelen van eender welke vrouwelijke, hormonale problemen die je gewicht beïnvloeden.

Proteïnen

Een andere studie verdeelde vrouwen over twee groepen. Groep 1 at een ‘normaal’ dieet met 15% van de calorieën die uit proteïnen kwamen. Groep 2 at dan weer een proteïnerijk (30%) dieet. Beide groepen verloren gewicht, maar groep 2 had ook indrukwekkende hormonale veranderingen. Specifiek een verlaging van de androgenen (hormonen die kenmerkend zijn aan de mannelijke sekse), de ontsteking signalisators en een verbetering in de insulinegevoeligheid.

Het zit complex in elkaar, maar het blijkt dat genoeg proteïnes belangrijk zijn voor hormonale genezing en gelinkt kunnen worden aan gewicht verliezen.

Vet

Vet is erg belangrijk voor de hormonale gezondheid. Verzadigde vetzuren zijn dan ook de ruggengraat van de seksehormonen (testosteron en oestrogeen).

Het reguliere Paleo advies is hier opnieuw toepasselijk: verzadigde en mono-onverzadigde vetzuren zijn algemeen gezien goed voor je. Poly-onverzadigde vetzuren beperk je best en zorg er ook voor dat je méér Omega 3 en minder Omega 6 in je dieet opneemt.

Besluit

Deel 1 van dit artikel over gewicht verliezen voor vrouwen ging over enkele non-hormonale redenen waarom vrouwen kunnen worstelen met gewicht verliezen. Dit waren (1) hun lagere lichaamsmassa; (2) culturele druk van hun omgeving; (3) onrealistische verwachtingen.

Deel 2 ging dieper in op de hormonen – specifiek oestrogeen – en wat het te maken heeft met gewicht verliezen bij vrouwen.

Het resultaat: oestrogeen is niet perse goed of slecht. Het is een hormoon dat je op een ideaal niveau moet houden – en een beetje teveel of te weinig kan erg gevaarlijk zijn. Tot nu toe tonen de meeste studies aan dat een dieet dat rijk is aan vezels en arm aan koolhydraten effectief kan zijn in het behandelen van een teveel aan oestrogeen.

Uiteindelijk komt het er ook op neer dat het Paleodieet  goed is wanneer je je hormoonniveaus wilt balanceren en normaliseren. Paleo is rijk aan proteïnen (eiwitten) en vezels; arm aan koolhydraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.