paleo dieet

Gehakt: Is Dat Paleo Proof?

Gehakt, is dat wel 100% Paleo proof? Wanneer je Paleo eet, eet je toch alleen maar vlees. Bergen vlees.

Stop!

Laten we dit gelijk rechtzetten, helemaal niet waar. Het klopt wel dat vlees een belangrijk onderdeel is van Paleo, net als bijvoorbeeld vis, ei, groenten, fruit, noten en zaden.

Vlees, in bepaalde mate, versterkt ons lichaam. Nu is vlees nogal een breed begrip. Rundvlees bevat bijvoorbeeld weer hele andere voedingswaarde dan varkensvlees.

In dit artikel richten we ons op rundergehakt. Wat zit er precies in gehakt? En is gehakt Paleo proof?

Wat zit er in gehakt?

Wanneer we het over gehakt hebben, gaat het eigenlijk om een bepaalde bereiding van vlees. Gehakt is gemalen vlees. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor varkens-, kip-, rundergehakt of een combinatie van verschillende soorten vlees.

Waar gehakt vroeger vaak van ‘restvlees’ gemaakt werd, stellen we tegenwoordig veel hogere eisen en wordt rundergehakt gedraaid van hogere kwaliteitsvlees. Nogmaals, in dit artikel hebben we het over rundergehakt.

Wat zijn de eigenschappen van rundergehakt?

Rundvlees en dus rundergehakt is één van de gezondste vleessoorten. Het is rijk aan unieke bouwstoffen, zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en omega-vetzuren die plantaardige voedingsmiddelen niet bevatten.

Deze voedingsstoffen hebben we hard nodig, maar maakt ons lichaam zelf niet aan.

Ook bevat rundergehakt een gezond vetpercentage. Wettelijk mag normaal rundergehakt maximaal 25% vet bevatten en mager gehakt 15% per 100 gram vlees. In rundergehakt zitten gemiddeld 230 kilocalorieën en 20 gram eiwit. Schrik niet van het vetpercentage, je lichaam heeft juist vetten nodig!

Ook zorgen de vetten in rundergehakt ervoor dat wanneer je het bakt, je het in natuurlijk vet bakt. Je hebt geen extra boter of olie nodig. Koop daarom juist geen mager gehakt!

Is gehakt nu gezond of niet?

Rundergehakt bevat veel vitamine B en C en mineralen die zorgen voor behoud van onze botten en tanden en bevorderen de stofwisseling – veel meer dan er in vega alternatieven zit vaak.

Het grootste pluspunt van gehakt is dat het een bron van proteïnen/eiwitten is. Eiwitten zorgen voor spieropbouw en –herstel, effectief dus wanneer je sport! Ook regelen eiwitten je hormoonspiegel en lichaamstemperatuur. Hiernaast versterken eiwitten je haren en nagels en geven je sneller een verzadigd gevoel.

Biologisch rundergehakt

Zoals met alle producten die je bij Paleo eet geldt: gebruik onbewerkt gehakt. Kies dus het liefst voor een biologische variant. Hierin zitten veel minder toevoegingen in, maar alsnog is ook biologisch vlees niet 100% natuurlijk.

Wanneer je nog een stapje verder wilt gaan, kun je het beste kiezen voor rundergehakt van runderen die met gras gevoed zijn. Deze koeien eten alleen op natuurlijke wijze en krijgen geen krachtvoer, maïs of groeibevorderende middelen. Dit type rundergehakt is dus zonder twijfel 100% Paleo proof!

Conclusie: is rundergehakt Paleo proof?

Rundergehakt bezit eigenlijk alleen maar positieve eigenschappen. Het bevat de meest belangrijke voedingsstoffen en geeft je een verzadigd gevoel. Het heeft een gezond vetpercentage die jouw lichaam zo hard nodig heeft, júíst voor vetverbranding.

Uiteraard moet je wel goed opletten op het soort rundergehakt wat je koopt en eet je gehakt met mate. Rundergehakt kan je in talloze recepten verwerken, in Zweedse gehaktballetjes bijvoorbeeld!

Vanaf nu is woensdag dus gewoon weer lekker gehaktdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.