paleo dieet

Eten Na Het Sporten, Welke Voeding Is Optimaal?

Het is een logisch effect, dat je behoefte hebt aan eten na het sporten. Of je nu bent gaan hardlopen, hebt geklommen, terug komt van yoga, spinning, boksen of bodypump; je hebt je lichaam aan het werk gezet en het moet zich hiervan herstellen.

Maar hoe doe je dit zonder de calorieën die je zojuist hebt verbrand er gelijk weer aan te eten? De maaltijd die je kiest na het sporten is super belangrijk. Deze tips uit het Paleo dieet helpen je op de juiste weg.

Waarom eten na het sporten?

Het is belangrijk om na het sporten voeding te eten wat je lichaam helpt om te herstellen. Fysieke inspanning vraagt immers aardig wat van je lichaam. Je hebt calorieën verbrandt, je verbranding loopt nog even door en je bloedsuikerspiegel is gedaald. Het resultaat: je hebt honger!

Het is op dit punt niet handig om te denken dat je nu ongeoorloofd alles kunt eten wat je wilt. Wanneer je niet de juiste voeding eet na het sporten, kan je zelfs een averechts effect bereiken.

De maaltijd na het sporten moet drie effecten hebben:

  1. Je energielevel weer op peil krijgen
  2. Je spierherstel bevorderen
  3. De juiste vitamines en mineralen bevatten voor spieropbouw

Dus, welke producten kun je het beste in een maaltijd verwerken die deze drie effecten hebben? We kunnen je alvast het snelle antwoord geven: Paleo voeding eten na het sporten zorgt hier allemaal voor!

Beweging Tijdens Paleo

Wat eten na het sporten?

De twee voedselgroepen die je na het sporten het beste kunt eten zijn eiwitten en (langzame) koolhydraten. Beide voedingsstoffen bevatten eigenschappen die het herstelproces bevorderen, je bloedsuikerspiegel langzaam weer stabiel krijgen en je spieropbouw bevorderen. Combineer deze twee voedingsstoffen dus!

(Snelle) koolhydraten

Maar Paleo is toch geen groot voorstander van snelle koolhydraten? Dat klopt, na het sporten is ook één van de weinige situaties waarbij deze snelle koolhydraten niet direct worden omgezet in vet.

Je lichaam heeft voeding nodig waar het veel energie uit kan halen. Dit is dus hét koolhydraten-moment! Plus, deze koolhydraten zorgen er nu voor dat je energielevel weer stabiel wordt. Je kan dus nu met een gerust hart brood, pasta, rijst of een banaan eten.

Eiwitten eten na het sporten

Eiwitten zijn de bouwstenen voor je spieren, je spieren zijn namelijk grotendeels opgebouwd uit eiwitten (aminozuren). Tijdens het sporten ‘beschadig’ je je spieren waardoor ze sneller herstellen wanneer je ze weer aanvult met eiwitten.

Het klinkt voor de hand liggend; eieren zijn een rijke bron eiwitten (en koolhydraten) en kun je dus goed eten na het sporten. Andere eiwit-bommen zijn gevogelte, rood vlees, vis, zuivel, kiemen en zaden.

Je moet ALTIJD eten na het sporten

De belangrijkste tip is echter altijd iets te eten. Wanneer je binnen twee uur na het sporten niets eet, zullen je spieren niet goed kunnen herstellen en zelfs afbreken.

Heb je niet veel tijd om te eten na het sporten? Dan kan een handje noten en gedroogd fruit je al een eind op weg helpen. Met deze snack help je je proteïne– en koolhydraten-niveau snel weer op peil.

Zorg naast eten dat je ook veel meer drinkt dan dat je normaal doet. Je verliest bij het sporten veel vocht. Het is daarom belangrijk dat je zowel voor, tijdens als na het sporten voldoende water drinkt.

Tot slot raden we je aan om na het sporten het eten van vetten absoluut te vermijden. Je lichaam haalt hier geen directe energie uit en slaat deze vetten dan ook eerder op als lichaamsvet.

Dus: eten na het sporten? Ja! Kies Paleo en krijg de voedingsstoffen binnen die jij nodig hebt na een intensieve work-out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.