paleo dieet

Bepaalt Beweging Tijdens Paleo Jouw Succes Om Te Slagen?

Laten we eerst over één iets duidelijk zijn: beweging tijdens Paleo (en eigenlijk geldt dit ook voor niet-Paleo’ers) draait niet alleen rond het verbranden van calorieën. Het aantal calorieën dat je verbrandt (in vergelijking met zitten of helemaal niets doen) is echt niet veel.

Je vermagert traag door enkel en alleen maar aan sport of beweging te doen als je weet dat je 7.000 calorieën moet verbranden om ongeveer één kilogram aan opgebouwde energie (meestal onder de vorm van vet) weg te werken.

Maar begrijp me niet verkeerd: hoewel de paleo levensstijl er voor zorgt dat je sneller gewicht verliest is beweging tijdens Paleo nog steeds belangrijk! Denk aan beweging als een manier om je hormonen onder controle te houden, niet om calorieën te verbranden.

Hormonen zijn kleine chemische boodschappers die in contact komen met bijna iedere cel in dat lichaam van je. Ze nemen de ‘behoeftes’ van je cellen op, merken veranderingen op in de samenstelling van je lichaam en reageren snel om ervoor te zorgen dat alle cellen in je lichaam gezond kunnen blijven.

Voordelen van beweging

Beweging heeft een grote impact om je hormonaal systeem. Of die beweging nu aerobic of anaerobic is, intensief voor het hart of eerder de spieren traint, van lage of hoge intensiviteit is, van korte of lange duur.. het heeft allemaal een bepaald effect op je hormonaal systeem. Het maakt ook uit op welk tijdstip van de dag dat je probeert wat beweging in te halen, én of je al dan niet aan één stuk door beweegt

Ook andere factoren zoals mentale stress, slaaptekort, slechte kwaliteit van je dieet en andere beïnvloeden de manier waarop beweging een effect heeft op je hormonaal systeem.

Wat ik wel kan zeggen is dat beweging tijdens Paleo in ieder geval altijd een positief effect heeft op de hormonale regeling.

Sommige van de voordelen van beweging zijn nogal duidelijk: het kweken van meer spieren zorgt ervoor dat je metabolisme meer energie nodig heeft, waardoor je gemakkelijker je ideale streefgewicht bereikt. De meeste mensen denken dat ze er beter uitzien wanneer ze meer en beter gevormde spieren hebben (ik in ieder geval wel!). En het is gewoon ook erg handig om sterker, sneller en flexibeler te zijn.

Maar er zijn nog een aantal voordelen waarvan je misschien nog niet wist. De studie van ‘beweging endocrinologie’ (hoe beweging de hormonen beïnvloedt) is énorm en heeft al heel wat ontdekkingen gedaan.

Hieronder licht ik een aantal van die voordelen toe.

Invloed van beweging op je eetlust- en gewichtscontrole

Beweging staat ervoor bekend om je honger te stillen en eetlust stimulerende hormonen zoals leptine en ghreline on controle te houden. Verder denkt men ook dat beweging de digestie positief stimuleert. Het is dus niet zo dat beweging je hongerig, alhoewel dat wel kan in sommige gevallen. In feite zorgt beweging ervoor (afhankelijk van de soort beweging) dat heel wat mensen minder calorieën consumeren doorheen de dag (zelfs als je een grotere maaltijd klaarmaakt na de workout).

Niet alleen regelt beweging je eetlust, maar ga je sneller de neiging hebben om te kiezen voor een gezond, proteïnerijk gerecht in plaats van wat fastfood of een kant-en-klare maaltijd. Persoonlijk snak ik altijd naar een lekker stukje verse, vette vis en wat groentjes na een intensieve training. En hoewel ik me hongerig voel ben voel ik me sneller voldaan en verzadigd in vergelijking met periodes wanneer ik niet sport.

Invloed van beweging op je metabolisme en insulinegevoeligheid

Beweging helpt om je gevoeligheid voor insuline te verbeteren door de cellen die glucose doorheen je lichaam transporteren te stimuleren. Ook heeft beweging een effect op alle hormonen die de opslag en het beheer van energie regelen. Deze boost in metabolisme is maar één van de vele redenen waarom beweging ervoor kan zorgen dat je veel meer fut hebt tijdens de dag.

Invloed van beweging op de samenstelling van je lichaam en gezondheid van je botten

Wanneer je beweegt worden je spieren sterker (en soms zelf groter, afhankelijk van de soort beweging). Dit draagt bij tot je metabolisme, maar ook voor je gezondheid op lange termijn. Beweging stimuleert je lichaam namelijk om je botten sterker en dichter (qua structuur) te maken. Beweging, of een tekort hiervan, kan leiden tot osteoporose.

Invloed van beweging op je stress management

Beweging tijdens Paleo reguleert cortisol. Dit is ietwat een tweesnijdend zwaard aangezien te intensieve beweging ervoor kan zorgen dat je cortisolgehalte te hoog stijgt. Als je er echter voor zorgt dat je rekening houdt met de duur en de intensiviteit waarmee je sport (en ook je dieet, slaap, enz.) kan beweging erg efficiënt zijn als het aankomt op het normaliseren of verminderen van je cortisolgehaltes (wat ook kan zorgen dat je sneller geneest). Het is gemakkelijker om opgeslagen energie te verbranden (zeker vet), het verbetert je slaap en het zorgt ervoor dat je je relaxter voelt. Zo kan je om met alle verrassingen die het leven te bieden heeft.

Invloed van beweging op de kwaliteit van je slaap

Naast het effect op cortisol reguleert beweging een aantal hormonen die je slaap beïnvloeden. Dit betekent dat, wanneer je regelmatig beweegt en sport tijdens de dag, je sneller en eenvoudiger in slaap zal vallen, dieper zal slapen en meer regenererende slaap zal ervaren. Zo zal je frisser wakker worden (als je voldoende tijd besteed aan slapen).

Beter slapen beïnvloedt op zijn beurt weer heel wat andere zaken in je lichaam: van je cortisolgehalte tot de manier waarop je lichaam regenereert en geneest. Ook dit is wat dubbelzijdig aangezien teveel beweging ervoor kan zorgen dat je juist moeilijker in slaap valt. Evenwicht is dus ten aller tijden cruciaal.

Invloed van beweging op je humeur

Naast stress en slaap zorgt beweging ervoor dat je endorfine vrijgeeft. Dit heeft een direct effect op een aantal neurotransmitters die je humeur regelen. Als je tijd vrij maakt voor te bewegen kan je depressies aanvechten en de manier waarop je je voelt verbeteren. Beweging verhoogt de stroom van bloed naar de hersenen, wat je fitter houdt en ook opnieuw een effect heeft op je humeur.

Welke soort beweging is het best?

Iedere soort beweging tijdens Paleo biedt zijn eigen voordelen, afhankelijk van de duur en intensiteit – met uitzondering van te intensief sporten, wat juist nadelig is voor je lichaam. Welke soort beweging het best is voor je lichaam hangt af van wat je precies wil bereiken en hoe gezond je je precies voelt.

Het is in ieder geval altijd belangrijk om iets te doen wat je graag doet. Want als je iets graag doet, blijf je het meestal verder doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.