paleo dieet

Is Beweging Belangrijk Voor Jou En Hoe Vind Je De Ideale Balans In Je Leven?

Ik merk vaak op dat het voor heel wat mensen moeilijk is tijd vrij te maken voor beweging en sport. Het is niet eenvoudig om nog wat vrije tijd te spenderen aan beweging wanneer je je continu moet focussen op het werk, je familie en je vrienden. In dit artikel help ik je een bewegingsplan samen te stellen om fit en in vorm te blijven.

Als je het Paleodieet volgt weet je ongetwijfeld al dat je je gewicht alleen maar onder controle kunt houden door je dieet aan te passen. Beweging is ook belangrijk, maar het draait eerder rond kracht, flexibiliteit en evenwicht in plaats van calorieën verbranden. Maar dat betekent niet dat beweging nutteloos is wanneer je gewicht wilt verliezen of je een gezond gewicht wilt behouden. Je dieet is gewoonweg veruit belangrijker.

Maar een aantal workouts per week zullen meer doen voor je gezondheid dan alleen het beheren van je gewicht. Als je tijd vindt om aan beweging te doen zal je hartslag verbeteren tijdens je slaap, zal je stress verminderen en zal je digestie zelfs verbeteren!

Door de jaren heen heb ik enkele methoden geobserveerd die mensen helpen tijd te vinden om aan beweging te doen.

Beweging en je levensstijl

1. Routine

Doorgaans vinden mensen die iedere dag moeten gaan werken geen vrije tijd voor een workout te plannen. Probeer aan het begin van iedere week of maand een schema op te maken waarin je op voorhand tijd vrijmaakt om aan beweging te doen. Probeer je aan dat schema te houden, net zoals je een belangrijke vergadering of doktersafspraak niet wilt missen.

2. Ga op zoek naar een groep of persoonlijke trainer

Hoewel dit er niet voor kan zorgen dat je je workouts kunt inkorten houden groepssessies en personal trainers je geëngageerd en gemotiveerd. Als je iedere dinsdag naar een groepssessie of afspraak met je trainer gaat ben je er zeker van dat je gemotiveerd bent en je er tijd voor vrijmaakt. Probeer samen met een vriend af te spreken voor nog méér motivatie!

3. Fiets/loop/wandel naar het werk

Je moet toch sowieso op het werk geraken, dus waarom doe je terwijl niet aan wat beweging? Dit vraagt wel wat time management en coördinatie, maar wanneer je fris en wakker aankomt op het werk is je workout al achter de rug!

4. Ga sporten wanneer je wakker wordt

De meesten die ik ken hebben om vijf uur ’s avonds al heel wat excuses verzonnen zodat ze niet meer hoeven te sporten. Ze zijn te moe, ze hebben geen zin meer, ze moeten nog koken, enz. Wanneer je wat vroeger opstaat en onmiddellijk gaat sporten moet je niet meer aan je workout denken en kan je je focussen op de rest van de dag.

Zorg er wel voor dat je geen slaap opoffert om aan beweging te doen. Je moet zeker 7 à 9 uren slaap hebben (afhankelijk van je lichaam) of je workout zal meer kwaad dan goed doen. Ga een uur vroeger slapen als je vroeg wilt gaan sporten!

5. Breng je kinderen mee

Vaak vind je niemand om op je kinderen te passen. Ga daarom sporten in je buurt in het park of op het speelplein. Je kan een klein circuit aanleggen terwijl je kinderen zich volop kunnen uitleven op de speeltuigen. Beweging en frisse lucht voor jullie beiden!

De samenstelling van je workout

De bovenstaande tips hebben betrekking tot je levensstijl. Ik heb ook nog een aantal suggesties met betrekking tot de samenstelling van je workout. Zo haal je zoveel mogelijk voordeel uit zo weinig mogelijk tijd.

1. Voer oefeningen uit die je hele lichaam gebruiken

Overweeg een workout die al je spieren traint. Push-ups focussen zich bijvoorbeeld op je buikspieren en op kracht, maar vereisen wel dat je je hele lichaam gebruikt. Een workout van zo’n 30 minuten is ideaal.

2. Train je lichaam en je brein samen

Een goede workout helpt je je coördinatie en evenwicht verbeteren. Deze vaardigheden kan je ook gebruiken in het echte leven en helpen je meer uitdagingen aan te gaan. Je haalt het meest uit je lichaam wanneer je zowel je brein als je spieren gebruikt (door bijvoorbeeld een looproute te memoriseren) in plaats van breindood op een loopband te blijven lopen.

3. Train je hart tijdens je krachtraining

In plaats van twee verschillende workouts te plannen kan je ze samen combineren! Door je volledige kinetische keten als één eenheid te trainen zal je meer vergen van je hart dan van je spieren. Voer snel verschillende bewegingen uit en neem een pauze om je hartslag te kalmeren. Intervaltrainingen leveren bijna altijd betere prestaties.

4. Less is more (leer meer te doen met minder tijd en een kleinere uitrusting)

Je hebt geen volledige persoonlijke gymzaal nodig om resultaten te bereiken. Gebruik wat je voor handen hebt, maak je geen zorgen en probeer creatief te zijn.

5. Frequentie boven intensiteit

Om de beste resultaten met je beweging te bereiken moet je lange workouts vermijden. Het is leuk wanneer je volledig uitgeput bent maar op lange termijn doen dergelijke workouts je meer kwaad dan goed. Als je je nog niet kapot voelt na je workout is dat helemaal niet erg.

Al wat je nodig hebt om aan beweging te doen zit in je lichaam en in je motivatie. Als ik je één investering kan aanraden wanneer je aan snelle, efficiënte workouts wilt doen dan is het wel een kettlebell. In minder dan 30 minuten kan je een volledige body workout doen, inclusief een cardiovasculaire training.

Maak tijd vrij om naar buiten te gaan en je lichaam te bewegen. Je zal het je niet beklagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.