paleo dieet

5 Paleo Valkuilen & Hoe Je Ze Moet Vermijden

Als je dit leest dan is het zeer waarschijnlijk dat je het Paleo dieet volgt. Zeer waarschijnlijk ervaar je ook een ontzettende verandering in je gezondheid en gesteldheid sinds je granen, bonen, suiker en zuivel uit je dieet weglaat (of ten minste zo goed als weg laat).

Ik weet dat het veel uithoudingsvermogen en wilskracht vergt. Vooral de eerste dagen.

Misschien doe je ook wel aan CrossFit en wissel je online Paleo ervaringen uit met anderen? Dan zit het werk erop toch, zou je denken? Je gaat nu eeuwig leven en je bent vrij van ziektes en pijn, ja?

Wacht! Niet zo snel!

Een tijdje geleden bezocht ik een Paleo conferentie waar je alles leert over het Paleo dieet en de Paleo levensstijl. Een aantal van de panelleden herinnerden er ons aan dat er bepaalde Paleo valkuilen zijn bij de manier waarop veel mensen het dieet uitoefenen.

Als je echt de vruchten wilt plukken van het Paleo dieet dan moet je het voor jezelf op maat maken. Ontdek hieronder 5 Paleo valkuilen die je moet proberen vermijden voor een optimaal Paleo leven:

#1 Teveel vlees eten (van twijfelachtige kwaliteit)

Het is vrij gebruikelijk dat men graanproducten vervangt door vlees producten wanneer men aan het Paleo dieet begint zodat het lichaam evengoed verzadigd geraakt.

Na de eerste overgangsperiode is het belangrijk om je proteïne inname te beperken naar 20-30% van je dagelijkse calorie inname. Overweeg eventueel om met een arts samen te werken om de juiste verhouding voor jouw lichaam te bepalen.

Een atleet of iemand die een koolhydraat arm dieet, of iemand die een Ketogeen dieet heeft voorgeschreven gekregen, heeft een andere behoefte. Ik verwacht niet dat velen de 50% (of meer) welke sommige mensen hanteren, voorgeschreven krijgen.

Dit zijn de macro voedingstoffen verhoudingen binnen het Paleo dieet volgens Paul Jaminet, schrijver van het boek, “Perfect Health Diet”.

  • Koolhydraten: 13-20%
  • Korte keten en middellange keten vetten: 3%
  • Overige vetten: 60%
  • Proteïne: 15-25%

Lees hieronder meer over het waarom van deze verhoudingen.

1. Volgens Jaminet is een teveel aan proteïne inname giftig voor het lichaam. Bij een inname van 230 gram proteïne per dag (920 calorieën), raakt het omzetten van ammoniak naar ureum verzadigd. Dit betekent dat het stikstofgehalte van iedere extra gram die je binnenkrijgt in het lichaam achterblijft als ammoniak, een soort gif. Dus bij een inname van 230 gram proteïne per dag ontstaat er ammoniak vergiftiging. Een redelijke schatting is dat bij een dagelijkse inname van tussen de 150-200 gram proteïne, vergiftiging ontstaat.

Paleo Valkuilen2. Niet al het vlees ontstaat op dezelfde manier. Het verschil tussen een stuk rood vlees afkomstig van een met gras gevoed dier met een juist vet gehalte en een stuk op conventionele wijze groot gebrachte kippenvlees zonder vel is groot. Het is belangrijk om een groot gedeelte van je dagelijkse proteïne van een herkauwer (koe, bizon, lam, etc.), van wild of van biologisch gekweekte zeevruchten of biologische eieren te verkrijgen om de consumptie van meervoudig onverzadigde vetten te minimaliseren en de consumptie van verzadigde vetten te vergroten. Zorg ook voor een juiste Omega-6 ten opzichte van Omega-3 verhouding. Het kiezen voor organisch, scharrel vlees en vlees afkomstig van ethisch gehouden dieren is cruciaal voor je gezondheid, het milieu en het collectieve bewustzijn rondom vlees consumptie.

3. Teveel vlees eten kan de spijsvertering aantasten en constipatie veroorzaken als je het niet met genoeg vezels compenseert. Ze zeggen dan het leven en de dood begint in de dikke darm. Het lichamelijke vermogen om je voedsel tijdig te verteren is zeer belangrijk.

4. Vlees zorgt voor zuurvorming in het lichaam en vele experts geloven dat ziekten alleen maar in zure toestanden kunnen leven. Dit betekent niet dat je, zoals Veganisten zullen zeggen, vlees weg moet laten uit je dieet. Granen, zuivel en suiker zorgen ook voor zuurvorming dus het antwoord zit ‘m in het balanceren van je vlees consumptie in combinatie met veel groente en groene sapjes welke beide een alkaliserende werking op het lichaam hebben. Het opnemen van groene sapjes in mijn dieet zorgt ervoor dat ik boordevol energie en vitaliteit zit. Kus koffie (ook erg zuurrijk en kan je bijnierstam overbelasten) gedag en neem een groen sapje in de plaats hiervan.

Dit brengt ons bij het volgende:

#2 Onvoldoende groenten eten.

Groenten zitten boordevol essentiële vitaminen, mineralen, enzymen en antioxidanten welke ervoor zorgen dat je lichaam voldoende alkalisch is.

De vezels en water in groenten zorgen ervoor dat het lichaam vanbinnen goed schoon geschrobd wordt en zet de spijsvertering in gang.
De voedingsstoffen in groenten zijn gekoppeld aan de kleur van de groenten. Dus des te meer kleur op je bord, des te beter.

Zorg ervoor dat je ook rauwe groenten eet bij de gekookte maaltijd omdat deze enzymen bevatten die het gekookte voedsel helpen af te breken en ze assimileren de voedingsstoffen. Volgens sommigen helpen sommige enzymen bij de vertering van voeding naar eenvoudige stoffen welke de lichaamscellen gebruiken voor energie.

Andere enzymen smeden substanties binnenin de cellen welke niet in het dieet voorkomen.

Dit brengt ons bij het volgende..

#3 Een gebrek aan gezonde bacteriën.

Wist je dat je lichaam 10 keer meer bacteriën dan menselijke cellen heeft? Is dat niet geweldig?! Er vindt een constante bacterie-oorlog plaats binnenin je lichaam. De vijand wordt gevoed door antibiotica, suiker, zuivel, granen, chemicaliën en pesticiden.

Terwijl de goede partij gevoed wordt door probiotica in supplementen vorm en gefermenteerde voeding zoals kombucha, zuurkool en kimchi. Het hebben van een goede spijsvertering is de nummer 1 voor een goede gezondheid omdat alle voedingsstoffen ofwel zijn gebruikt in je lichaam of eruit gewerkt worden omdat ze slecht geabsorbeerd worden.

Je kunt Kombucha en zuurkool thuis voor een habbekrats klaarmaken en wanneer je het dagelijks eet kan het wonderen verrichten voor je gezondheid.

#4 Gebrek aan variëteit/voedingstoffen.

Paleo VoedingIk zie veel mensen dagelijks dezelfde voeding eten. Elke dag kip en broccoli eten valt niet binnen een gezond Paleo dieet. Een test bij de dokter kan je vertellen welke voedingsstoffen jouw lichaam tekort komt. Maar ook zonder het doen van zo’n test is het goed om te weten dat er bepaalde voeding is die je in je dieet MOET opnemen.

1. Biologisch vlees: kan 10 tot 100 procent meer voedingsstoffen bevatten dan vlees met spier. Ze zitten boordevol vitamine A, D, E, K, b12, foliumzuur en mineralen zoals ijzer en koper.

2. Zelfgemaakte bouillon van bot: liefdevol noem ik bouillon van het bot “vlees sap” of “Elixer van de goden”. Naast alle goede vitaminen en mineralen die het bevat zit het ook boordevol gelatine, dit is zeer geschikt voor het helen van je darm, Glycosaminoglycaan (GAGS) dit draagt bij aan gezonde gewrichten en bindweefsel reparatie, Glycine voor mentaal en emotioneel welzijn en collageen voor een mooie huid.

3. Boerderij eieren: één van de meest vervelende beweringen, uitvergroot door de media is dat cholesterol, dus eigeel, slecht voor je is. Eieren zijn ontzettend voedingsrijk en beschermen het hart. Chris Kresser leert ons: “een ei bevat alle 13 essentiële voedingsstoffen, het is een geweldige bron van vitamine B, welke nodig zijn voor vitale functies in het lichaam, en bevat een goede dosis vitamine A welke essentieel is voor gezonde groei en ontwikkeling. De aanwezige vitamine E in eieren beschermt tegen hart klachten en sommige soorten kanker; eieren bevatten ook vitamine D, wat bijdraagt aan de absorbering van mineralen en gezonde botten. Eieren bevatten veel jodium voor het aanmaken van schildklierhormonen en fosfaat, welke essentieel zijn voor gezonde botten en tanden”. Het is belangrijk om te weten dat sommige mensen intolerant zijn voor eieren. Als je vermoedt dat dit het geval is voor jou, laat ei dan een paar weken weg uit je dieet en ga na of je je anders voelt.

Dit brengt ons bij nummer 5

#5 Je lichaamssignalen negeren.

Vele van jullie zullen gewend zijn om te horen dat je alles moet geven tijdens trainingen en tijdens het sporten. Soms net iets teveel. Je weet wel: mentaal nooit opgeven om fysisch sterker te worden.

Doe dit je lichaam niet aan! Echt niet!

Het is hetzelfde als bij voeding. Zelfs binnen het Paleo dieet kan er voeding zijn die je beter kunt vermijden en voeding waar je heel goed op gedijt. En dat is net zo bij sport. Luister dus naar je lichaam.

De beste manier om bij jezelf na te gaan welke voeding jij je het beste bij voelt, is door 20 minuten na het eten jezelf af te vragen hoe je je voelt. Je mag dan wel geen granen, bonen en misschien ook wel geen zuivel meer eten, maar het kan best zijn dat je intolerant bent voor eieren, noten, citrusvruchten, nachtschade groenten of schelpdieren. (Je kunt voor iedere soort voeding intolerant zijn, maar dit zijn de meest voorkomende voedingsintoleranties binnen het Paleo dieet).

Je zou energie moeten hebben en je goed moeten voelen na het eten. Als dit niet het geval is dan zit het niet helemaal goed. Je kan ook overwegen om bij je huisarts een voedingsintolerantie test te laten afnemen.

In ieder geval, je bent al op de goede weg! Maar laten we je geweldige Paleo leven naar een nog hoger niveau tillen.

Ik wens je het allerbeste toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.