paleo dieet

10 Feiten Die Je Moet Weten Over Het Paleo Dieet En Autoimmuniteit

Feit #1: Miljoenen Mensen Wereldwijd Hebben Last Van AutoImmuuniteit…

…en dit worden er alleen maar meer. In Amerika alleen al zouden er meer dan 50 miljoen mensen last hebben van autoimmuniteit.

De standaard behandeling hiervan is een leven lang medicijnen slikken wat gemiddeld zo’n $2.000 per maand kost (= ongeveer €1730), maar dit bedrag varieert natuurlijk van persoon tot persoon, afhankelijk van wat je specifieke problemen en klachten. Sterke bijwerkingen komen om de hoek kijken en de werking ervan varieert behoorlijk.

Voor sommige mensen helpt het zelfs helemaal niet. Patiënten voelen zich in de steek gelaten en zwemmen in het diepe rond onder omstandigheden die de ene keer slechter zijn dan de andere keer.

Veel patiënten hebben pijn, lopen tegen beperkingen aan en het kan zelfs levensbedreigend zijn.

Feit #2: Het Paleo Dieet Biedt Hoop

Wanneer medicijnen geen hulp bieden komen mensen er vaak achter dat je dieet en levensstijl van grote invloed kunnen zijn op de ernst van de symptomen van autoimmuuniteit.

Er bestaat geen genezing voor auto-immuunziekte maar het is mogelijk om je stukken beter te voelen door aanpassing van je dieet en levensstijl.

Robyn Latimer heeft haar Lupus klachten weten te verminderen. Dr. Terry Wahls fietst nu van en naar haar werk in plaats van dat ze in een rolstoel zit.

Een vriendin van mij is zelfstandig van haar reumatoïde artritis klachten afgekomen.

Dit zijn maar 3 voorbeelden maar er zijn nog veel meer voorbeelden en de succesverhalen worden alleen maar groter. Er zijn zelfs klinische testen die het effect ervan aantonen.

Feit #3: Autoimmuniteit Betekent Een Onjuiste Identiteit

Hoe het werkt? Een auto-immuunziekte is een geval van een onjuiste identiteit: de lijn tussen jezelf en van buitenaf wordt wazig.

Ons immuunsysteem ziet sommige lichaamsdelen aan voor indringers van buitenaf en door dit te proberen tegen te gaan, valt het ons lichaam per ongeluk aan.

Het Paleo dieet werkt op verschillende niveaus: het kalmeert ons immuunsysteem, het verlaagt ontstekingen in ons lichaam, het heelt een lekkende darm (één van de veroorzakers van autoimmuniteit) en het schakelt zelfs de schadelijke genen uit door de kracht van epigenetica.

Dat is een behoorlijk woord maar het is dan ook nogal groots: we kunnen onze genen niet veranderen maar we hebben wel de mogelijkheid om de werking ervan te beïnvloeden.

Toen Dr. Terry Wahls de invloed van eten op ons lichaam onderzocht, kwam ze erachter dat het ‘Standaard Dieet’ 65 genen prikkelt welke ontstekingen verhogen. Daarentegen prikkelt Wahls haar Paleo dieet 72 genen die ontstekingen verlagen. Onderschat dus nooit de kracht van voeding en al zeker niet van Paleo voeding.

Feit #4: Het Paleo Dieet Is Een Permanente Verandering

Wat is het verschil tussen het Paleo dieet en het auto-immuunziekte protocol?

Het Paleo dieet is een permanente verandering in je eetgewoonte. Je vermijdt voeding die ontstekingen verhogen in je lichaam en je eet ontzettend voedingsrijke voeding.

Dit betekent het vermijden van granen, peulvruchten, bewerkte voeding, geraffineerde oliën en suikers. Strikt genomen hoort zuivel ook niet thuis binnen het Paleo dieet.

‘Oer’ is een andere versie op Paleo welke volle vetten en zuivel van met gras gevoede dieren met mate toestaat binnen het dieet. Sommige patiënten gedijen hier goed op.

Ik ken mensen die vaak last krijgen van ontstekingen als ze zuivelproducten eten en in dit geval komt het Paleo auto-immuunziekte protocol om de hoek kijken. Het is een dieet waarbij je bepaalde voeding tijdelijk weglaat om gebruikelijke voedsel intolerantie te achterhalen.

Buiten het laten staan van producten die niet Paleo zijn, laat je de volgende voeding ook voor tenminste 30 dagen weg uit je dieet: eieren, zuivel, de nachtschade familie, noten en zaden.

Dit mag vervelend klinken maar het is niet voor altijd. Vervolgens ga je de producten langzaam weer toevoegen aan je dieet om je lichaam te testen op bepaalde intolerantie. Hierdoor kun je je dieet personaliseren voor een optimale gezondheid.

Feit #5: De Juiste Voeding Kiezen Is Belangrijk, Ook Binnen Paleo

Herstel gaat niet alleen over de voeding die je vermijdt, het gaat erom dat je de juiste voeding kiest.

Het is niet ongebruikelijk om te proberen om bepaalde voeding te vervangen door de Paleo versie hiervan. Er zijn talloze recepten te vinden online voor Paleo lasagnebrood en cupcakes.

Hoewel het fijn is om jezelf hier zo nu en dan op te trakteren, is dit niet de voeding die je helpt te herstellen. We moeten onze cellen de bouwstenen geven om te herstellen en te regenereren.

Wat is het meest voedingsrijke voedsel dat we kunnen kiezen? Organisch vlees, zeevruchten, gefermenteerde voeding, bouillon getrokken van bot en vele groentesoorten.

Kies organisch vlees en vlees afkomstig van met gras gevoede dieren of wild vlees als je budget dit toestaat.

Feit #6: Je Levensstijl Heeft Een Grote Invloed

Je dieet mag dan onder controle zijn, maar als je een gestrest leven lijdt, je de hele dag zit, je de zon nooit ziet en niet genoeg slaapt dan zit dit je genezing in de weg.

Een ongezonde levensstijl kan autoimmuniteit verschijnselen veroorzaken net zoals ongezonde voeding dat kan. De Paleo levensstijl draait om het terugwinnen van de gezondheid van de oermens.

En dat houdt in: tijd voor ontspanning, spelen, slapen, zon, frisse lucht en beweging.

Dit zijn onderdelen die er vaak bij inschieten omdat we voorrang geven aan onze ‘to-do’ lijst. Het vergt een andere manier van denken en leven maar het is belangrijk om herstel prioriteit te geven.

Feit #7: Hou Van Jezelf

Nadat je jaren te horen hebt gekregen dat je eigen lichaam je aanvalt, is het gemakkelijk om je eigen lichaam als je vijand te zien. Maar dit is is een verkeerde kijk erop.

Autoimmuniteit is een miscommunicatie in het lichaam, geen oorlog van binnen, en je klachten van je lichaam zijn schreeuw om hulp. Haat door liefde vervangen is geen nieuwe filosofie.

Onderzoek toont aan dat negatieve emoties, ontstekingen verhogen. Dus als je jaren boos bent geweest op je lichaam dan is het belangrijk om te leren je lichaam te vergeven.

Heling door het Paleo dieet en een Paleo levensstijl is een heuse samenwerking tussen jou en je lichaam waarbij iedere keuze die je maakt je gezondheid beïnvloedt en je lichaam aangeeft wat het nodig heeft.

Feit #8: Genezing Kost Tijd

We zouden allemaal graag binnen 1 nacht het succesverhaal zijn waar we online over lezen en als dit niet het geval is dan kunnen we het gevoel krijgen dat er helemaal geen herstel plaatsvindt.

Het is belangrijk om je te realiseren dat een auto-immuunziekte zich niet in één nacht tijd ontwikkelt (ook al mag het zo voelen). De ontwikkeling van de klachten welke een auto-immuunziekte veroorzaken neemt jaren in beslag.

Daarna zijn we vaak jarenlang ziek voordat we het heft in eigen handen nemen. Houd dit in gedachten en verwacht langzaam verbetering te zien. Maand voor maand, niet dag voor dag.

Het is handig hierbij een symptomen-dagboek bij te houden. Houd dingen bij als het pijn gehalte, je energie gehalte, mentale helderheid, emoties, de kwaliteit van nachtrust, kracht en de dingen waartoe je wel en niet in staat bent.

Houd vervolgens de veranderingen bij. Het duurde een jaar voordat de artritis reuma klachten van mijn vriendin over raakten. Maar het was al die tijd aan het herstellen. Eerst werd de intensiteit van de klachten minder, vervolgens werd de frequentie ervan minder en uiteindelijk raakten de klachten over.

Tegelijkertijd werd haar gezondheid beter op elk vlak. Van het terugwinnen aan kracht en energie tot aan beter slapen en het hebben van een betere emotionele balans.

Ze volgt dit dieet wat haar helpt te genezen nu 2 jaar en nog steeds gaat ze zich elke maand beter voelen. De resterende ontstekingen raken steeds meer en meer over.

Denk aan het klassieke sprookje van de haas en schildpad. ‘Langzaam maar zeker’ wint de wedstrijd.

Feit #9 Je Bent Niet Alleen.

Er zijn bloggers met ervaring die je kunnen begeleiden, steungroepen welke hetzelfde pad bewandelen, en gedetailleerde hulpboeken.

Doe je voordeel met de wereldwijde Paleo gemeenschap voor de steun die je nodig hebt. Sluit je bijvoorbeeld aan bij de Paleo Revolutie van Mitchel Van Duuren.

Feit #10 Personalisering Van Paleo Is De Sleutel Tot Succes

Het Paleo dieet en de Paleo levensstijl geven ons handvatten voor genezing. Maar we zijn unieke individuelen en soms hebben we een andere aanpak nodig.

Als je onderweg een struikelblok tegenkomt wees dan niet bang om om hulp te vragen. Er zijn genoeg professionals die je kunnen helpen om op het juiste pad te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.