Vitaminegids: Alle Vitamines Van A tot K uitgelegd.

Vitaminegids van A tot K: Welke Vitamines Zijn Er? Waar Zijn Ze Goed Voor? En Waarin Vind Je Ze Terug?

Paleo tip: Vitaminegids van A tot K: Welke Vitamines Zijn Er? Waar Zijn Ze Goed Voor? En Waarin Vind Je Ze Terug?
Vitaminegids

Uit onderzoek blijkt dat 50% van de Belgische en Nederlandse bevolking te weinig vitamine binnenkrijgen. Bij elkaar opgeteld hebben dus zo’n 14 miljoen mensen een vitaminetekort. Dat is veel! Het is blijkbaar nog niet zo makkelijk om jezelf van alle belangrijke vitamines te voorzien. Tijd voor een vitaminegids!

Want welke vitaminen zijn nu echt belangrijk? Waar zitten deze in? Krijg je alle vitamines binnen met Paleo?

Je leest het van vitamine A tot K in dit artikel.

Wat zijn vitamines en waarom zijn ze belangrijk?

Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Ze stimuleren groei, bevorderen herstel en ondersteunen het algehele functioneren. Ook hebben vitamines een groot effect op ons immuunsysteem.

We hebben vitamines dus keihard nodig om gezond te kunnen leven. Gek genoeg maakt ons lichaam ze zelf niet aan. Vitamines komen van nature voor in voeding en daar moeten we ze dus uithalen.

Dat gevarieerde en natuurlijke voeding super belangrijk zijn hoeven we dus niet verder uit te leggen!

Paleo en vitamines

Paleo richt zich op natuurlijke voeding. Je gaat terug naar de basis, naar het stenen tijdperk. Dit klinkt misschien wat gek, maar als je er verder over nadenkt is het vrij logisch. Het menselijk lichaam is geprogrammeerd om zich te voeden met producten die in de natuur te vinden zijn. Je eet met Paleo de juiste producten die bomvol goede bouwstoffen, vitaminen en mineralen zitten. Paleo is dus jouw vitaminegids!

De vitaminegids: alle vitamines op een rij

In totaal bestaan er 13 soorten vitamines met ieder een eigen functie. De vitamines kunnen we onderverdelen in 4 vet-oplosbare vitamines en 9 water-oplosbare vitamines.

  1. De vet-oplosbare vitamines (A, D, E en K) zitten vooral in de vetten van voedingsmiddelen en kunnen in onze lichaamsweefsels worden opgeslagen. Je maakt hier dus een handige reserve van aan.
  2. De water-oplosbare vitamines (alle B-vitamines en C) zijn te vinden in het vocht van voeding en kan ons lichaam niet goed opslaan. Een overschot aan deze vitamines wordt via onze urine afgevoerd. Het is dus belangrijk deze vitamines dagelijks aan te vullen. Kijk goed in onderstaande vitaminegids of jouw eetpatroon hier op aansluit!

Vitamine A

Vitamine A (retinol) is een vet-oplosbare vitamine en is vooral belangrijk voor je weerstand. Hiernaast heeft het ook effect op je huid, tandvlees en gezichtsvermogen.

Vitamine A vind je vooral in lever(producten), vette vis, zuivel, bladgroenten en koolsoorten.

Vitamine B1

Vitamine B1 (thiamine) is net als alle andere B-vitamines een onderdeel van het zogenaamde vitamine B-complex en water-oplosbaar. Het stimuleert de verbranding van de koolhydraten uit ons voedsel. Vitamine B1 zorgt er dus voor dat we energie krijgen! Ook ondersteunt vitamine B1 de hartfunctie en ons zenuwstelsel. Bij een tekort krijg je last van vermoeidheid of zelfs depressiviteit.

Vitamine B1 vind je vooral in varkensvlees, maar ook in graanproducten, peulvruchten en aardappelen.

Vitamine B2

Vitamine B2 (ribovlavine), zorgt voor een gezonde spijsvertering en een gebalanceerd energielevel. Verder houdt het je huid en haar gezond.

Vitamine B2 komt in heel veel voedingsmiddelen voor waardoor je hier bijna nooit een tekort aan hebt. Je vindt het in vlees, vis, graanproducten, zuivel, groenten en fruit.

Vitamine B3

Vitamine B3 (niacine) helpt je lichaam om de bouwstoffen suiker, vet en eiwit om te zetten in energie en je cellen hiervan te voorzien. Ook stimuleert B3 je zenuwstelsel en zorgt voor een stralende huid.

Je vindt B3 vooral in eiwitrijke voeding zoals zuivel en eieren. Wanneer je dus voldoende eiwitten eet zoals met Paleo, zit je helemaal goed. Omdat vitamine B3 een water-oplosbare vitamine is kun je groenten het beste zo kort mogelijk koken en niet te klein snijden.

Vitamine B5

Vitamine B5 helpt je lichaam met het omzetten van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het stimuleert de aanmaak van afweerstoffen en anti-stresshormonen.

Voor een tekort aan vitamine B5 hoef je niet bang te zijn als je gevarieerd eet; het zit in vlees, vis, granen, groente, fruit en noten.

Vitamine B6

We vervolgen de vitaminegids met een vitamine die je goed in de gaten moet houden. B6 ondersteunt je weerstand, zorgt voor een gebalanceerde hormoonhuishouding en is super belangrijk voor je spijsvertering. Bij een tekort ben je snel moe, heb je bloedarmoede en een slechte huid.

Vitamine B6 (pyridoxine) vind je in aardappelen, eieren, vis, peulvruchten en vlees.

Vitamine B8

Dit is dé vitamine voor een dikke bos haar en een gezonde huid. Ook vervoert B8 energie naar je cellen.

Vitamine B8 (biotine) is in veel minder voedingsmiddelen te vinden dan de andere B-vitamines. Pinda’s, soja-producten, koemelk, eieren en noten zijn rijk aan B8.

Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) is vooral belangrijk voor je immuunsysteem, de aanmaak van rode bloedcellen en een gezonde groei en aanleg van de foetus in het begin van de zwangerschap.

Vrouwen die zwanger zijn worden geadviseerd een supplement te slikken, gezien het vrijwel onmogelijk is om de nodige vitamine B11 uit voeding te halen. Het komt vooral voor in bladgroenten, volkoren producten, fruit en in mindere mate in zuivel.

Vitamine B12

Tot slot, de laatste B-vitamine is B12 (cobalamine). Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van je bloed en voorkomt bloedarmoede. Het speelt ook een rol bij de goede opname van foliumzuur. Een tekort aan B12 leidt tot geheugenproblemen.

Vitamine B12 is lastig binnen te krijgen als je een vegetariër of veganist bent. Het is alleen te vinden in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en zuivel.

Vitamine C

Vitamine C is de meest ‘bekende’ vitamine. Ben je verkouden? De meeste mensen zullen je vitamine C aanraden. Naast je weerstand geeft vitamine C ook een boost aan je botten, tanden, bloedvaten, geeft je energie en het vertraagd het verouderingsproces.

De grootste vitamine C-bommen zijn citrusvruchten zoals sinaasappel en grapefruit. Maar ook kiwi, paprika, aardappel en andere groente en fruitsoorten bevatten vitamine C.

Vitamine D

Je haalt vitamines niet alleen uit voeding, maar in het geval van vitamine D (calciferol) ook uit zonlicht! Twee derde van de hoeveelheid vitamine D die je nodig heb komt uit zonlicht. Je kan je wel voorstellen dat veel mensen een tekort hebben hieraan.

Bepaalde bevolkingsgroepen zoals jonge kinderen en jonge/middelbare vrouwen wordt geadviseerd extra vitamine D te slikken. Want vitamine D is heel belangrijk is voor sterke botten, tanden, spieren en je weerstand!

Vitamine D komt verder alleen voor in dierlijke producten, maar in zeer lage concentraties. Vette vis zoals zalm en makreel hebben een iets hoger gemiddelde.

Vitamine E

Vitamine E (tocoferol) versterkt voornamelijk je weerstand, spieren en ander weefsel. Het is een anti-oxidant wat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen in voeding.

Vitamine E komt bijna niet voor in dierlijke producten, vrijwel alleen in plantaardige voedingsmiddelen. Denk aan plantaardige oliën zoals kokosolie en olijfolie of granen, noten en zaden.

Vitamine K

Last but not least, vitamine K (fylochinon) is belangrijk voor je bloedstolling en botstructuur. Deze vitamine wordt vooral in je dikke darm opgeslagen, een goede darmfunctie is dus belangrijk! Pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen wordt aangeraden extra vitamine K te geven. Ze krijgen namelijk onvoldoende vitamine K van de moeder mee terwijl het belangrijk is voor de hersenfunctie.

Broccoli en spinazie bevatten hoge concentraties aan vitamine K. In mindere mate vind je het ook in kip, ei en zuivel.

Tot slot, de vitaminegids en Paleo

Misschien is het je wel opgevallen dat vrijwel alle voedingsmiddelen die belangrijk zijn binnen Paleo naar voren komen in de vitaminegids. Dat kan ook bijna niet anders, want Paleo is geheel gericht op het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen, in de juiste balans.

Als je gevarieerd Paleo eet, krijg je dus vanzelf alle vitamines binnen die jouw lichaam happy maken. Paleo is op zichzelf een vitaminegids!

Benieuwd naar voorbeelden van Paleo gerechten? Ontdek onze heerlijke Paleo recepten.

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie