Het Verband Tussen Voeding En Diarree | Paleodieettips.com

Het Verband Tussen Voeding En Diarree

Paleo tip: Het Verband Tussen Voeding En Diarree
Verband tussen voeding en diarree

Vele dingen kunnen diarree veroorzaken:

Maar soms is het niet een virus, bacterie of parasiet. Soms hebben mensen die verder helemaal gezond zijn, toch last van diarree, hetzij als een eenmalig iets of als een terugkerend probleem.

Het kan zijn dat deze mensen met het “diarree predominante prikkelbare darmsyndroom” worden gediagnosticeerd. Dat betekent: je hebt diarree zonder aanwijsbare reden en we komen er niet achter waarom. Of misschien krijg je helemaal geen diagnose maar alleen het advies om naar huis te gaan en Immodium te nemen.

Als diarree wordt veroorzaakt door een ziekte dan is het logisch dat de ziekte moet worden aangepakt met behulp van een dokter. Maar indien de oorzaak van de diarree niet duidelijk aan een ziekte is gekoppeld dan is het raadzaam om je voeding onder de loep te nemen.

Net zoals z’n tegenovergestelde kameraad, constipatie, wordt de oorzaak van diarree sterk beïnvloedt door je dieet. Aanpassingen in je dieet kunnen dus drastische gevolgen teweeg brengen (zowel goed als slecht).

Voor veel mensen is het Paleo dieet dé oplossing. Probeer dit dus als eerste oplossing, het zou geweldig zijn als dit voor je werkt!

Maar niet iedereen raakt van zijn diarree klachten af door het volgen van een Paleo dieet. Soms vergt het intensievere maatregelen.

Er is dus niet altijd een duidelijke aanwijsbare reden, maar hieronder is een kort overzicht van twee mogelijke oorzaken van diarree: darmfloraproblemen en voedingsintolerantie.


Diarree en problemen met de darmflora

De darmflora speelt een belangrijke rol bij diarree klachten. Het bewijs hiervoor vind je in antibiotica. Antibiotica zoals penicilline en amoxicilline hebben het effect van een bom: ja ze doden de slechte bacteriën welke je ziek maken máár ze doden ook de goede bacteriën die in je darm voorkomen. En één van de meest voorkomende bijwerkingen is diarree. Het heeft zelfs een eigen naam: “met antibiotica geassocieerde diarree”.

Een simpele en effectieve oplossing voor aan antibiotica gerelateerde diarree klachten is Probiotica.

Niet iedereen met een ongezonde darmflora heeft diarree klachten (sommige mensen hebben in plaats van diarree juist last van constipatie). Maar veel mensen die last van diarree hebben, hebben een probleem aan hun darmflora. Naast antibiotica zijn er diverse andere oorzaken welke problemen aan je darmflora kunnen veroorzaken.

Dit zijn voorbeelden van andere bekende veroorzakers:

 • Stress
 • Slaap tekort (link)
 • Overgewicht
 • Het dieet in z’n algemeen (onvoldoende vezels, onvoldoende voeding dat probiotica bevat, teveel Omega-6 vetten)
 • Voeding intolerantie (lees hieronder meer hierover)

Veranderingen in je dieet kunnen van goede invloed zijn bij het aanpakken van onderliggende problemen aan je darmflora welke de diarree klachten veroorzaken.

Hieronder vind je enkele tips:

 • Probeer een kwalitatief Probiotica supplement. (zorg ervoor dat je de allerbeste neemt, verspil je geld niet aan de goedkopere varianten) of eet voedsel dat probiotica bevat (goedkoper en lekkerder dan een probiotica supplement).
 • Zorg voor voldoende slaap en reguleer stress. Ook al volg je nog zo’n gezond dieet. Goede nachtrust blijft het allerbelangrijkste om stress te reduceren.
 • Ga na of vezelrijk prebiotische voeding voor je werkt. Soms baat het soms schaadt het. Probeer dit dus voorzichtig en bewust uit.
 • Eet veel bouillon van bot. Bouillon van het bot is rijk aan proteïne die de darm helen. Plus het is heerlijk!
 • Ga na of je overgevoelig bent voor bepaalde voeding die je darmen aantasten. Lees hieronder meer hierover.

Misschien ben je ook wel aan het onderzoeken of je een serieuzer probleem aan je darmflora hebt zoals “intestinale bacteriële overgroei”. In dit geval is het het beste om met een dokter samen te werken welke je kan helpen om de juiste testen af te nemen en de juiste behandeling te volgen.

Onthoudt dat het tijd kost om een beschadigde darm om te herstellen. En geduld.

Dit gebeurt niet binnen een nacht of week.

Het zou kunnen dat je meerdere dingen moet uitproberen voordat je iets gevonden hebt wat voor jou werkt. Doe het rustig aan en op lange termijn zal er vast verbetering optreden.

Diarree en overgevoeligheid voor bepaalde voeding

Wat nou als je diarree klachten niet worden veroorzaakt door een probleem aan je darmen? Wat nou als het een reactie is op één specifiek soort voeding of één voedselgroep.

Soms kun je gevoelig zijn voor bepaald voedsel welke de diarree klachten veroorzaken, en dit voedsel uit je dieet weglaten kan al een hoop schelen.

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende voedingssoorten die dit kunnen veroorzaken:

 • Tarwe en andere granen die gluten bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat een gluten-vrij dieet helpt voor patiënten met diarree overheersende PDS.
 • Zuivel. Lactose intolerantie is een grote veroorzaker van diarree: als je al niet hebt geprobeerd om zuivel uit je dieet te verbannen, is dit zeker de moeite waard.
 • Kokosnoot. Ja, kokosnoot is Paleo. Nee, dat betekent niet automatisch dat het “veilig” is. Veel mensen hebben een slechte reactie op kokosnoot en voelen zich een stuk beter wanneer ze dit uit hun dieet weglaten.
 • FODMAP’s koolhydraten. FODMAP’s zijn koolhydraten die in veel soorten groenten en fruit voorkomen, waaronder groente en fruit die Paleo zijn en erg gezond zijn voor de meeste mensen. Maar voor mensen met een FODMAP’s intolerantie kan dit diarree en andere symptomen als gevolg hebben. Het kan helpen om FODMAP’s uit je dieet weg te laten. Uit onderzoek is gebleken dat het weglaten van FODMAP’s uit het dieet ervoor zorgt dat mensen met PDS minder diarree klachten hadden.

Deze gevoeligheden voor voedsel hebben waarschijnlijk een relatie met problemen met darmflora kwesties – bijvoorbeeld, probiotica is een effectieve behandeling voor kinderen met lactose geïnduceerde diarree. Maar gevoeligheid voor voedsel kan ook diarree op andere manieren veroorzaken.

In elk geval, de oplossing is simpel: het wegnemen van het voedsel (of voedingsgroep) dat het probleem veroorzaakt. Als je niet zeker bent van een intolerantie, probeer het wegnemen van het voedsel uit je dieet voor 30 dagen.

Belangrijk voor mensen die met Paleo beginnen.

Als je net begint met Paleo – vooral als je hiervoor een dieet met een laag vetgehalte volgde – kun je tijdens de overgangsperiode last hebben van diarree. Normaal gesproken heeft dit een eenvoudige reden: te snel te veel vet.

Kokosolie is een beruchte boosdoener: je moet er eerst aan wennen voor je dit in grote mate gaat eten.

De oplossing: doe rustig aan met het vet en introduceer het langzaam. Ga niet direct van een dieet met een laag vetgehalte naar boter koffie voor ontbijt, avocado’s met bacon voor lunch en gekonfijte eend voor avondeten. Dat is het recept voor een zeer ongelukkige maag. Vet is goed en helpt verstopping op de lange termijn, maar je moet wel je lichaam de tijd geven om er aan te wennen.

Opgesomd

Voedsel is niet de enige veroorzaker van diarree. Als je een ander probleem hebt – een bacteriële infectie, een parasiet, een virus –, behandel dit dan eerst! Maar als de diarree een andere aanleiding lijkt te hebben, kan verandering in het dieet helpen.

 • Een gezonde darmflora voor een gezonde stoelgang. Eet prebiotisch voedsel, zorg voor voldoende slaap een een goede stress regulatie. Dit is een gecompliceerd gebied dus het kan helpen om met iemand te werken met een medische achtergrond om uit te zoeken wat er precies aan de hand is.
 • Als je een voedselallergie hebt of gevoelig bent voor bepaald soort voedsel, vermijd deze dan.
 • Als je voorheen een dieet met een laag vetgehalte volgde, bouw de vetten (voornamelijk kokosolie) langzaam op.

Nogmaals, bovenstaande is erop gebaseerd dat er niks anders aan de hand is. Wanneer dit het geval is, is de dokter degene met wie je moet praten. Maar als er geen andere onderliggend probleem is, experimenteren met verschillende dieet strategieën zeker de moeite waard.

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie