Teveel Eiwitten, Gezond Of Gezond?

Teveel Eiwitten, Gezond Of Ongezond?

Paleo tip: Teveel Eiwitten, Gezond Of Ongezond?
Teveel eiwitten

Zoals bekend worden eiwitten door het lichaam gebruikt voor het herstellen van beschadigde cellen en voor de aanmaak van nieuwe cellen. Kunnen teveel eiwitten dan nadelige gevolgen hebben voor het lichaam?


Onderzoek

Daarvoor moeten we onderzoeken wat er gebeurt met ongebruikte eiwitten en hoe het lichaam daarmee omgaat. Het lichaam slaat een teveel aan aminozuren, de bouwstenen van eiwitten niet op, het teveel wordt dus niet opgeslagen of bewaard als proteïne. Daarom moeten we elke dag een hoeveelheid eiwitten eten.

Zodra je dagelijkse eiwitbehoefte voldaan is heeft je lichaam twee opties voor de overtollige eiwitten uit je dieet. Als je calorie-inname laag is die dag, kunnen je cellen overtollige aminozuren omzetten in moleculen die kunnen verbranden als brandstof, ofwel energie.

Aan de andere kant, als ja al veel calorieën hebt in je voedsel van die dag heeft je lichaam geen andere keuze dan de extra eiwitten om te zetten in vetzuren en ze op te slaan als vetweefsel. Het opbouwen van vetreserves kan nuttig kan zijn vanuit een evolutionair perspectief, meer vet in je lichaam kan niet de bedoeling zijn van een dieet om af te vallen.

De interne organen en teveel eiwitten

Het effect van teveel eiwitten is nog niet helemaal duidelijk, het wordt nog onderzocht. Wel is duidelijk dat bij slecht of niet werkende nieren een teveel aan proteïnen sterk wordt afgeraden. Aan de andere kant, in het “Journal of Nutrition” van april 2000 wordt beschreven dat teveel eiwitten kunnen samenhangen met nierkanker en nierstenen.

Bovendien zijn teveel eiwitten slecht voor de suiker en zetmeel huishouding in het menselijk lichaam en er is ook een duidelijk effect op de gevoeligheid voor insuline.

De kosten van teveel eiwitten

Over het algemeen zijn eiwitten nogal duur. Het vlees dat we eten en waaruit we onze eiwitten halen is niet goedkoop. Teveel eiwitten hebben niet alleen een negatief effect op je gezondheid, ze kunnen dus ook gewoon veel kosten.

De juiste eiwitten

Ook wanneer je een dieet volgt dat laag is in koolhydraten, hoog in eiwitten en vetten, zoals het Paleo dieet, is het belangrijk de juiste eiwitten in je dieet op te nemen. Gezonde dieren produceren gezonder vlees. En de dieren uit de bio industrie produceren wel veel vlees en melk, maar zijn nauwelijks gezond te noemen.

Zorg er dus voor dat je vlees uit van boerderijen komt waar de dieren een zo normaal mogelijk leven leiden. Waar ze niet misbruikt worden om zo veel mogelijk melk te produceren. En waar ze niet volgespoten worden met hormonen en medicijnen om zo veel mogelijk vlees te produceren.

Een dieet begint met gezonder eten en gezonder leven.

Een Paleo dieet is een gezonde manier van leven met gezond vlees, gezonde vis en gezonde groenten en fruit. Je moet er wel even naar zoeken.

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie