Testosteron En Paleo, Is Er Een Verband?

Is Er Een Verband Tussen Testosteron En Paleo?

Paleo tip: Is Er Een Verband Tussen Testosteron En Paleo?
Testosteron en Paleo

Bijna dagelijks duikt in de media het woord testosteron op, waarbij vaak een associatie wordt gemaakt met mannelijkheid en kracht of viriliteit.

Ook in de reclame- en marketingwereld wordt gretig gerefereerd aan het hormoon testosteron.

In hoeverre onze Westerse wereld in alle gevallen zit te wachten op al deze ‘mannelijkheid’ is een vraag die pas relevant wordt wanneer men zich realiseert dat ook agressief gedrag samenhangt met hogere testosterongehaltes in het bloed.


Waarom hebben we testosteron nodig?

Testosteron is essentieel hormoon, een steroïde dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Hiervoor dient een adequate intake van vetstoffen te zijn gegarandeerd. Denk hierbij aan cholesterol.

Het is niet zo dat testosteron tot het mannelijk geslacht beperkt blijft, ook vrouwen hebben een zij het beperkte hoeveelheid testosteron in het bloed.

In plaats van testosteron wordt bij vrouwen het hormoon estradiol aangemaakt.

Deze hormonen spelen een belangrijke rol in de voortplantingscyclus, en hebben daarnaast een significante invloed op concreet gedrag.

Pas in de pubertijd komt de productie van testosteron echt op gang, waarmee ook de samenhang tussen testosteron en Paleo belangrijker wordt.


Testosteron en Paleo

Dat voor het genereren van testosteron het innemen van voldoende vetten nodig is, mag bekend worden verondersteld.

Net zoals proteïnen, en koolhydraten (macronutriënten) zijn vetten een noodzakelijk goed, die mits van de juiste samenstelling bijdrage aan iemands gezondheid.

Met name om vaatwandplaques te voorkomen, een welvaartsziekte, dien je de intake van verzadigd vet te beperken. Vermeden dienen verder te worden transvetzuren, die tijdens de productie van een aantal moderne voedingsmiddelen kunnen ontstaan, waarbij de fabrikant streeft naar een vetproduct dat goed verkoopbaar is en geschikt voor verdere verwerking, maar waarvan de consument niet beter wordt.

Hiermee wordt de relatie tussen testosteron en Paleo al wat duidelijker: een dieet beperkt in verzadigd vetzuur, en hoog in meervoudig onverzadigd of onverzadigd vetzuur verdient de voorkeur. Gebaseerd op mager vlees en vis bied je maaltijd daarnaast voldoende eiwit voor het opbouwen van je spieren en ook enkele andere essentiële stoffen waaronder Omega-3 vetzuren, in het bijzonder DHA en EPA die van belang zijn voor bijv. de opbouw van de celwand en een goed functioneren van de hersenen.

Wel dient hier maat gehouden te worden daar ook vis een relatief hoog percentage verzadigd vet bevat.


Testosteron en Paleo, de eindconclusie

Je dient feitelijk testosteron en Paleo in een zinvolle relatie te plaatsen: hoeveel testosteron is voor mij functioneel, heb ik mogelijk (erfelijk) aanleg voor hart- en vaatziektes en welke alternatieven zijn er bij het samenstellen van mijn maaltijd.

Door het reguliere aanbod aan vlees links te laten liggen en je te beperken tot biologisch vlees ben je al een stap op weg.

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie