Paleo Vinaigrettes En Dressings | Paleo Dieet

Paleo Vinaigrettes En Dressings

Paleo recept: Paleo Vinaigrettes En Dressings Vinaigrettes 4 min. 4
Paleo Vinaigrettes En Dressings

Paleo vinaigrettes kunnen je ordinaire salades nieuw leven inblazen. Vaak kopen we continu dezelfde dressings  in de winkel aan. Het enorme aanbod aan sausjes in de supermarkt is dan ook overweldigend.

Maar in plaats van dressings te kopen, zou je er een gewoonte van moeten maken om je eigen Paleo vinaigrette te bereiden. De sausjes die commercieel verkocht worden bevatten vaak heel wat ongezonde ingrediënten. Dit zijn verwerkte oliën, toegevoegde suikers en smaakstoffen.

Salades zonder dressing kunnen ook wel erg lekker zijn, én zijn ongelofelijk gezond. Toch weten we al een tijdje dat vetten niet zo slecht zijn als je denkt. Bovendien zijn de meeste vitamines in vinaigrettes vetoplosbaar. Dit betekent dat de vitaminen in de groenten van je salade sneller zullen opgenomen worden in je bloed wanneer er wat vet aanwezig is.

Paleo vinaigrettes en dressings hoeven helemaal niet saai te zijn. In plaats van gewone olijfolie kan je bijvoorbeeld eens olie van avocado gebruiken. Ook Paleo mayonaise, macadamia notenolie of zelfs zelfgemaakte yoghurt mogen niet aan het rijtje ontbreken.

Om een zure smaak te verkrijgen, kan je heel wat verschillende ingrediënten toevoegen. Dit zijn bijvoorbeeld citroen- en limoensap, appelciderazijn, balsamico, rijst- en wijnazijn en tomatensap. De smaak wordt nog beter wanneer je wat kruiden, aroma’s en pepers toevoegt. Gember, look, oregano, dille, basilicum, zwarte peper, munt en mosterd zijn hier perfecte voorbeelden van.

Als je zuivelproducten in je Paleodieet toelaat, gebruik dan zeker wat verkruimelde feta of Parmezaan. Deze heerlijke kazen geven een sublieme smaak aan je eigen Paleo vinaigrettes. Je zal ongetwijfeld lovende kritiek krijgen van iedereen die je dressings proeft!

Algemene richtlijnen m.b.t de bereiding

In principe is het hele bereidingsproces vrij simpel. Het vinden van de juiste ingrediënten is dan ook het moeilijkste wat je te wachten staat.

Voor een klassieke op olie gebaseerde vinaigrette doe je wat azijn in een kom en meng je dit met wat kruiden en specerijen. Belangrijk is dat je wat zout toevoegt zodat de olie in de azijn kan oplossen. Voeg de olie langzaamaan toe, beetje bij beetje terwijl je stevig roert. De hele bereiding kan natuurlijk ook met een keukenmachine of mixer gebeuren.

Dijon mosterd wordt vaak gebruikt in vinaigrettes en helpt bij het emulgeren van de azijn en olie. Daarnaast geeft de mosterd een lekkere smaak af. Wanneer je niet van mosterd houdt, kan je dit ingrediënt natuurlijk gewoon weglaten.

Een gouden regel voor het maken van Paleo vinaigrettes is dat je 1 hoeveelheid azijn per 3 hoeveelheden olie gebruikt. Wacht altijd tot de laatste minuut voor je serveert, zodat je groenten niet te week worden door het vocht.

Paleo vinaigrettes en dressings

Hieronder vind je een voorbeeld van wat een Paleo vinaigrette kan zijn, maar ook nog een aantal links naar andere receptjes. Laten we starten met een klassieke bereiding.

Citroenvinaigrette

Deze klassieke vinaigrette is veelzijdig en past bijna bij alle salades die je kunt bedenken. Maar hij past nog net dat kleine tikkeltje beter bij salades met verse kruiden of gerookte zalm.

Paleo Vinaigrettes En Dressings

Voorbereiding: 2 min.
Kooktijd: 2 min.
Totaal: 4 min.
Porties: 4

Ingrediënten

  • 3 eetlepels vers limoen –of citroensap
  • 1/2 eetlepel Dijon mosterd (indien gewenst)
  • 3/4 kopje extra virgin olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper om op smaak te brengen

Bereidingswijze

  1. Volg de algemene richtlijnen op en combineer alle ingrediënten, met uitzondering van de olie.
  2. Het gebruik van een blender of keukenmachine kan helpen bij het verkrijgen van een geëmulgeerde vinaigrette.
  3. Schud goed voor gebruik.

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie