Paleo Eten, Is Dat Zomaar Voor Iedereen Weggelegd? | Paleo Dieet

Paleo Eten, Is Dat Zomaar Voor Iedereen Weggelegd?

Paleo tip: Paleo Eten, Is Dat Zomaar Voor Iedereen Weggelegd?
Paleo Eten

Paleo eten is in een korte tijd opgepikt door een groot geïnteresseerd publiek. Niet zo gek, want Paleo eten is gezond en kan in principe door iedereen worden gebruikt.

Maar is Paleo ook geschikt voor jou?

Paleo eten, waar komt het vandaan?

Waar komt Paleo vandaan? Paleo stamt af van het Griekse woord ‘paleolithicum’ wat ‘stenen tijdperk’ betekent. Het is een dieet wat gebaseerd is op de oermens; de jager-verzamelaar. Het eten uit die tijd is puur, onbewerkt en heeft een specifieke balans.

Men at in de oertijd at voornamelijk vis, vlees, fruit, wortels en noten. Zij gebruikten geen granen, zuivel, zout, suiker en verwerkte oliën. Oftewel: een super gezond eetpatroon.

Bij het Paleo dieet wordt dus gekozen voor voedsel dat niet bewerkt is. Tegenwoordig bezit ons voedsel kunstmatige stoffen die nodig zijn om het langer houdbaar te maken en meer kleur, geur en smaak te geven.

Deze chemische stoffen herkent ons lichaam niet en brengt ons systeem in de war! Een gezonde leefstijl is echt niet ingewikkeld: wanneer je minder bewerkt voedsel eet en zorgt voor voldoende beweging heb je al snel een gezonde levensstijl.

Er wordt vermoed dat de oermens geen granen at. Harde bewijzen hebben we natuurlijk niet. Als de oermens wel granen heeft gebruikt, dan zullen deze sowieso gezonder zijn geweest dan de granen die wij nu eten. Onze granen worden vaak helaas (genetisch) gemanipuleerd, bespoten en op voedingsarme bodemgrond verbouwd.

Oergranen waren vanzelfsprekend 100% biologisch en dus beter verteerbaar. Ook de zuivelproducten van toen waren gezonder dan onze zuivel van nu. Koeien krijgen nu vaak groeihormonen en antibiotica.

Het vlees dat de oermens at was onbewerkt. Het gejaagde dier werd direct geconsumeerd. Dat kunnen wij helaas niet meer zeggen. Neem als voorbeeld een hamburger uit de supermarkt. 9 van de 10 keer zijn hier conserveringsmiddelen aan toegevoegd, zodat we ze lekker lang kunnen bewaren. Ook zitten er veel (onnatuurlijk) vetten in.

Gelukkig kunnen we voor zowel granen, zuivel en vlees wel kiezen voor een biologische variant waardoor je in ieder geval geen kunstmatig toegevoegde stoffen binnenkrijgt.

Voordelen van Paleo eten

Paleo eten heeft alleen maar voordelen! Doordat je je lichaam niet meer lastig valt met kunstmatige stoffen krijg je meer energie. Dit zorgt er weer voor dat je helderder denkt en barst van levenslust.

Je verliest gewicht waardoor je vanzelf meer behoefte krijgt om extra te bewegen. Meer beweging zorgt er weer voor dat je meer kan afvallen: voilá, een perfect cyclus!

Door het gebruik van het Paleo eten word je ook bewuster van wat je eet. Je denkt écht na over je huidige eetpatroon en stopt niets gedachteloos meer in je mond.

Bij Paleo eten is het geen kwestie van volhouden, het is een dieet dat je kan blijven gebruiken. Het is gewoon een gezonde manier van leven, waarbij je voldoende eet en dus geen hongergevoel hebt.

Er is geen tijdslimiet aan verbonden. Je pleegt namelijk geen roofbouw op je lichaam wat veel crash diëten wel doen. En gezond eten waarmee je je lichaam voedt met alle belangrijke voedingstoffen, vitaminen en mineralen, daar is niets op tegen!

Paleo eten is anders denken

We kunnen de mens van vroeger natuurlijk niet 1 op 1 vergelijken met de mens van nu.

Wij leven anders dus hebben wij ook een andere soort levensstijl en eetpatroon. De mens uit de oudheid was van nature veel actiever dan wij. De lucht was schoner. Het voedsel bevatte een andere samenstelling van voedingsstoffen. Paleo eten is dan ook geen kopie, maar gebaseerd op de oertijd.

In Paleo eten komen granen niet voor. Gelukkig kan je je koolhydraten ook uit fruit halen. Ook het eten van bonen als graanvervanger is gezond. Zij bevatten veel koolhydraten maar dan wel van het trage soort die er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel laag blijft.

Je zult meer ei gaan eten dan je gewend bent. Ei, en dan vooral het eiwit heeft een hele goede uitwerking op je lichaam. Zoals het woord al zegt, het zorgt voor de broodnodige eiwitten. Het zijn namelijk essentiële bouwstenen waar ons lichaam op draait.

Je eet het liefst zoveel mogelijk biologisch. Het klopt, dit is duurder, maar de werkzaamheid van biologische producten betaalt zich al snel terug. Je krijgt namelijk veel meer voedingsstoffen binnen en geen kunstmatige rommel!

Doordat vrijwel alle diëten en slanke producten tegenwoordig gericht zijn op vetvrij, zal het een omschakeling voor je zijn dat je met Paleo eten meer vetten binnenkrijgt.

Huh?

Maar van vet wordt je toch dik?

Ja en nee.

Er zijn namelijk verschillende soorten vetten die wel en niet goed voor je zijn.

Kortom, Paleo eten heeft dus een lijst van voordelen. Je zult je huidige gewoontes en ingesleten ideeën over wat gezond en niet gezond is moeten omschakelen. Paleo vraagt om een andere denkwijze, wat zorgt voor een gezond lichaam!

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie