Paleo En Kaas, Gaat Dat Samen? Waarom Wel Of Niet?

Gaan Paleo En Kaas Samen? En Waarom Wel Of Niet?

Paleo tip: Gaan Paleo En Kaas Samen? En Waarom Wel Of Niet?
Paleo en Kaas

Hmmm kaas, ik ben eigenlijk altijd wel stiekem een fan geweest. Maar wat doe je met kaas als je een Paleo levensstijl probeert te volgen? Gaan paleo en kaas wel samen?

In de Paleo gemeenschap is er constant een grote discussie over de vraag of paleo en kaas samengaan of niet. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, kijk we eerst eens naar de essentie van het Paleo dieet.

De principes van het Paleo dieet zijn zoals je weet uit de Paleo beginnersgids gebaseerd op het feit dat de gezondste voedingswijze voor mensen nog steeds dezelfde is als voor onze voorouders die meer dan 10.000 jaar geleden op aarde rondliepen.

Als je al het een en ander gelezen hebt over het Paleo dieet en zuivelproducten, dan weet je waarschijnlijk ook dat zuivel pas 10.000 jaar geleden als voedingsmiddel werd geïntroduceerd.

Normaal gesproken zou je dus op basis hiervan kunnen zeggen dat paleo en kaas niet samengaan, maar dat is misschien een beetje voorbarig en ook niet iedereen is het hiermee eens.

Lees snel even verder.

Paleo en kaas – een verstandige combinatie?

In de Paleo gemeenschap bevinden zich verschillende kampen met tegengestelde meningen over kaas.

De ene groep vindt dat je je strikt moet zijn. Dit betekent alleen producten eten die wij ook 10.000 jaar geleden en eerder aten. De andere groep heeft echter het inzicht dat zuivel – mits op gezonde en grazende koeien – toch een gezonde aanvulling op je voeding kan zijn.

Men denkt dit voornamelijk omdat het anders toch al moeilijk kan zijn om aan voldoende calcium te komen.

Recente studies hebben echter wel aangetoond dat 2/3 van de wereldbevolking een overgevoeligheid heeft voor zuivel of lactose.

Darmproblemen door zuivel

De reden hiervoor is dat in de 10.000 jaar dat wij als mensen zuivel gebruiken, onze genen zich nog niet voldoende aangepast hebben. Hierdoor zouden wij dus kunnen concluderen dat zuivel geen plek heeft in een gezond voedingspatroon of in een Paleo dieet.

Aan de andere kant is het echter zo dat traditionele culturen juist wel erg veel zuivel tot zich namen. Wel is het ook zo dat deze culturen gebruik maakten van een speciale techniek, waardoor de zuivel beter opgenomen kon worden door ons lichaam.  Zij deden dit door de zuivel eerst te laten fermenteren, waardoor er een product ontstond dat vrijwel gelijk is aan onze hedendaagse yoghurt en karnemelk. Ook kaas wordt trouwens gefermenteerd.

Studies onderstrepen het feit dat deze vormen van zuivel beter verteerbaar zij. Ze leveren ook minder problemen op voor degenen die overgevoelig zijn voor zuivel of lactose. Uiteraard varieert dit steeds van mens tot mens.

Conclusie over paleo en kaas

Paleo en kaas conclusie

Het echte antwoord of Paleo en kaas samengaan is dus waarschijnlijk heel persoonlijk. Als je je strikt aan de regels wilt houden, dan gaan paleo en kaas niet echt samen gaan.

Ben jij echter niet overgevoelig voor zuivel en hou jij af en toe toch van een stukje kaas? Ga gerust je gang. Het is echt niet zo’n probleem voor jou om af en toe eens kaas toe te voegen aan je Paleo dieet.

Opgelet: Het is dan wel van belang dat je goed in de gaten houdt of je bepaalde negatieve effecten bemerkt wanneer je wel kaas eet tijdens je Paleo dieet. Zoals eerder gezegd kan niet elke mens zuivelproducten evengoed verteren. (Mocht dat zo zijn, neem dan contact op met je huisarts en laat eventueel onderzoeken of dat je al dan niet gluten- of lactose-intolerant bent.)

In onze Paleo voedingslijst vind je trouwens een volledig overzicht van welke voeding en ingrediënten je wel zonder zorgen kan eten.

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie