Omega-6 Vetzuren: Dit Moet Je Erover Weten

Omega-6 Vetzuren: Dit Moet Je Erover Weten

Paleo tip: Omega-6 Vetzuren: Dit Moet Je Erover Weten
Omega-6 Vetzuren

Omega-6 vetzuren: we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar of we nou echt weten wat het precies inhoudt, is vaak nog maar de vraag.

Ik heb regelmatig mensen horen zeggen dat omega-6 niet goed voor je hart is, omdat het een vetzuur is. En alles waar vet in zit is natuurlijk ongezond. Fout.

Omega-6 vetzuren zijn namelijk essentieel voor het lichaam. Maar ook hier geldt: te veel is ook niet goed.


Wat zijn omega-6 vetzuren?

Omega-6-vetzuren worden ook wel n-6-vetzuren genoemd. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die voorkomen in diverse oliën zoals maïsolie, sojaolie en zonnebloemolie. Ook zit omega-6 in zaden en walnoten. Tevens kun je ze vinden in bak- en braadvetten, denk hierbij bijvoorbeeld aan halvarine en margarine.

Zoals eerder genoemd is omega- 6 een essentieel vetzuur. Omdat ons lichaam dit zelf niet aanmaakt, moet het via voeding binnen komen. Daarom is het van belang dat we dagelijks dit vetzuur binnenkrijgen zodat het onze gezondheid bevordert.

Het bekendste omega-6 vetzuur is linolzuur. Meer onbekende varianten zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). Deze zuren komen veelvuldig voor in voedingssupplementen.


Omega-6 in het kort

De gezondheidseffecten van omega-6 vetzuren zijn groot. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat linolzuur het cholesterolgehalte op peil houdt en daarmee tevens het risico op hart- en vaatziekten verkleint.

Tevens is er aangetoond dat een tekort aan deze zuren kan leiden tot een ernstige groeiachterstand en huidproblemen. Zo hebben mensen met een tekort aan omega- 6 vetzuren vaak last van een droge schilferige huid.

Als laatste is dit vetzuur essentieel voor de groei van ongeboren baby’s.


Hoeveel omega- 6 vetzuren heb je nodig?

Om genoeg binnen te krijgen van omega- 6, hoef je gelukkig niet veel voor te doen. De meeste mensen krijgen namelijk vanzelf al genoeg binnen van dit vetzuur. Er is wel een soort richtlijn opgesteld door het voedingscentrum. Er geldt een aanbeveling van ongeveer 4 gram zuur per dag voor vrouwen en 6 gram voor mannen.


Paleo en omega-6 vetzuren

De huidige tendens laat zien dat we misschien wel te veel van omega- 6 binnenkrijgen. Het paleo dieet gaat uit van het principe disbalans. Wanneer er een disbalans in omega-3 vetzuren en omega- 6 vetzuren bestaat, is dit niet bevorderlijk voor ons lichaam. Het kan zelfs leiden tot vervelende ziektes zoals allergieën, astma en diabetes.

Daarom roept paleo op om deze balans weer terug te vinden. Dit gaat echter moeilijk doordat alle voeding die we binnenkrijgen bewerkt is met plantaardige oliën.

Om die omega- 6 waardes nu definitief te verlagen dien je te veranderen van bakolie, te stoppen met het eten van bewerkt voedsel, en kan je gefrituurd eten beter laten staan!

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie