Omega-3 Vetzuren: Wat Zijn Het En Heb Je Ze Nodig?

Omega-3 Vetzuren: Wat Zijn Het En Heb Je Ze Nodig?

Paleo tip: Omega-3 Vetzuren: Wat Zijn Het En Heb Je Ze Nodig?
Omega-3 Vetzuren

Het verhaal over vetten blijft lastig. In het algemeen zijn verzadigde vetten slecht voor je en onverzadigde vetten goed voor je. Eén van van de onverzadigde vetten zijn Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zitten in vis.

Daarom is het advies twee keer per week vis eten, waarvan minimaal één keer per week vette vis. Het binnenkrijgen van genoeg omega-3 vetzuren, is belangrijk voor je hart en bloedvaten.

Omega-3 vetzuren bestaan uit verschillende soorten vetzuren. Daarvan van Alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) de bekendste zijn. De laatste twee zitten in vis. Vissen halen deze stoffen uit algen.


Hart en vaten

Omega-3 vetzuren hebben geen effect op je cholesterolgehalte. Ze beïnvloeden veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten positief, zoals het tegengaan van ontstekingsreacties en een positief effect op het hartritme. Het risico op een acute hartstilstand en een herseninfarct nemen af.

Vis, vlees, groene groente en ei

Officieel moet je 450 milligram omega-vetzuren per dag eten. Hiervoor moet je twee keer per week vis eten, waarvan minimaal één keer per week vette vis. Vette vissen zijn haring, makreel, sardines en zalm.

In deze vissen zit een grotere hoeveelheid EPA en DHA dan in magere vissen, zoals kabeljauw en koolvis. Meer dan 450 milligram per dag leveren voor de meeste mensen geen extra gezondheidsvoordelen. Dit levert hooguit extra voordelen op als je een hoog risico loopt hart- en vaatziekten of eerder een hart- of herseninfarct hebt gehad.

In groene groeten en vlees komen ook omega-vetzuren voor. Ze zitten in gras en ander dierenvoer. Van nature kunnen ze erin zitten of ze kunnen toegevoegd zijn. Op deze manier zitten deze zuren in eieren.

Er worden steeds meer producten verkocht waaraan omega-3 vetzuren zijn toegevoegd. Voorbeelden zijn margarine, brood en vleeswaren. Ook zijn er visolie-capsules met vetzuren erin.

Je kunt de omega-3 vetzuren het beste uit vis halen, omdat daar de de meeste stoffen in zitten die bijdragen aan gezondheidsvoordelen.

Omega-3 vetzuren onschadelijk

Omega-3 vetzuren zijn helemaal veilig voor je. De belangrijkste bron van deze vetten, vis, komt regelmatig slecht in het nieuws vanwege schadelijke stoffen.

Hierdoor zou zou het eten van sommige vissoorten schadelijk zijn. Hierover heeft de hoogste organisatie op het gebied van voedselveiligheid, de EFSA, te zeggen dat als je gevarieerd vis eet, er geen risico is. Als je alleen naar de omega-vetzuren kijkt, zijn ze onschadelijk.

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie