Is Chocolade Gezond Voor Je? | Paleodieettips.com

Is Chocolade Gezond?

Paleo tip: Is Chocolade Gezond?
Is Chocolade Gezond?

Zeg nu toch zelf, jij staat toch ook op de tippen van je tenen wanneer een nieuwe studie aantoont dat chocolade gezond voor je is? Maar jammer genoeg komt er dan altijd wel weer een ander onderzoek naar voren die deze gezondheidsvoordelen ontkracht.

Is chocolade nu gezond of niet? Ik heb het allemaal onderzocht en hier volgen de voor- en nadelen van chocolade.

Chocolade gezond of niet?

Het korte antwoord: chocolade is gezond in zijn rauwe vorm, maar niet wanneer het verwerkt wordt in andere producten.

Chocolade wordt gemaakt met cacaobonen (die trouwens Paleo zijn), maar om chocolade te maken worden het vet (cacaoboter) en de rest van de bonen doorgaans uit elkaar gehouden.
Zowel de cacaoboter als de restmaterialen zijn erg gezond.

  • Cacaoboter: een geweldige bron van gezonde, verzadigde vetzuren.
  • Restmaterialen van de bonen (alles zonder het vet): deze bevatten heel wat magnesium, koper en zink, maar ook een respectabele dosis vezels. Verder zitten er erg veel antioxidanten in cacao die niet alleen oxidatieve stress verminderen, maar er ook voor zorgen dat je minder risico loopt op hart- en vaatziektes (inclusief te hoge bloeddruk en ontstekingen).

Klinkt nogal Paleo, niet?

Tot zover ziet het er allemaal goed uit. Maar we moeten nog één ingrediënt overwegen: fytinezuur.

Fytinezuur is een anti-nutriënt: het bindt zich vast aan mineralen en zorgt ervoor dat je ze niet kan opnemen. Rauwe cacaobonen bevatten erg veel fytinezuur. Maar om chocolade te maken worden de bonen eerst gefermenteerd en daarna geroosterd. Zowel dit verhittingsproces als de fermentatie vernietigen heel wat van het fytinezuur.

Ook eten we vaak maar een klein beetje cacaopoeder. Uiteindelijk moet je je er helemaal geen zorgen maken wanneer je niet te veel chocolade eet.

Wat is het probleem dan met chocolade als de 2 belangrijkste ingrediënten gezond zijn? Wel, we voegen er heel wat andere rommel aan toe die onze chocolade tot zoet snoepgoed maakt.

  • Suiker: dit is een écht knelpunt. De meeste commerciële chocoladerepen die je in de winkel terugvindt bevatten bergen suiker naast de cacaoboter en restmaterialen.
  • Melk: als je intolerant bent voor lactase is dit niet echt goed voor je.
  • Zoetstoffen, dikmakers, stabilisators, kleurstoffen, …: sommige kunnen geen kwaad, maar de meesten wil je niet in je lichaam.

Het zijn al deze ingrediënten die van onze chocolade zo’n troep maken. Maar gelukkig bestaat er ook nog chocolade waarin deze rommel niet verwerkt is.

Wat is de beste soort chocolade?

Om een Paleo-vriendelijke chocolade te maken moet je zoveel mogelijk uit je cacaobonen proberen te halen én er zo weinig mogelijk rommelingrediënten bij toevoegen.

Ga op zoek naar een merk van hoge kwaliteit. Jammer genoeg kost echte cacaoboter nogal veel geld in vergelijking met alle additieven die de goedkope chocolademerken erbij toevoegen om kosten te besparen. Om het échte ding te krijgen zal je dus wat meer moeten betalen voor een merk dat geeft om zijn kwaliteit.

Dat gezegd zijnde, hier zijn je opties:

  • Ongezoet cacaopoeder: dit zijn de restmaterialen waar we het eerder over hadden. Hierin vind je niets terug van die heerlijke, gezonde cacaoboter, maar ook geen additieven. Het is dus een gezond ingrediënt dat je kunt gebruiken in gerechten of je eigen huisbereide chocolade.
  • Ongezoete bakchocolade: dit is een combinatie van de restmaterialen en de cacaoboter (hoe méér restmaterialen, hoe donkerder de chocolade). Nadat mensen wat van de zoete smaak van chocolade zijn afgestapt vindt men het doorgaans zelf lekkerder om deze gewoon onmiddellijk op te eten i.p.v. te verwerken in gerechten. In ieder geval bevat dit opnieuw geen suiker.
  • Donkere chocolade: donkere chocolade bevat de restmaterialen, cacaoboter en een heel klein beetje suiker. Hier moet je je geen zorgen bij maken, zolang je het maar met mate in je mond steekt.
  • Melkchocolade: melkchocolade bevat de restmaterialen, cacaoboter, melk en suiker. Het verschil met donkere chocolade ligt hem in het gehalte melk. Donkere chocolade bevat vaak maar een heel klein beetje (of zelfs geen) melk, maar melkchocolade (de naam zegt het zelf) aardig wat.

Melk kan een probleem voor je zijn als je lichaam zuivel niet tolereert. Jammer genoeg is het ook deze chocolade dat je vaak terugvindt bij goedkopere merken, dus kijk goed naar het ticket.

De meesten die Paleo volgen gaan voor donkere chocolade, aangezien het de gouden middenweg is. Donkere chocolade smaakt heerlijk, maar is ook goed voor je gezondheid
(denk bijvoorbeeld aan alle antioxidanten) omdat het doorgaans amper suiker bevat.

  • Witte chocolade: witte chocolade bevat cacaoboter, suiker en melk, maar geen van de restproducten. Daarom heeft het zo’n bleke kleur. Maar het gebrek hieraan betekent ook dat witte chocolade helemaal geen antioxidanten bevat. Echter mag je wel niet vergeten dat er nog steeds met het gezonde cacaovet (cacaoboter gewerkt wordt). Als je zuivel tolereert kan je voor witte chocolade gaan als ze niet al te veel suiker bevat.

Conclusie

Je kan Paleo eten zonder chocolade aan te raken. Maar net zoals bij andere planten bevat de cacaoboon heel wat krachtige voedingstoffen en antioxidanten die je alleen maar ten goede kunnen komen. Ook is het een rijke bron aan mineralen en verzadigde vetzuren. En natuurlijk kan het ook geen kwaad dat chocolade gewoonweg overheerlijk is.

Chocolade kan, maar met mate. Je moet gewoon rekening houden met het suikergehalte van de chocoladerepen en –snoepjes die je koopt. Probeer slechte ingrediënten te vermijden door een iets duurder merk te zoeken.

Kortom: hoe donkerder de chocolade, hoe beter. En wanneer je het gewoon wordt om minder suiker te eten zal je steeds meer verzot worden op donkere chocolade.

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie