paleo dieet

Intolerantie dieet: Wat is het? Is het gezond? Is het Paleo Proof?

Intolerantie dieet: we zien het steeds vaker opduiken. Logisch ook, want vaak zijn vage gezondheidsklachten te koppelen aan voeding.

Krijg jij vaak in de loop van de dag een opgeblazen buik? Heb je een onrustige huid? Last van darmkrampen? Regelmatig hoofdpijn? Chronisch vermoeid? Maagklachten?

Het zou kunnen dat je een intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen hebt. Er zijn dan ook genoeg mensen die een intolerantie dieet volgen. Wat is dit precies? Hoe staat Paleo hier tegenover?

Wat is voedingsintolerantie?

Zetmeel-intolerantie, lactose-intolerantie (heel prevalent bij baby’s), gluten-intolerantie, suiker-intolerantie: het zijn voorbeelden van voedingsintoleranties die jouw gezondheid flink in de weg kunnen zitten. En je bent je hiervan misschien niet eens bewust.

Een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen wordt nog wel eens verward met voedselallergie. Bij een voedingsintolerantie geeft je lichaam wel een defensieve reactie, alleen met minder heftige, direct zichtbare symptomen dan bij een allergie.

Simpel gezegd kan je lichaam bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdragen.

Het verraderlijke van een intolerantie is dat je niet direct het verband legt tussen wat je eet en je vage, onverklaarbare klachten. Je blijft dus maar kwakkelen en doormodderen, terwijl je hier eenvoudig iets aan kunt doen!

Waar komt deze intolerantie vandaan?

Waarom reageert ons lichaam defensief tegen bepaalde voedingsstoffen? Door de snel veranderde voedingsindustrie krijgen we relatief veel ‘nieuwe’ voedingsstoffen binnen. Granen, zuivel en suiker zijn voorbeelden van producten die we historisch gezien nog niet zo lang op grote schaal consumeren.

Hiernaast worden onze producten o.a. genetisch gemanipuleerd, fabrieksmatig bewerkt, kunstmatig gekleurd en lang houdbaar gemaakt.

Ons lichaam is hier helemaal (nog) niet op ingesteld en herkent deze stoffen eenvoudigweg niet! Het gevolg? Je lichaam schiet in de weerstand en moet veel moeite doen deze stoffen te verwerken. Dit uit zich vaak in lichamelijke klachten.

Hoe weet jij of je intolerant bent?

Ok, maar hoe weet je nu of jij intolerant bent? En welke voedingsstoffen kan jouw lichaam dan niet goed handelen? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt testen.

Ten eerste zou je je eigen eetpatroon eens onder de loep kunnen nemen. Eet jij iedere ochtend yoghurt of drink je veel melk? Eet je veel brood/pasta/rijst? Je zou eens kunnen kijken wat er gebeurt als je bepaalde producten een tijd lang niet eet.

Verminderen je klachten? Dan weet je waar jouw lichaam niet goed tegen kan!

Wanneer je direct wilt weten waar je aan toe bent, is een intolerantie test een optie. Er zijn diëtisten die gespecialiseerd zijn in voedingsintoleranties. Zij voeren bepaalde testen uit zodat je exact weet hoe het er bij jou voorstaat.

Is een intolerantie dieet gezond?

Wanneer jij het vermoeden hebt, of je bent zelfs getest zou je ervoor kunnen kiezen een intolerantie dieet te volgen. Dit houdt in dat je de producten en voedingstoffen waar jij intolerant voor bent zoveel mogelijk vermijd of helemaal niet meer eet.

Maar granen (brood/pasta) zijn toch onze energieleveranciers? En melk (zuivel) is toch goed voor elk? Niet voor jou dus! Juist door te luisteren naar je lichaam, maak je gezonde keuzes. Je helpt je lichaam in plaats van dat je het tegenwerkt.

Nu is het natuurlijk wel van belang dat je de producten die je schrapt, vervangt voor producten die je lichaam versterken. Stop je met granen? Geen zuivel meer voor jou? Ga je geheel glutenvrij?

Let goed op dat je voldoende goede vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt! Doordat je je lichaam echt gaat voeden met wat het nodig heeft, zien we vaak dat mensen moeiteloos gaan afvallen!

Hoe zit het met Paleo en een intolerantie dieet?

Paleo is groot voorstander van luisteren naar je lichaam. Ons lichaam ontwikkelt zich nu eenmaal niet zo snel als onze voedingsindustrie. Het is zelfs zo dat ons gestel vrijwel nog steeds hetzelfde is als die van onze verre voorvader de oermens.

Wat wij tegenwoordig eten is dus niet altijd hetzelfde als wat goed voor ons is. We zien veel overeenkomsten tussen een intolerantie dieet en Paleo.

Lactose-, gluten-, zetmeel- en suiker-intoleranten kunnen dus gerust ademhalen, zij zitten safe met Paleo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.