Hebben Huidverzorging En Paleo Iets Met Elkaar Te Maken?

Hebben Huidverzorging En Paleo Iets Met Elkaar Te Maken?

Paleo tip: Hebben Huidverzorging En Paleo Iets Met Elkaar Te Maken?
Hebben Huidverzorging En Paleo Iets Met Elkaar Te Maken?

Huidverzorging draait niet alleen rond alle zalfjes en crèmes die je op je gezicht smeert (alhoewel dat ook soms helpt!). Het draait voornamelijk rond datgene dat je in je mond steekt. Van droge huid, rimpels en verouderde huid tot acne: heel wat huidkwaaltjes hebben iets te maken met hetgene wat je eet.

En als er niets specifiek met je scheelt kan een gezonder dieet er nog steeds voor zorgen dat je huid straalt, en je geen nood meer hebt aan al je dagelijkse hoeveelheid make-up en andere.

We willen hier niet zomaar zeggen dat alle huidproblemen liggen aan je dieet – want dat is niet zo. Acne hangt bijvoorbeeld grotendeels af van je genen, en dus niet van je eetgedrag. Maar heel wat mensen merken wel grote verschillen op wanneer ze kiezen voor Paleo. Misschien kan het dus ook voordelig zijn en is er wel degelijk een verband tussen je huidverzorging en Paleo.

En zeg nu zelf, wat heb je te verliezen?

Het probleem: acne/vettige huid

Het idee dat acne beïnvloedt wordt door je dieet is controversieel, én sommige dokters blijven volhouden dat er geen enkel verband tussen acne en je eetgedrag is. Maar in ieder geval merken we op dat het Paleo dieet volgen ervoor zorgt dat je huid glanst, maar minder vettig wordt.

Om het snel even samen te vatten:

  • De gezondheid van je darmen en je huid zijn verbonden met elkaar. Als je darmen protesteren en niet gelukkig zijn, dan zal je huid dat waarschijnlijk ook doen. Als je last hebt van acne moet je er dus voor zorgen dat je darmstelsel optimaal functioneert om ervoor te zorgen dat je huidverzorging snor zit. Denk aan organische voeding of ga langs bij een specialist om erover te praten.
  • Zuivel staat ervoor bekend om acne te veroorzaken. Probeer het eens om het 30 dagen zonder zuivel te doen, en kijk wel effect het heeft op je lichaam en op je huid.
  • Als je veel koolhydraten verorbert kunnen je hormonen fluctueren, wat acne veroorzaakt. Dit betekent niet dat je je volledig dieet moet omdraaien en alleen maar vlees eten. Probeer soms gewoon wat minder te eten of kies voor minder vettige producten. Succes gegarandeerd!
  • Een recent onderzoek toonde aan dat acne patiënten beschikten over minder vitamine A, E en zink. Specialisten suggereren dat deze tekorten iets met acne te maken zouden hebben.

Sommige onderzoekers menen ook dat een overdosis van vitamine B6 en B12 een overvloed aan acne kan veroorzaken. Dit is meestal geen problemen, behalve als je veel lever eet. Probeer dit te vermijden als je er last van hebt.
Merk wel op dat acne veroorzaakt kan worden door andere zaken die niets te maken hebben met je dieet. Probeer onze tips eens uit. Helpt niets? Ga dan eens op bezoek bij een erkende specialist. Hij kan je vast en zeker wat meer uitleg en tips geven over de gezondheid van je huid en huidverzorging.

Het probleem: veroudering van de huid/rimpels

Laten we over één iets duidelijk zijn: rimpels krijg je sowieso wanneer je ouder wordt. En er is geen magisch serum, huidverzorgingsmiddeltje of speciaal dieet dat ervoor zorgt dat je er 25 kan uitzien wanneer je er werkelijk 80 bent.

Maar als je er 45 uitziet wanneer je er maar 25 bent zit er duidelijk iets fout (of dat hoop ik toch!). Er zijn heel wat dieet gerelateerde zaken die dit kunnen veroorzaken.

Eerst en vooral: vet. Het is belangrijk om genoeg gezonde vetten op te nemen om er langer jong uit te blijven zien. Een recente studie in Japan toonde aan dat de opname van verzadigde en monoverzadigde vetzuren in verband gebracht kan worden met een betere elasticiteit van de huid, én ook minder rimpels!

Natuurlijk zal je je hele leven niet rimpelvrij blijven – én trouwens verband staat niet gelijk aan ‘oorzaak van’. Maar het is wel iets waarbij we misschien even moeten stilstaan.

De studie toonde ook aan monoverzadigde vetzuren (in dit geval in olijfolie) geassocieerd werden met een gezonde huid.

Aan de andere kant is er een Nederlandse studie die aantoonde dat vrouwen geloven dat de opname van meer vet leidt tot meer rimpels – dit kan liggen aan het feit dat we in Westerse landen voornamelijk ongezonde vetten opnemen en ze in Aziatische landen gezondere vetten opnemen (die je bijvoorbeeld in verse vis vindt, en niet in fastfood).

En dan zijn er natuurlijk ook nog koolhydraten. Verouderde huid en de huid van diabetici hebben heel wat gemeen met elkaar, wat betekent dat er verband kan zijn tussen het suikergehalte in je bloed en de gezondheid van je huid.

Dit betekent echter niet dat je koolhydraten van je menu moet schrappen. Het probleem zit hem eigenlijk niet in de koolhydraten zelf, maar in de ongezonde metabolische reactie op de koolhydraten (het komt eigenlijk neer op wat diabetes precies inhoudt). Metabolisch gezonde mensen moeten niet bang zijn koolhydraten.

Probeer je opname van koolhydraten aan te passen aan je lichaam en hetgeen dat best voor je werkt (denk maar aan energie, regeneratie na workouts, vruchtbaarheid, enz.). Je moet experimenteren om te weten te komen waar jouw persoonlijk evenwichtsniveau ligt.

Het probleem: cellulitis

Cellulitis komt ook voor bij mensen met een gezonde huid en heeft dus weinig met huidverzorging te maken. Ook draait het niet rond vet(volslanke mensen hebben het, maar ook magere), je leeftijd, wat je eet of hoeveel spiermassa je hebt. Soms heeft gewichtsverlies of je dieet er een effect op, soms ook niet…  Het is niet iets dat je kan ‘controleren’ of wegwerken. Je moet het jammer genoeg gewoon aanvaarden.

We zien het enkel en alleen maar als een ‘probleem’ omdat de huidverzorgingsindustrie maar al te graag het geld uit je zakken perst en je wilt aansporen om dure zalfjes en crèmes bij hen te kopen. Er is echter niets dat je kan doen om cellulitis ‘op te lossen’.

Niet alle vrouwen zijn gemaakt om een maatje 36 of een perfecte huid te hebben. Maar daar is helemaal niets verkeerd mee!

Het probleem: grauwe huid/weinig kleur

Het is moeilijk te omschrijven, maar er is een manier waarop je de gezondheid van je huid kan evalueren. En dat is aan het kleur van je huid. Heb je een gezonde, vibrerende huid die straalt? Dan kan dat misschien wel aan het Paleodieet liggen.

Helaas nog geen magie opgemerkt? Probeer dan eens de volgende tips te volgen:

  • Probeer voldoende Omega 3 vetzuren op te nemen (bijvoorbeeld uit vette vis of zeevruchten). Er is hier nog nooit een studie over uitgevoerd, maar proberen kan nooit kwaad!
  • Drink voldoende water – een klassieker!
  • Zorg dat je voldoende slaapt. Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je huid moeilijker geneest en regenereert.
  • Ga na of je geen tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Grauwe haren of weinig kleur in de huid kunnen wijzen op een tekort aan vitamines of mineralen én wijzen vaak op een slechte gezondheid.

Andere problemen: eczema, psoriasis, enz.

De bovenstaande problemen kunnen mogelijks irriterend en schaamtelijk zijn, maar vaak zijn ze niet veel erger dan dat (met uitzondering van zware acne). Maar er zijn ook nog heel wat zwaardere kwaaltjes zoals rosacea, psoriasis, eczeem en andere.

Deze kwaaltjes liggen niet aan je huidverzorging maar worden doorgaans veroorzaakt door een probleem met je auto-immuunsysteem, diabetes of een metabolisch syndroom. In ieder geval is het belangrijk om op gesprek te gaan met een erkende specialist of arts om over deze problemen te praten.

Conclusie over huidverzorging en Paleo

Je dieet is niet de oorzaak van al je huidkwaaltjes, maar het kan vast en zeker je huidverzorging en de gezondheid van je huid beïnvloeden. Ervoor zorgen dat je een evenwichtig niveau aan koolhydraten opneemt, voldoende gezonde vetten eet en ervoor zorgt dat je geen tekort hebt aan bepaalde voedingstoffen kan alleen maar positief uitdraaien.

Als je leidt aan zwaardere huidkwalen zoals acne of psoriasis is het echter beter om eerst op gesprek te gaan bij een dermatoloog voor je zaken begint te schrappen op je dieet.

Je dieet is krachtig, maar er zijn nog andere zaken die de gezondheid van je huid beïnvloeden.

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie