Goede Koolhydraten, Bestaat Dat Eigenlijk?

Goede Koolhydraten, Bestaat Dat Eigenlijk?

Paleo tip: Goede Koolhydraten, Bestaat Dat Eigenlijk?
Goede koolhydraten

Koolhydraten, wie kent ze niet? Regelmatig komen wij verschillende artikelen tegen op het internet die claimen dat koolhydraten de boosdoener of juist de held zijn.

Goede koolhydraten of slechte? Geen wonder dat veel mensen vaak op het verkeerde spoor zitten. Om dit probleem op te lossen hebben wij in dit artikel een duidelijk onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten en welke rol paleo hierbij speelt.


Koolhydraten, koliwattes?

Of je het nou leuk vind of niet, één ding staat vast: ons lichaam heeft nu eenmaal goede koolhydraten nodig. Deze voedingstoffen vormen namelijk de belangrijkste energiebron voor ons lichaam.

Koolhydraten is ook wel een verzamelnaam voor suikers en zetmeel.

Ook wanneer wij geen koolhydraten tot ons nemen, zullen o.a. de hersenen, rode bloedlichaampjes en spieren gaan protesteren. Want nogmaals, onze hersenen kunnen niet zonder koolhydraten.


Wat doen koolhydraten dan precies?

Wanneer de koolhydraten ons lichaam binnentreden, ontstaat er een reactie. De koolhydraten vormen zich dan plotseling tot glucose.

Glucose is dé belangrijkste brandstofleverancier van ons lichaam. Zo wordt de glucose vaak direct gebruikt of het wordt opgeslagen in de lever en spieren. Zonder glucose (koolhydraten) zou je bijvoorbeeld niet kunnen denken, lopen en praten.

Maar er is één probleem. Koolhydraten kunnen namelijk maar in beperkte mate worden opgeslagen als glycogeen. De rest van de koolhydraten worden dan opgeslagen als vet.

Dit is nog niet ernstig, want dit gebeurt tevens in kleine stapjes. Wanneer we echter een overmaat aan koolhydraten tot ons nemen, zal ons lichaam te veel vocht om zich heen verzamelen. Vocht is dan ook vaak de grote boosdoener als het gaat om gewichtstoename.

Mensen die veel koolhydraten eten, houden veel vocht vast en dat kun je ook zien. Wanneer ze de overtollige koolhydraten uit hun leven bannen, zul je al snel gewichtsverlies opmerken.


Koolhydraten, evil or not?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de ‘snelle’ (enkelvoudige) en ‘langzame’ (meervoudige) koolhydraten. En ja, je raadt het al: de ‘snelle’ zijn de slechteriken onder de koolhydraten.

Omdat dit type geen voedingstoffen en vezels bevat, wordt het ontzettend snel opgenomen in de bloedbaan waardoor er bloedsuikerspiegelschommelingen ontstaan. Deze schommelingen zijn de grootste oorzaak van stress.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat hoge bloedsuikers ontstekingsreacties veroorzaken. Hierdoor is er een groot risico op aandoeningen zoals artritis, depressie, diabetes, overwicht en hoge bloeddruk.

Overzicht van goede koolhydraten en slechte koolhydraten

  • Producten met slechte koolhydraten zijn o.a. aardappels (gekookt of puree), bier, cornflakes, glucose, honing, rijstcrackers, stokbrood, witbrood, witte rijst en watermeloen.
  • Producten in de middenklasse vormen abrikozen, ananas, bieten, bruin brood, bruine rijst, chips, frisdrank, griesmeel, jam, kiwi, muesli en zandgebak.
  • Producten met goede koolhydraten zijn banaan, bladgroentes, bruine bonen, champignons, friet, halfvolle melk, kersen, kikkererwten, roggebrood, spruitjes, suikermais, tofu, volkoren pasta en wilde rijst.

Vergis je niet, het is niet omdat bovenstaande producten al dan niet goede koolhydraten bevatten, dat ze automatisch ook een onderdeel zijn van Paleo. In dit artikel gaat het voorlopig enkel over de koolhydraten, zonder verder rekening te houden met zout, zuivel, suiker, …

Voor een volledige paleo voedingslijst, kun je terecht op deze pagina »


Balans met paleo

Paleo gaat ook uit van goede koolhydraten en slechte koolhydraten. Echter hebben zij de koolhydraten geschrapt binnen het dieet. Zij willen dat het lichaam de koolhydraten niet meer gebruikt als brandstof.

Tegelijkertijd willen zij de vetreserves aanpakken zodat die i.p.v. koolhydraten worden gebruikt als de belangrijkste brandstof voor ons lichaam.

Met andere woorden: paleo zorgt ervoor dat je lichaam overtollig vet verbrandt!

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie